Żurek na białej kiełbasie zrobiony marzy mi się dość często. A może raczej o barszcz biały mi chodzi? Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Żurek i barszcz biały nie są tak gęste i treściwe, jak np. żur śląski. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Podczas gotowania odda ona smak i nada zupie pysznego aromatu. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. Do zupy dodaję również uprzednio namoczone 2-4 kapelusze suszonych podgrzybków, dzięki czemu żurek zyskuje dodatkowo na smaku.


ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów surowej, białej kiełbasy;
  • 500 ml dobrego zakwasu;
  • 2-4 kapelusze suszonych podgrzybków;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • mały kawałek selera;
  • 1 główka czosnku;
  • 2 łyżki suszonego majeranku;
  • 2 liście laurowe;
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej 18% śmietany;
  • sól, pieprz;

ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE PRZYGOTOWANIE:

1. W małym rondelku umieść 2-4 kapelusze suszonych podgrzybków i zalej 200 ml gorącej wody. Mocz grzyby w ten sposób 15 minut.

w garnku moczą się suszone grzyby

2. Przygotuj pozostałe składniki zupy.

biała kiełbasa surowa oraz warzywa korzeniowe

3. Oczywistym jest, że żurek „potrzebuje” ogromnych ilości czosnku. U mnie z pewnością jest to cała główka. Oczywiście „wyząbkowana”.

dużo ząbków czosnku

4. Białą kiełbasę włóż do garnka i zalej 1,8 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij szumowiny. Następnie umieść w garnku marchewkę, pietruszkę, seler, 1 łyżkę suszonego majeranku, garstkę zmiażdżonych ziaren pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Wlej również wodę z moczenia grzybów oczywiście z grzybami. Aby uzyskać jeszcze lepszy wywar możesz dodać również 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego, ale jest to sprawa indywidualna.

Żurek na białej kiełbasie

5. Do garnka włóż również obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. U mnie, tak jak pisałem powyżej cała główka, a czasem i więcej.

Żurek na białej kiełbasie

6. Zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj wywar 30-40 minut. Około 10 minut przed upływem tego czasu ponakłuwaj kiełbasę, aby uwolnić jej smaki do wywaru. Jeżeli zrobisz to wcześniej kiełbasa stanie się zbyt sucha, a tak i kiełbasa, i zupa zyskują na smaku.

Żurek na białej kiełbasie

7. Gdy wywar jest gotowy wyjmij wszystkie składniki z garnka i odłóż na bok. Teraz pora na wlanie zakwasu. Zakwas na żurek to oczywiście rzecz niezwykle istotna, decydująca w tym samym stopniu, co jakość wywaru o końcowym smaku żurku. Najlepszy jest oczywiście domowy zakwas, ale jeżeli takim nie dysponujesz poszukaj w swojej okolicy dobrego zakwasu od lokalnych producentów. Wbrew pozorom akurat w tym względzie wybór jest ogromny i jeżeli trochę się zakręcisz znajdziesz bez większych problemów dobrej jakości zakwas na żurek. Takiego zakwasu potrzebne będzie 0,5 litra.

UWAGA: Zakwas na żurek musi być wysokiej jakości.

zakwas na żurek

8. Do zupy wlej zakwas i zamieszaj. W zależności od tego, jak kwaśny żurek lubisz wlej mniej lub więcej zakwasu. Pamiętaj: zawsze lepiej wlać mniej zakwasu i potem ewentualnie go dolać, aniżeli wlać cały i jeść żurek na białej kiełbasie kwaśny, jak cytryna.

Żurek na białej kiełbasie

9. Ugotowaną kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w nieduże kawałki.

krojenie ugotowanej białej kiełbasy

10. W szklance rozpuść 1 płaską łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki 18 % kwaśnej śmietany i zahartuj chochlą zupy. Zamieszaj i wlej zawartość szklanki do zupy.

Żurek na białej kiełbasie na Wielkanoc

11. Wrzuć do żurku pokrojoną kiełbasę i pokrojone, ugotowane kapelusze podgrzybków.

Żurek na białej kiełbasie na Wielkanoc

12. Ja zwykle w tym momencie dodatkowo dodaję suszonego majeranku i czosnku. Jeżeli dla Ciebie smak jest OK, nie musisz tego robić, doprawiaj zawsze według swoich upodobań.

Żurek na białej kiełbasie na Wielkanoc


ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. Żurek świetnie smakuje zaraz po jego ugotowaniu, ale prawdziwą petardą staje się na drugi dzień, gdy się przegryzie.

Żurek na białej kiełbasie na Wielkanoc

Porządny ŻUR na MAŚLANCE przepis <<TUTAJ>>.


8 thoughts on “ŻUREK na BIAŁEJ kiełbasie na Wielkanoc”

  1. @Kwasiżur: Zakwas tuż przed wlaniem należy dobrze wymieszać energicznie wstrząsając butelką, aby po wlaniu nie porobiły się grudki. Wlewa się wszystko.

  2. Witam,
    Co robi się z mąką z zakwasu? Miesza z zakwasem przed wlaniem do wywaru? Czy zostawia na dnie jako odpad?

  3. Agnieszka: dzięki. miesiąc bez talerza dobrego żurku miesiącem straconym 😉 pozdrawiam. P.S. Bez „panów” poproszę 😉

  4. Panie Tomku – REWELACJA! Zawsze się bałam gotowania żurku, bo mi nie wychodził i w końcu przestałam próbować. A ten jest przepyszny! Dziękuję za przepis ???

  5. tak, znam ten podział i w sumie trudno z nim się nie zgodzić. jednak do zakwasu na barszcz też zwykle dodaje się i mąki żytniej… tak czy siak oba dobre – ja przynajmniej uwielbiam 😉

  6. żurek – zakwas z mąki żytniej
    barszcz biały – zakwas z mąki pszennej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *