Spaghetti bolognese, na które prezentuję tutaj przepis to swego rodzaju kuriozum kulinarne. To wręcz zaprzeczenie wszelkich standardów kuchni włoskiej. Makaron do sosu jest za cienki – spaghetti nie utrzyma sosu. Ale sam sos jest rzadki i nawet jakby użyć tagliatelle, czy pappardelle to i tak spłynie z niego, jak łza po policzku. A mięsa nie dusi się długimi godzinami, aby sos nabrał smaku. Zatem co powoduje, że poniższy przepis – twór przedziwny na danie z makaronem Wam podaję? Smak. Genialny jego smak. Na pohybel wszelkim zasadom, na pohybel malkontentom i ludziom „z zasadami”. Bo wiecie co? Niektórzy z Was nie zjedli tylu ziół, tylu przypraw przez całe życie, ile znajdziecie w moim „spaghetti bolognese”… 

 

SPAGHETTI BOLOGNESE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu spaghetti;
  • 500 gramów szynki wieprzowej;
  • 1 opakowanie przyprawy do kuchni włoskiej;
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 6-8 ząbków czosnku;
  • 5 łyżeczek suszonego oregano;
  • 5 łyżeczek suszonych ziół prowansalskich;
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii;
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
  • ostra, mielona papryka (do smaku);
  • parmezan lub grana padano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso zmiel w maszynce. W dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć zmielone mięso. Smaż je na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje (około 10 minut).

 

3. Do garnka wlej około 500 ml gorącej wody. Dodaj suszone oregano, zioła prowansalskie i bazylię.

 

4. By zbudować pyszny smak sosu dodaj również koncentrat pomidorowy. Nie za wiele – maksymalnie dwie płaskie łyżeczki.

 

5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę – przełóż do garnka.

 

6. Dodaj również mieloną ostrą i słodką paprykę. Obie nadadzą sosowi nie tylko pięknego koloru, ale przede wszystkim smaku.

 

7. Sos posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć do niego przesmażone mięso.

 

8. Na koniec dodaj pół opakowania przyprawy do kuchni włoskiej jednej z wiodących przyprawowych firm polskich.

 

9. Jeżeli potrzeba dolej wody, aby uzyskać żądaną gęstość sosu. Zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i gotuj sos na wolnym ogniu 30 minut.

 

10. Podczas, gdy sos się gotuje zetrzyj trochę sera, którym posypiesz na talerzu danie.

 

11. W dużym garnku zagotuj wodę. Dobrze ją posól i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazania na opakowaniu.

 

12. Ugotowany makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj przygotowany sos.

 

13. Wymieszaj dokładnie makaron z sosem. Twoje „spaghetti bolognese” już pięknie pachnie.

 

14. Spaghetti bolognese z oryginalnym tagliatelle al ragu nie ma nic wspólnego. Smakuje jednak znakomicie, a sos aż kipi od mnogości suszonych ziół – podawaj posypane startym parmezanem. Jest naprawdę nieźle.

Wolisz makaron w wersji śródziemnomorskiej? Spróbuj SPAGHETII ALLA PUTTANESCA <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.