Modra kapusta

Modra kapusta lub też modra kapusta czyli inaczej duszona czerwona kapusta to ikona kuchni śląskiej. To obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu w postaci rolady wołowej w ciemnym sosie pieczeniowym i kluskami śląskimi. Po prawdzie podobnie przygotowaną kapustę jada się także w innych rejonach Polski, np. w Wielkopolsce. Tam jednakże do takiej duszonej czerwonej kapusty zwykle dodaje się jeszcze jabłko. Jeszcze gdzie indziej w ogóle daje się jedynie jabłko, a pomija boczek. Wreszcie również na Śląsku niektóre gospodynie dodają jabłko do modrej kapusty. Ale czy to dziwne? Wszak kuchnia nie zna granic.


MODRA KAPUSTA

SKŁADNIKI:

  • główka czerwonej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
  • 200 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 1 duża cebula;
  • ocet spirytusowy;
  • cukier;
  • sól, pieprz;

MODRA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kapustę czerwoną, boczek i cebulę. To najważniejsze składniki w tym daniu.

Modra kapusta

 

2. Kapustę poszatkuj, włóż do dużego garnka, zalej do połowy wrzątkiem, lekko posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.

Modra kapusta

 

3. Boczek pokrój w dość drobną kostkę. Pamiętaj, że podana przeze mnie ilość jest orientacyjna. Nie dawaj jednak boczku zbyt wiele, bo całe danie straci swój urok. Wszak drzewiej mięso było drogie i do kapusty dawało się jedynie na okrasę. W końcu ma to być jednak głównie kapusta…

Modra kapusta

 

4. Posiekaj również w drobną kostkę cebulę.

Modra kapusta

 

5. Gdy kapusta jest już niemal ugotowana pora przystąpić do jej „wykańczania”. Pamiętaj, nie rozgotuj kapusty – rozgotowane warzywa nie nadają się do jedzenia. Warzywa zawsze powinny być lekko chrupkie lub „al dente”, czyli „na ząb”.

Modra kapusta

 

6. Smaż boczek na patelni na niezbyt mocnym ogniu, aż się ładnie wytopi i lekko zarumieni.

Modra kapusta

 

7. Odcedź kapustę pozostawiając odrobinę wody w garnku. Następnie wrzuć do garnka z kapustą cebulę. Uwaga: niektórzy wolą dodać cebulę przesmażoną razem z boczkiem. Twój wybór.

Modra kapusta

 

8. Przełóż do garnka z kapustą i cebulą przesmażony boczek. Dodaj 1-2 łyżeczki cukru, sporo pieprzu oraz nieco soli.

Modra kapusta

 

9. Kapustę trzeba również nieco zakwasić. W tym celu wlej do niej 1-2 łyżki octu spirytusowego.

Modra kapusta

 

10. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj; Zobacz, jak kapusta zmienia kolor pod wpływem dodanego octu.

Modra kapusta

 

11. Ostatecznie spróbuj kapustę i dopraw, czym trzeba – jeżeli trzeba.

Modra kapusta


MODRA KAPUSTA

To znakomity dodatek do dań mięsnych, szczególnie do rolady śląskiej z kluskami.

Modra kapusta

A może włoskie GNOCCHI do obiadu? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *