Buraki czerwone zasmażane są idealne do mielonego, czy też np. żeberek wieprzowych w sosie. Łatwe do przygotowania i tanie, jak… barszcz. Jedyną trudnością jest ich ugotowanie, ponieważ wymaga prawie godziny czasu. Cóż to jest jednak, gdy w zamian otrzymujesz domowej roboty buraki czerwone zasmażane – bez chemii i innych ulepszaczy. Za to świetnie doprawione kminkiem, sokiem z cytryny i śmietaną. Buraki czerwone są znakomitym źródłem witamin, doskonale wzmacniają krew. Polacy, obok Szwedów dominują w Europie w ich spożyciu. Bo Polacy wbrew pozorom wiedzą, co dobre.

 

BURAKI CZERWONE ZASMAŻANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram buraków czerwonych;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • 1 cytryna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 1 kilogram w miarę równej wielkości buraków czerwonych. Dobrze je wyszoruj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej zimna wodą.

 

2. Buraki gotuj około 45 minut od ich zagotowania. Czas gotowania buraków oczywiście zależy m.in. tego, czy są to buraki młode, czy też stare, zimowe. Ugotowane buraki powinny być po prostu miękkie pod nakłuciem widelca.

 

3. Ugotowane buraki wyjmij i pozostaw do przestygnięcia tak, aby można było z nich zdjąć skórkę.

 

4. Gdy będzie to już możliwe obierz dokładnie buraki ze skórki.

 

5. Obrane buraki zetrzyj bezpośrednio do garnka na grubych oczkach tarki.

 

6. Garnek ze startymi burakami postaw na gaz i wlej do niego niewielką ilość wrzątku tak, aby buraki nie przywierały do dna garnka.

 

7. Do buraków dodaj jedną łyżeczkę przetartego w moździerzu kminku. Jeżeli ziarenka kminku przeszkadzają Ci podczas jedzenia użyj kminku mielonego.

 

8. Buraki posól, popierz i wlej do nich łyżkę soku z cytryny.

 

9. Tak przyprawione buraki duś na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut mieszając je dość często.

 

10. Na koniec wlej do buraków 1 łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany.

 

11. Wymieszaj buraki ze śmietaną; teraz to już ostatni moment, aby ostatecznie ukształtować smak buraków zasmażanych. Dodaj jeszcze kminku, soku z cytryny, soli i pieprzu – jeżeli któryś z tych składników jest za mało obecny w potrawie.

 

12. Buraki czerwone zasmażane najlepiej jest przygotować około 2-3 godzin przed ich podaniem, ponieważ przez ten czas wszystkie smaki i przyprawy połaczą się i buraki zasmażane w momencie ich konsumpcji będą znacznie lepsze, aniżeli tuż po ich przyrządzeniu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *