Zupa z kalarepy z pstrągiem wędzonym i oliwkami

Zupa z kalarepy z dodatkiem białego wina podawana z wędzonym pstrągiem łososiowym.

Zupa z kalarepy jest świetnym rozwiązaniem na upalne lato. O ile generalnie zupy w lecie „nie pociągają” to akurat ta zupa z kalarepki z pstrągiem może być z powodzeniem podawana w temperaturze otoczenia i taka właśnie smakuje świetnie. Polecam ją gorąco tym, którzy tak, jak ja nie lubią chłodników, a kochają zupy i często je jadają. Jako głównego dodatku do tej zupy użyłem pstrąga łososiowego wędzonego na zimno o pięknym, pomarańczowym kolorze. Ty możesz oczywiście dodać swoją ulubioną rybę, ale uważam, że lepsza będzie jednak taka wędzona na zimno. Po włożeniu jej do zupy delikatnie podgrzeje się i wydobędzie się z niej jeszcze lepszy smak.

Składniki

700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego;
dwie duże kalarepki o łącznej wadze około 800 gramów;
100-150 gramów wędzonej ryby;
1 duża cebula;
cytryna;
kilkanaście czarnych oliwek;
natka pietruszki;
150 ml białego, półwytrawnego wina;
słodka śmietanka;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Zupa z kalarepy przepis

Wybór ryby stanowiącej główny dodatek do tej zupy pozostawiam Tobie, ja, jak już wspomniałem, użyłem pstrąga łososiowego. Postaraj się jednak, aby wędzona ryba była jak najświeższa.

Kalarepki i cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć kalarepę i cebulę. Smaż warzywa na średnim ogniu kilka minut mieszając je od czasu do czasu. W garnku zagotuj około 700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego wywaru drobiowego. Wrzuć do niego przesmażone warzywa z patelni, następnie wlej białe wino. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 10 minut, aż kalarepa zmięknie.

Podczas gdy zupa się gotuje przygotuj dodatki do zupy, oliwki posiekaj tak, jak lubisz, rybę porwij na mniejsze kawałki, natkę pietruszki, umyj, odsącz i posiekaj.

Czas wrócić do zupy. Gdy kalarepa jest już miękka wyciśnij do zupy sok z cytryny, posól ją, dodaj pieprzu i zetrzyj trochę gałki muszkatołowej. Następnie wlej do zupy zahartowaną słodką śmietankę. Ile? Według uznania i własnego smaku. Ja dodałem około 100 ml.

Zupa z kalarepy sposób podania

Zagotuj zupę ze śmietaną, a następnie zdejmij garnek z gazu i zmiksuj, aż uzyskasz zupę krem o pożądanej konsystencji. Najlepiej smakuje podana w temperaturze otoczenia z dodatkiem oliwek, natki pietruszki i wędzonej ryby.


Super nowość czyli przepis na kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *