BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

Buraki czerwone zasmażane są idealne do mielonego, czy też np. żeberek wieprzowych w sosie. Łatwe do przygotowania i tanie, jak… barszcz. Jedyną trudnością jest ich ugotowanie, ponieważ wymaga prawie godziny czasu. Cóż to jest jednak, gdy w zamian otrzymujesz domowej roboty buraki czerwone zasmażane – bez chemii i innych ulepszaczy. Za to świetnie doprawione kminkiem, sokiem z cytryny i śmietaną. Buraki czerwone są znakomitym źródłem witamin, doskonale wzmacniają krew. Polacy, obok Szwedów dominują w Europie w ich spożyciu. Bo Polacy wbrew pozorom wiedzą, co dobre.

 

BURAKI CZERWONE ZASMAŻANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram buraków czerwonych;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • 1 cytryna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 1 kilogram w miarę równej wielkości buraków czerwonych. Dobrze je wyszoruj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej zimna wodą.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

2. Buraki gotuj około 45 minut od ich zagotowania. Czas gotowania buraków oczywiście zależy m.in. tego, czy są to buraki młode, czy też stare, zimowe. Ugotowane buraki powinny być po prostu miękkie pod nakłuciem widelca.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

3. Ugotowane buraki wyjmij i pozostaw do przestygnięcia tak, aby można było z nich zdjąć skórkę.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

4. Gdy będzie to już możliwe obierz dokładnie buraki ze skórki.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

5. Obrane buraki zetrzyj bezpośrednio do garnka na grubych oczkach tarki.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

6. Garnek ze startymi burakami postaw na gaz i wlej do niego niewielką ilość wrzątku tak, aby buraki nie przywierały do dna garnka.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

7. Do buraków dodaj jedną łyżeczkę przetartego w moździerzu kminku. Jeżeli ziarenka kminku przeszkadzają Ci podczas jedzenia użyj kminku mielonego.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

8. Buraki posól, popierz i wlej do nich łyżkę soku z cytryny.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

9. Tak przyprawione buraki duś na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut mieszając je dość często.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

10. Na koniec wlej do buraków 1 łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

11. Wymieszaj buraki ze śmietaną; teraz to już ostatni moment, aby ostatecznie ukształtować smak buraków zasmażanych. Dodaj jeszcze kminku, soku z cytryny, soli i pieprzu – jeżeli któryś z tych składników jest za mało obecny w potrawie.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

 

12. Buraki czerwone zasmażane najlepiej jest przygotować około 2-3 godzin przed ich podaniem, ponieważ przez ten czas wszystkie smaki i przyprawy połaczą się i buraki zasmażane w momencie ich konsumpcji będą znacznie lepsze, aniżeli tuż po ich przyrządzeniu.

BURAKI CZERWONE zasmażane ze śmietaną

BURAKI czerwone MARYNOWANE też są super – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *