Żurek na białej kiełbasie zrobiony marzy mi się dość często. A może raczej o barszcz biały mi chodzi? Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Żurek i barszcz biały nie są tak gęste i treściwe, jak np. żur śląski. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Podczas gotowania odda ona smak i nada zupie pysznego aromatu. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. Do zupy dodaję również mój tajemny składnik, dzięki któremu mój żurek zyskuje dodatkowo na smaku.


ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

SKŁADNIKI

600 gramów surowej, białej kiełbasy;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE SPOSÓB PODANIA

Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. Żurek świetnie smakuje zaraz po jego ugotowaniu, ale prawdziwą petardą staje się na drugi dzień, gdy się przegryzie.

Żurek na białej kiełbasie na Wielkanoc


Porządny ŻUR na MAŚLANCE przepis <<TUTAJ>>.


jajka z chrzanem Previous post JAJKA z CHRZANEM idealne do wędlin
pide Next post PIDE turecki płaski chleb jak pizza

8 thoughts on “ŻUREK na BIAŁEJ kiełbasie na Wielkanoc”

  1. @Kwasiżur: Zakwas tuż przed wlaniem należy dobrze wymieszać energicznie wstrząsając butelką, aby po wlaniu nie porobiły się grudki. Wlewa się wszystko.

  2. Witam,
    Co robi się z mąką z zakwasu? Miesza z zakwasem przed wlaniem do wywaru? Czy zostawia na dnie jako odpad?

  3. Agnieszka: dzięki. miesiąc bez talerza dobrego żurku miesiącem straconym 😉 pozdrawiam. P.S. Bez „panów” poproszę 😉

  4. Panie Tomku – REWELACJA! Zawsze się bałam gotowania żurku, bo mi nie wychodził i w końcu przestałam próbować. A ten jest przepyszny! Dziękuję za przepis ???

  5. tak, znam ten podział i w sumie trudno z nim się nie zgodzić. jednak do zakwasu na barszcz też zwykle dodaje się i mąki żytniej… tak czy siak oba dobre – ja przynajmniej uwielbiam 😉

  6. żurek – zakwas z mąki żytniej
    barszcz biały – zakwas z mąki pszennej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *