Zupa z cukinią i grzankami to taki smakołyk „na ząb”. Najeść się nią specjalnie nie najemy, ale choćby dlatego idealnie nadaje się np. na lunch albo na kolację. Wielkiej filozofii przy jej robieniu nie ma, a sama zaskakuje smakiem. Ponieważ do jej przygotowania stosuję domowy wywar jarzynowy to właśnie od jego smaku zależeć będzie ostateczny smak zupy. Nie ma również przeszkód, aby zamiast jarzynowego użyć wywaru np. drobiowego. W takim przypadku do zupy można dodać np. gotowanego kurczaka, na którym tenże wywar był zrobiony.


ZUPA Z CUKINIĄ SKŁADNIKI

litr domowego wywaru jarzynowego
2 duże cukinie
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 wiejskie jajko
parmezan
chleb na grzanki
sól, pieprz


ZUPA Z CUKINIĄ I GRZANKAMI PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa z cukinią i grzankami składniki

2. Cukinie dobrze umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w dość małą kostkę.

cukinia pokrojona w niedużą kostkę

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.

drobno pokrojona cebula

4. Na dużej paleni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż chwilę aż się zeszkli, a następnie wrzuć czosnek.

na patelni na oliwie smaży się pokrojona cebula

5. Dodaj cukinię i smaż całość 3-4 minuty na niezbyt mocnym ogniu.

na patelni smaży się pokrojona w niedużą kostkę cukinia

6. Wlej na patelnię gorący wywar jarzynowy. Dodaj sól, pieprz, całość zagotuj. Wyłącz gaz pod patelnią, zupa z cukinią jest gotowa.

Zupa z cukinią i grzankami

7. Z chleba zrób grzanki. Jak zrobić pyszne GRZANKI dowiesz się <<TUTAJ>>.

dwie kromki chleba tostowego


ZUPA Z CUKINIĄ I GRZANKAMI

Zupę zdejmij z ognia, odczekaj chwilkę, a następnie zaciągnij ją jajkiem. Podawaj z grzankami posypaną startym parmezanem.

Zupa z cukinią i grzankami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *