Zupy

ZUPA z MAMUTA z ogromem innych warzyw

zupa z mamuta

Zupa z mamuta to taki rodzaj zupy, który po prostu uwielbiam. Mnóstwo warzyw, wszystkie właściwie sezonowe. Jedne u schyłku, drugie dopiero co pojawiające się. Oczywiście każda zupa jarzynowa zbudowana winna być na porządnym soffritto, czyli dość długo smażonych niektórych warzywach. Jeżeli Wam się to uda zobaczycie, że każda Wasza zupa stanie się małym arcydziełem. I pamiętajcie, to że jest lato to nie powód do rezygnacji z zup. Wystarczy serwować je wtedy w temperaturze pokojowej. Dzięki temu w pełni odkryjecie smak świeżych warzyw.


ZUPA Z MAMUTA PRZEPIS

SKŁADNIKI

500 gramów zielonego mamuta;
3 duże ziemniaki;[FMP]
1 spora marchewka;
bulwa kopru włoskiego (fenkułu);
mały kawałek pora;
1 większa cebula;
1 duża łodyga selera naciowego;
2-3 ząbki czosnku;
suszony cząber;
suszone zioła prowansalskie;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;


ZUPA Z MAMUTA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do przygotowania zupy z mamuta potrzebne są: 1 spora marchewka, bulwa kopru włoskiego (fenkułu), mały kawałek pora, 1 większa cebula, 1 duża łodyga selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku – to wszystko to składniki soffritto.

zupa z mamuta składniki

2. Niezbędnymi w zupie będą oczywiście 500 gramów zielonego mamuta oraz 3 duże ziemniaki.

fasola mamut w durszlaku

3. Posiekaj w drobną kostkę wszystkie warzywa, oprócz mamuta i ziemniaków.

pokrojone warzywa na desce

4. W garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i wrzuć czosnek. Smaż go krótką chwilę, aż odda smak. Następnie do garnka wrzuć wszystkie posiekane warzywa; smaż je na wolnym ogniu nawet do 10 minut, aż zmiękną i oddadzą smak (warzywa nie powinny się przyrumienić).

soffritto w garnku

5. W międzyczasie umyj mamuta i pokrój go w nieduże kawałki „na jeden kęs”.

pokrojona fasola mamut w durszlaku

6. Przesmażone warzywa zalej około 2 litrami wrzącej wody. Do garnka włóż także pokrojonego mamuta, a następnie dodaj sól, pieprz, suszony cząber, zioła prowansalskie – wszystko według własnego smaku, przy czym cząber moim zdaniem jest obowiązkowy w tej zupie… Gotuj zupę 10 minut, aż mamut będzie „al dente”.

zupa z mamuta

7. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, dolej wody, jeżeli potrzeba i gotuj zupę kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.

zupa z mamuta

8. Dopraw zupę z mamuta ostatecznie, a następnie zahartuj ją kwaśną śmietaną.

wlewanie śmietany do zupy jarzynowej[/FMP]


ZUPA Z MAMUTA PROPOZYCJA PODANIA

Obowiązkowo powinna zostać posypana przed podaniem suszonym cząbrem.

zupa z mamuta


A może <<CHRZANÓWKA na białej kiełbasie>> przepis prosty, ale bardzo smakowity.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.