Zupa ze świeżych grzybów leśnych to obowiązkowa pozycja pojawiająca się na naszych stołach już późnym latem, a i jesienią, gdy grzybów pod dostatkiem nie sposób odmówić sobie talerza pysznej grzybowej. Rzecz oczywista, grzyby muszą być świeże, pachnące, w przeciwnym wypadku Wasza zupa nie będzie smakować, jak należy. Idealnie, jeżeli masz las pod nosem i znasz się na grzybach. Jeżeli nie zdaj się… na własny nos. Jeżeli grzyb wyraźnie pachnie oznacza to, że jest świeży i jeżeli nie ma robaków będzie pyszny. Moja zupa ze świeżych grzybów zawiera trzy rodzaje tych leśnych skarbów: prawdziwki, kozaki i podgrzybki. Jeżeli chcesz możesz dorzucić jeszcze garść maleńkich kurek, które świetnie ozdobią zupę.


ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów świeżych prawdziwków;
  • 2500 gramów świeżych kozaków;
  • 350 gramów świeżych podgrzybków;
  • 2 marchewki;
  • 3 pietruszki;
  • natka pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 1 duża cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2 garści makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu);
  • sól, pieprz;

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście ile i jakich grzybów użyjesz zależy od Ciebie.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

2. Z marchewki, pietruszki, selera i części natki ugotuj wywar jarzynowy. Finalnie będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Oczywiście jeżeli masz domowy wywar jarzynowy przygotowany wcześniej pomiń ten krok i usuń składniki potrzebne do jego przygotowania.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

3. Grzyby oczyść z nieczystości kozikiem. Grzybów nigdy nie myję, aby nie nasiąknęły wodą, lecz króciutki i intensywnie płuczę. Tobie również polecam tę metodą – zrób to tuż przed krojeniem grzybów. Po przelaniu grzybów bieżącą wodą od razu odsącz je potrząsając zdecydowanie durszlakiem.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

4. Pokrój grzyby w paski i kawałki – nie za drobno, bo podczas duszenia, a potem gotowania grzyby rozpadną się i powstanie okropna masa… Pokrojone grzyby powinny nadal przypominać, że … nimi są – nie krój ich bezmyślnie i byle jak.

UWAGA: Grzyby pokrój tak, aby cieszyły oczy również na talerzu.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

5. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

6. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej lekko 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone grzyby, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż kilka minut mieszając nie za często, aby nie zniszczyć kształtu grzybów.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

7. Na małej patelni obok rozgrzej nieco masła i wrzuć cebulę. Ja dodałem jeszcze nieco domowego smalcu wieprzowego z dodatkiem papryki – taki smalec wytopił mi się podczas pieczenia żeberek wieprzowych… Czy muszę dodawać, jak wspaniały smak ma ten smalec? A zatem dodaj drobinę takiego typu cuda (jak masz) do smażącej się cebuli, ale nie za dużo – by nie zabić smaku grzybów potem.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

8. Grzyby, gdy już zrumienią się po odparowaniu wody z nich wypływającej połącz z przesmażona cebulką.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

9. Na patelnię z grzybami wsyp 1 kopiatą łyżkę mąki. Zamieszaj delikatnie i przesmaż 1 minutę.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

10. Wsyp małą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki – nie za dużo, bo zmienisz całkowicie kolor zupy. Dodaj również do smaku nieco suszonego tymianku.

UWAGA: Odrobina mielonej papryki poprawi kolor i smak zupy grzybowej.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

11. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zamieszaj wszystko, aby powstała gęsta masa z grzybami.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

12. Do garnka wlej przygotowany wywar jarzynowy, zagotuj go, a następnie wlej do niego zawartość patelni, czyli podduszone grzyby.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

13. Jeżeli trzeba uzupełnij gorącą wodą, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj zupę na wolnym ogniu 20 minut.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

14. Zupa „wykończona” zostanie ostrą, czerwoną papryczką chilli i natką pietruszki, a ponadto wzbogacona będzie niewielką ilością makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu). Przygotuj te składniki.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

15. Wrzuć garść makaronu do zupy – mój gotuje się 5 minut. Jeżeli Twój potrzebuje więcej czasu wrzuć go odpowiednio wcześniej.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

16. Posiekaj papryczkę chilli w plasterki i również wrzuć ja do zupy.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

17. Do szklanki wlej 2 kopiate łyżki śmietany. To musi być najlepsza śmietana, jaką jesteś w stanie dostać. Najlepiej wiejska, sprawdzona. Tak, nawet śmietana robi różnicę w zupie.

UWAGA: Dobra, kwaśna śmietana wzbogaci smak zupy grzybowej.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

18. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, zamieszaj i wlej całość do garnka z zupą. Zagotuj.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

19. Przesiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy. Wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa ze świeżych grzybów jest gotowa.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych


ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH

Znakomita pozycja zarówno na niedzielny obiad, jak i na zwykły posiłek w ciągu tygodnia. Smakować będzie zawsze wybitnie.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

Spróbuj też MAKARONU z KURKAMI – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *