Żurek na maślance przygotowany bez dodatku zakwasu smakuje niemal dokładnie tak samo, jak żurek tradycyjny z zakwasem. Oczywiście taki żurek różni się konsystencją np. od żuru śląskiego, takiego gęstego i bardzo zawiesistego. Jednak w swojej kategorii przypomina klasyczny żurek, zarówno jeśli chodzi o smak, kwaśność i gęstość polewki. Te ostatnie budują maślanka i pszenna mąka. W zależności od zastosowanych przez Ciebie proporcji pomiędzy wywarem, a maślanką Twój żurek będzie za każdym razem smakował nieco inaczej. Ilość dodanej mąki zadecyduje zaś o gęstości tej przepysznej zupy.


ŻUREK NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI

1,5 litra domowego bulionu z kurczaka;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


ŻUREK NA MAŚLANCE PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj z gotowanym jajkiem i posypany posiekanym szczypiorkiem. Do zupy można dodac również np. ugotowane osobno pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Najlepiej smakuje (jak każdy żurek) na drugi dzień.

żurek na maślance


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *