Zupa z soczewicy poniższym wykonaniu przygotowana to moja wielka miłość. Uwielbiam zupy tak bardzo, że chyba mógłbym jeść je codziennie. Ta zupa zaś jest jedną z moich ulubionych. Wszystko z powodu jej niezwykłego smaku oraz zapachów unoszących się w kuchni podczas jej przygotowywania. Jeżeli nie przepadasz za soczewicą to spróbuj tej zupy. Być może właśnie tym daniem się do niej przekonasz. Ponoć zupę tę podaje się w Turcji pannom młodym dzień przed zamążpójściem. Ja nie widzę przeszkód, aby zajadać się nią kiedy tylko dusza zapragnie.


ZUPA Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI

1,2 litra domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;[FMP]
¾ szklanki czerwonej soczewicy;
1 cebula;
mielony kmin rzymski;
mielona ostra papryka;
mielona słodka papryka wędzona;
koncentrat pomidorowy;
1 cytryna;
świeża mięta;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Podstawą każdej zupy jest dobry wywar warzywny lub drobiowy. Oczywiście domowy będzie najlepszy. Ugotuj go odpowiednio wcześniej; potrzebne będzie około 1,2 litra wywaru.

w garnku gotuje się wywar z kurczaka

2. Obok ¾ szklanki czerwonej soczewicy i jednej dużej cebuli to właśnie przyprawy stanowią o smaku tej niezwykłej zupy. A są nimi kmin rzymski (1 kopiata łyżka), ostra mielona papryka (pół łyżeczki) oraz słodka mielona papryka wędzona (jedna łyżeczka). Potrzebna będzie też łyżka koncentratu pomidorowego.

przyprawy na talerzyku

3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy.

drobno pokrojona cebula smaży się z przyprawami

4. Cały czas mieszając podsmażaj całość przez około 30 sekund, aż wydobędziesz aromaty z przypraw. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody lub wywaru i zamieszaj powstałą aromatyczną masę.

deglasowanie patelni po smażeniu cebuli z przyprawami

5. W osobnym garnku zagrzej 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego i przelej do niego zawartość patelni.

Zupa z soczewicy po turecku

6. Na sitku dobrze opłucz pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę, a następnie wrzuć ja do garnka. Gotuj zupę około 10 minut, aż soczewica zmięknie.

Zupa z soczewicy po turecku

7. Do ostatecznego doprawienia zupy potrzebujesz: cytryny, świeżej mięty oraz soli i pieprzu.

limonka oraz liście świeżej mięty

8. Gdy soczewica będzie miękka dorzuć posiekane liście świeżej mięty, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, posól i popieprz do smaku. Następnie zdejmij zupę z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut, aż nabierze wspaniałych aromatów – nie pomijaj tego kroku, to właśnie teraz zupa z soczewicy staje się niepowtarzalna.

Zupa z soczewicy po turecku[/FMP]


ZUPA Z SOCZEWICY

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu, świeżą miętą i cząstkami cytryny do ewentualnego dalszego doprawienia według uznania. 

Zupa z soczewicy po turecku


Co powiesz na porządną KASZANKĘ z SOCZEWICĄ? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *