Zupa z fasoli mung to moja kolejna propozycja „fasolówki”. Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, pamiętać jedynie trzeba o namoczeniu fasoli dzień wcześniej. Do tej zupy dodałem jedynie ziemniaki, czosnek i czerwoną cebule, która ciągle jest niedoceniana u nas, a znakomicie podnosi walory smakowe gotowanych dań. Istota dobrej zupy jest domowy wywar warzywny. I tu sedno sprawy, bo jeżeli macie robić tę zupę na kostce rosołowej to lepiej odpuście. Szkoda fasoli mung, jest na to zbyt smaczna i zbyt wartościowa, by zalewać ją chemią.


ZUPA Z FASOLI MUNG

SKŁADNIKI

około 150 gramów suchej fasoli mung;
kilka ziemniaków;[FMP]
1 duża czerwona cebula;
2-3 ząbki czosnku;
1 litr domowego bulionu warzywnego;
kminek mielony;
kwaśna, gęsta 18% śmietana;
mąka;
100 gramów łososia wędzonego na zimno w plastrach;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

namoczona fasola mung ziemniaki i domowy wywar

2. Fasolę mung namocz w przegotowanej, przestudzonej wodzie przez noc. Jak każda fasola i ta nieco zwiększa swoją objętość poprzez namaczanie, a także później w trakcie gotowania.

fasola mung

3. Bulion warzywny domowy jest najlepszą bazą chyba każdej zupy. Postaraj się przygotować go wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz czas w dniu przygotowania zupy.

domowy wywar jarzynowy

4. Czosnek obierz, posiekaj drobno i zmiażdż z odrobiną gruboziarnistej soli w moździerzu na pastę.

drobno posiekany czosnek i czerwona cebula

5. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.

pokrojone w małą kostkę obrane ziemniaki

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć namoczoną fasolę i ziemniaki. Smaż kilka minut mieszając co jakiś czas.

smażenie pokrojonych ziemniaków i namoczonej fasolki

7. Dopraw warzywa na patelni mielonym kminkiem. Ile kminku? Jedna, czy dwie łyżeczki – zależy od Twojego smaku. Nie żałuj również pieprzu.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym

8. Wrzuć na patelnię pastę czosnkową. Całość zamieszaj i smaż jeszcze chwilkę.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym

9. Przesmażone warzywa przełóż do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Gotuj zupę około 5 minut – fasolka mung potrzebuje niewiele czasu, aby zmięknąć.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym

10. Dodaj obraną, grubo posiekaną czerwoną cebulę i gotuj zupę kolejne 5 minut.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym

11. Gdy zupa jest gotowa dopraw ją solą, ewentualnie jeszcze pieprzem i mielonym kminkiem. Następnie wlej do zupy 1 łyżkę uprzednio zahartowanej kwaśnej śmietany.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym[/FMP]

12. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty – zupa fasolowa z fasoli mung jest gotowa.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym


ZUPA Z FASOLI MUNG

Zupa „wymaga” już w tej chwili jedynie ozdobienia wędzonym łososiem oraz świeżym koperkiem i kawałkami czerwonej cebuli.  Zajadaj ją od razu, bo z upływem czasu fasolka będzie pęcznieć i zupa stanie się niemiłosiernie gęsta.

Zupa z fasoli mung z łososiem wędzonym


Zrób grecką FASOLADĘ przepis <<TUTAJ>>.