Rolady wieprzowe to propozycja dla miłośników rolad wszelakich. W przeciwieństwie od tradycyjnych śląskich rolad przygotowywanych z mięsa wołowego i faszerowanych …
Bataty z piekarnika z serem feta podane
Bataty z piekarnika nie są zbyt oryginalnym daniem, ale o jego powodzeniu decydują detale. W tym przepisie proponuję pieczone bataty …
Podpłomyk z Alzacji czyli flammkuchen
Podpłomyk z Alzacji czyli flammkuchen to błyskawiczne i bardzo smaczne jadło. Ten cienki placek z mąki i wody powstał w …
Cielęcina bez kości duszona z fenkułem
Cielęcina bez kości duszona z fenkułem w pomidorach to danie zbliżone do gulaszu, ale jednak nieco bardziej wyszukane. Smak delikatnej …
Sałatka z mozzarelli pomidorków i oliwek
Sałatka z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i oliwek to prosta, a przede wszystkim pyszna sałatka. Można uznać, że to taka wariacja …
Schweizerhaus duma wiedeńskiego Prateru
Schweizerhaus, czyli jedna z najpopularniejszych wiedeńskich restauracji i jednocześnie ogródków piwnych już w najbliższy weekend wystartuje po przerwie zimowej w …
Jak obrać ananasa i zachować palce w całości
Jak obrać ananasa wydaje się sprawą prostą. W rzeczywistości faktycznie nie jest to czynność wymagająca ukończenia studiów wyższych. Tym niemniej …
Sałatka z komosą ryżową
Komosa ryżowa znana jest szerzej pod nazwą quinoa (czytaj: kinoa). Choć jest podobna do kuskusu, to jednak o nieco odmiennym …
Pizza doskonała pięć stopni wtajemniczenia
Pizza doskonała czyli najlepsza i pyszna to marzenie każdego z nas. Wciąż zbyt często rodzime pizzerie oferują nam koszmary nie …
Kotlet z kością schabowy cielęcy
Kotlet z kością to pierwowzór znanego w całej Europie kotleta schabowego. Drzewiej kotlet jadano tylko z kością. Dlaczego? Ano dlatego, …
Smarowidło z awokado jajka i serka wiejskiego
Smarowidło z awokado jajka i serka wiejskiego to wymarzona i super zdrowa pasta do smarowania pieczywa. Oto idealnie dojrzałe awokado …