Zupa z porem ciecierzycą i chorizo

Zupa z porem na bulionie warzywnym przygotowana z dodatkiem przesmażonego z kminem rzymskim pora oraz z ciecierzycą i chrupiącymi plastrami smażonej kiełbasy chorizo.

Zupa z porem to znakomity sposób na wykorzystanie pora. Warzywa niezwykłego, ale w naszej kuchni używanego dość rzadko i schematycznie. Krótko mówiąc przedstawiam przepis na zupę słodką od pora, z dodatkiem bogatej w białko ciecierzycy oraz nutą paprykowej, podsmażonej, chrupiącej kiełbasy chorizo. Chorizo to oczywiście opcja w tej zupie, ale uwierz, że bardzo „podkręca” jej smak. Całość myślę, że jest wielce zadowalająca i trzeba jej koniecznie spróbować.

Składniki

100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo;
2 naprawdę duże pory;
250 ml passaty pomidorowej;
240 gramów ciecierzycy z puszki;
1 litr domowego bulionu warzywnego;
100 gramów świeżego szpinaku „baby”;
2 ząbki czosnku;
łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki;
łyżeczka kminu rzymskiego;
sól, pieprz;

Zupa z porem i chorizo przepis

Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w plasterki, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy stanie się chrupiąca zdejmij ją z patelni i odsącz na ręczniku papierowym. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po chorizo wrzuć posiekanego w półplasterki pora i smaż go około 8 minut, aby nieco zmiękł. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego. Smaż całość jeszcze około 3 minut. Po tym czasie wlej na patelnię passatę pomidorową, zamieszaj i smaż całość kolejne 3 minuty.

Do garnka z wrzącym 1 litrem bulionu warzywnego przełóż zawartość patelni. Dodaj nieco soli i po 1 łyżeczce słodkiej papryki mielonej i mielonej papryki wędzonej. Wrzuć odsączoną i przepłukaną ciecierzycę. Gotuj zupę 5 minut.

Zupa z porem i chorizo sposób podania

Wrzuć do zupy szpinak, a następnie dopraw zupę (sól, pieprz, papryka, kmin) i wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa z porem chorizo i ciecierzycą jest już właściwie gotowa. Na wierzch zupy nałóż chrupiące, przesmażone wcześniej plasterki chorizo i zajadaj ze smakiem. Zasmakuje z pewnością koneserom dobrego i nieco bardziej wyrafinowanego smaku.


Spróbuj jak pyszna jest wieprzowina duszona z porami. Prosto i znakomicie smakowo. Warto!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *