Żurek na maślance bez zakwasu smakuje niemal dokładnie tak samo, jak żurek tradycyjny z zakwasem. Oczywiście taki żurek różni się konsystencją np. od żuru śląskiego, takiego gęstego i bardzo zawiesistego. Jednak w swojej kategorii przypomina klasyczny żurek, zarówno jeśli chodzi o smak, kwaśność i gęstość polewki. Te ostatnie budują maślanka i pszenna mąka. W zależności od zastosowanych przez Ciebie proporcji pomiędzy wywarem, a maślanką Twój żurek będzie za każdym razem smakował nieco inaczej. Ilość dodanej mąki zadecyduje zaś o gęstości tej przepysznej zupy.


ŻUREK NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra domowego bulionu z kurczaka;
  • 1 litr dobrej maślanki;
  • szklanka mleka;
  • kilka suszonych grzybów;
  • 250 gramów surowego wędzonego boczku;
  • 250 gramów kiełbasy śląskiej;
  • 1- łyżki tartego chrzanu;
  • 2 wiejskie jajka;
  • 1 duża cebula;
  • 2-4 łyżki mąki pszennej;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • suszony majeranek;
  • smalec gęsi lub wieprzowy;
  • sól, pieprz;

ŻUREK NA MAŚLANCE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mocz grzyby w niedużej ilości gorącej wody około 20 minut.

żurek na maślance składniki

2. Dobry, domowy bulion z kurczaka (ewentualnie jarzynowy) to konieczna baza do Twojego żurku. Nawet nie myśl o bulionie z kostki, no chyba że z jakiejś ekologicznej bez dodatku chemii. Ale to ostateczność.

domowy bulion z kurczaka

3. Boczek pokrój w paski, kiełbasę w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.

pokrojona kiełbasa oraz drobno posiekana cebula

4. Wrzuć pokrojone kiełbasę i boczek do garnka i dodaj porządną łyżkę smalcu gęsiego lub wieprzowego. Jeżeli nie dysponujesz domowym smalcem użyj lepiej oleju, zamiast kupnego smalcu. Jak uzyskać domowy gęsi smalec dowiesz się <<TUTAJ>>. Smaż wędlinę na średnim ogniu przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni.

smażenie pokrojonej kiełbasy na gęsim smalcu w garnku

5. Do osobnej, dużej miski włóż starty chrzan. Może być ze słoiczka, byle prawdziwy bez żadnej chemii. Następnie wlej do niego maślankę. Zamieszaj i odstaw miske na chwilę na bok.

wlewanie maślanki do miski ze startym chrzanem

6. Do przesmażonych wędlin wrzuć cebulę i smaż dalej, aż ta ładnie się zeszkli. Ależ pachnie w całej kuchni!

smażenie pokrojonej kiełbasy z cebulą

7. Gdy cebula się zeszkli, a wędlina będzie ładnie zrumieniona wlej do garnka bulion. U góry podałem Ci swoje proporcje bulionu i maślanki. Eksperymentuj z proporcjami, by znaleźć swój smak polewki.

dolewanie bulionu drobiowego do garnka z przesmażoną pokrojoną cebulą

8. Wlej do zupy namoczone grzyby wraz z wodą z ich moczenia.

dodawanie namoczoych suszonych grzybów do garnka z wywarem drobiowym

9. Dodaj do zupy liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość na wolnym ogniu 15-20 minut.

doprawianie wywaru mięsnego z kiełbasą

10. Do miski z maślanką i chrzanem wbij 2 wiejskie jajka oraz obrany i zmiażdżony czosnek.

żurek na maślance

11. Wlej do maślanki szklankę mleka.

żurek na maślance

12. Dopraw uzyskaną emulsję solą i sporą ilością suszonego majeranku. Dodaj 2- 4 łyżki mąki pszennej.

UWAGA: Im więcej dodasz mąki, tym bardziej Twój żurek na maślance będzie gęsty.

żurek na maślance

13. Na koniec dobrze wymieszaj powstałą emulsję. Wlewaj ją powoli do garnka z wywarem i wędlinami ciągle mieszając, aby maślanka się nie zważyła, ani nie przypaliła.

żurek na maślance

14. Na koniec zagotuj zupę i od razu wyłącz gaz pod garnkiem, w przeciwnym razie żurek może się zważyć. Jeżeli trzeba dopraw go jeszcze solą, pieprzem i majerankiem oraz czosnkiem.

żurek na maślance


ŻUREK NA MAŚLANCE BEZ ZAKWASU

Podawaj z gotowanym jajkiem i posypany posiekanym szczypiorkiem. Do zupy można dodac również np. ugotowane osobno pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Najlepiej smakuje (jak każdy żurek) na drugi dzień.

żurek na maślance


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *