Wywar rybny z krewetkami, w dodatku taki mocno paprykowy to coś absolutnie fenomenalnego. Coś, co powstało jakoś tak samoistnie w mojej głowie z połączenia tradycyjnych sposobów przygotowywania wywarów rybnych z moją miłością do kuchni węgierskiej. Nigdy nie przepadałem za gotowymi wywarami, czy też zupami rybnymi w ogóle. Teraz już wiem, że jak zrobię sam taki wywar rybny z krewetkami to będzie to coś lepszego niż niejeden stek, czy kawior. Koniecznie skorzystajcie z mojego przepisu, a z przyrządzonego wywaru zróbcie odlotową zupę rybną. Oj, będzie smakować, będzie…

 

WYWAR RYBNY Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • kręgosłup, ogon, brzuszki oraz głowa np. łososia;
  • około 15 surowych krewetek;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża pietruszka;
  • kawałek selera korzeniowego;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 3-5 kulek ziela angielskiego;
  • słodka mielona papryka;
  • słodka WĘDZONA mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zważ, że na zdjęciu poniżej jest więcej składników, aniżeli będziesz potrzebować do przygotowania wywaru. Właściwe składniki i ich ilości znajdują się powyżej.

 

2. Elementy ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Wlej zimną wodę – tyle, by przykryła rybę i gotuj na średnim ogniu czekając, aż woda zawrze. Dowiedz się, skąd wziąć takie zgrabne elementy łososia <<TUTAJ>>.

 

3. Przygotuj jarzyny – obierz i przekrój je na połowę. Przyprawy wsyp do moździerza.

 

4. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć usuń delikatnie cedzakiem powstałe szumowiny.

 

5. Zmiażdż w moździerzu przyprawy i od razu wsyp je do garnka.

 

6. Gotuj wywar rybny na wolnym ogniu około 30 minut.

 

7. Krewetki umyj pod bieżącą wodą. Ważne, by były to surowe krewetki. Te różowe były już podgotowane, więc nie oddadzą odpowiedniego aromatu wywarowi. Koniecznie zatem zdobądź krewetki surowe. Czy wielkie, czy średnie zależy od Ciebie.

 

8. Wrzuć krewetki do wywaru.

 

9.  Gotuj krewetki około 2-3 minut. W miarę gotowania krewetki z szarych zaczną robić się pomarańczowe zabarwiając wywar rybny z krewetkami.

 

10. Wyjmij krewetki z garnka łyżką cedzakową.

 

11. Oddziel główkę każdej z krewetek od kadłuba. Części mięsne pozostaw do konsumpcji, głowy zaś (bez wnętrzności) i skorupki wrzuć z powrotem do garnka. Gotuj wywar kolejne 5-10 minut.

 

12. Wywar rybny z krewetkami właściwie jest gotowy. Pora jeszcze na mieloną paprykę. Dodaj zatem według uznania słodkiej i wędzonej mielonej papryki. Ja lubię dużo, a ile dodasz TY ?

 

13. Odrobina ostrej, mielonej papryki jeszcze nikomu nie zaszkodziła…

 

14. Gotuj wywar jeszcze parę minut. Gotowe. Cóż za smak!

 

15. Gotowy wywar rybny z krewetkami przecedź przez sito. Kolor i smak niewiarygodny, prawda?

 

16. Wywar rybny z krewetkami może być doskonałą bazą do przepysznej zupy rybnej – przepis wkrótce…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *