Wyjątkowy żur na maślance z chrzanem

Żur na maślance z chrzanem to sycąca, zawiesista zupa o fantastycznym smaku i aromacie.

Żur na maślance to zupełnie inna zupa od tradycyjnego żuru, a tym bardziej żurku, czy też barszczu białego. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żuru. To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym. Żur na maślance będzie zdecydowanie lepszy, gdy maślanka, której użyjesz będzie prawdziwa, a nie zrobiona z mleka w proszku. Czytaj uważnie etykiety i wybierz maślankę jak najbardziej naturalną. Wtedy Twój żur na maślance będzie smakował, jak należy. Poczujesz różnicę.

Składniki

2 litry wysokiej jakości maślanki;
300 gramów dobrej jakości kiełbasy zwyczajnej;
500 ml dobrego jakościowo zakwasu na żur;
1 duża cebula;
1 główka czosnku;
suszony majeranek;
gęsi smalec;
chrzan tarty;
sól, pieprz;

Przepis na żur na maślance

Maślankę wlej do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Maślanka przy podgrzewaniu  zacznie się ścinać, zbierz wtedy łyżką cedzakową tworzący się twaróg. Odcedź go na gazie; tę zwiąż i powieś ser do odcieknięcia. Twaróg będzie znakomity do jedzenia, o ile nie był zbyt zagrzany, wtedy będzie za twardy i za suchy. Serwatkę pozostaw w garnku.

Na patelni rozgrzej gęsi smalec, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się lekko przyrumieni wrzuć posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj do zeszklenia się cebuli, z następnie przełóż zawartość patelni do gotującej się serwatki. Do serwatki dodaj również obrane i pokrojone grubo ząbki czosnku. Następnie dodaj do zupy garść suszonego majeranku oraz sól i pieprz do smaku.

Wlej do żuru zakwas (zobacz przepis na zakwas do żuru). Zakwasi on zupę dość mocno, ale nie przejmuj się tym. Żur na maślance to nie zupa dla mięczaków, ale porządna, tradycyjna polska zupa, jak dawniej się jadało. I taka właśnie ma być, dość kwaśna. Teraz pora na dodanie startego chrzanu, takiego bez zbędnych dodatków. Ile? Według uznania. Ja proponuję dużo.

Żur na maślance propozycje podania

W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody 1 kopiatą łyżeczkę mąki pszennej. Następnie dodaj do niej 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Zahartuj i wlej śmietanę do zupy. Zagotuj.

Jak każda porządna zupa najlepszy jest na dzień następny, gdy wszystkie smaki przemacerują się. Podawaj z jajkiem na twardo posypany szczypiorkiem i świeżo startym chrzanem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *