Żurek na żeberkach wędzonych smakuje wybornie, o ile użyjecie naprawdę smakowitego kawałka wieprzowiny. Mam na myśli prawdziwie wędzone żeberko, a nie takie bejcowane. To drugie smak odda wodzie w pięć minut, to pierwsze potrzebować będzie dobrej godziny, aby Wasz wywar naciągnął smakiem wędzonki. Nie kupujcie zatem byle czego, ale idźcie do dobrego rzeźnika. Po drodze kupcie porządny zakwas na żurek. Domowym sposobem robiony, a nie octem zaprawiony. Różnicę zapamiętacie. Na zawsze.
PRZEPIS NA ŻUREK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH
SKŁADNIKI
żeberko wędzone o wadze około 450 gramów
sprawdzony zakwas na żurek[FMP]
jarzyna jak do rosołu
dużo czosnku
suszony majeranek
suszony cząber
garść suszonych grzybów
kwaśna śmietana
sól, pieprz
ŻUREK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Dobre, porządnie wędzone żeberko wędzone to absolutnie podstawa każdego dobrego żurku. Moje żeberka kupiłem u znajomego rzeźnika i tym razem także wybór był to najlepszy. Czyż te żeberka nie są piękne?
3. Żeberka włóż do dużego garnka. Następnie dodaj natkę selera, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz ziarnisty. Obierz i wrzuć także kilka ząbków czosnku oraz suszony majeranek i suszony cząber.
4. Gotuj żeberka w warzywach około godziny, aż żeberka będą miękkie. Wtedy wyjmij mięso i odstaw na bok, aby nieco przestygło. Następnie przecedź uzyskany wywar przez sito.
5. Zagotuj wywar, a następnie wlej do niego zakwas na żurek (poznaj <<przepis na zakwas na żurek>>).
6. Dodaj do żurku na żeberkach wędzonych suszonego majeranku, suszonego cząbru, a także sól i pieprz do smaku.
7. Do każdego żurku warto dodać namoczone i ugotowane suszone grzyby. Jesienią z nóżek suszonych grzybów warto przygotować domowe mrożone kostki grzybowe (zobacz <<przepis na gulasz w sosie grzybowym>>). Kilka takich kostek grzybowych dodaj teraz do Twojego żurku.
8. Na koniec wlej do żurku zahartowaną śmietanę. Zagotuj zupę, a następnie wyłącz pod nią palnik. Twój żurek na żeberkach wędzonych jest w zasadzie gotowy. Pozostało coś jeszcze do zrobienia…
[/FMP]
9. Oddziel mięso o kości, podziel na małe kawałki, a następnie wrzuć do żurku. Gotowe.
ŻUREK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH JAK SERWOWAĆ
Każdy żurek najlepiej smakuje na drugi dzień po jego przygotowaniu.