Wywar rybny z krewetkami mocno paprykowy

Wywar rybny z kręgosłupów i głów ryb, pancerzyków z krewetkami oraz warzyw i mielonej papryki.

Wywar rybny z krewetkami, w dodatku taki mocno paprykowy to coś absolutnie fenomenalnego. Coś, co powstało jakoś tak samoistnie w mojej głowie z połączenia tradycyjnych sposobów przygotowywania wywarów rybnych z moją miłością do kuchni węgierskiej. Nigdy nie przepadałem za gotowymi wywarami, czy też zupami rybnymi w ogóle. Teraz już wiem, że jak zrobię sam taki wywar rybny to będzie to coś lepszego niż niejeden stek, czy kawior. Koniecznie skorzystajcie z mojego przepisu, a z przyrządzonego wywaru zróbcie odlotową zupę rybną. Oj, będzie smakować, będzie.

Składniki

kręgosłup, ogon, brzuszki oraz głowa np. łososia;
około 15 surowych krewetek;
marchewka;
duża pietruszka;
kawałek selera korzeniowego;
2-3 liście laurowe;
3-5 kulek ziela angielskiego;
słodka mielona papryka;
słodka wędzona mielona papryka;
ostra mielona papryka;
sól, pieprz;

Przepis na wywar rybny z krewetkami

Elementy ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Wlej zimną wodę, tyle aby przykryła rybę, i gotuj na średnim ogniu czekając, aż woda zawrze (dowiedz się jak filetować rybę). Przygotuj jarzyny, obierz i przekrój je na połowę. Przyprawy wsyp do moździerza. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć usuń delikatnie cedzakiem powstałe szumowiny. Wrzuć do wywaru warzywa. Zmiażdż w moździerzu przyprawy i od razu wsyp je do garnka. Gotuj wywar rybny na wolnym ogniu około 30 minut.

Podczas gdy wywar się gotuje umyj krewetki pod bieżącą wodą. Ważne, aby były to surowe krewetki. Te różowe były już podgotowane, więc nie oddadzą odpowiedniego aromatu wywarowi. Koniecznie zatem zdobądź krewetki surowe. Czy wielkie, czy średnie zależy od Ciebie. Wrzuć surowe krewetki do wywaru i gotuj je około 2-3 minut. W miarę gotowania krewetki z szarych zaczną robić się pomarańczowe zabarwiając wywar.

Gdy krewetki będą gotowe wyjmij je z garnka łyżką cedzakową. Oddziel główkę każdej z krewetek od kadłuba. Części mięsne pozostaw do konsumpcji, głowy zaś (bez wnętrzności) i skorupki wrzuć z powrotem do garnka. Gotuj wywar kolejne 5-10 minut.

Wywar rybny z krewetkami

Wywar rybny z krewetkami właściwie jest gotowy. Pora jeszcze na mieloną paprykę. I tę słodką, i tę ostrą. Dodaj według własnego uznania. Gotowy wywar rybny z krewetkami przecedź przez sito. Kolor i smak niewiarygodny, prawda? Może być doskonałą bazą do przepysznej zupy rybnej (zobacz przepis na zupa rybna z krewetkami).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *