Zupa tajska na ostro z kurczakiem

Zupa tajska na ostro to zupa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem kurczaka, pasty curry i mleczka kokosowego. Dzięki dodatkowi chilli, dymki, szalotki i świeżej  kolendry jej aromat jest niepowtarzalny

Zupa tajska na ostro to zupa przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem kurczaka, pasty curry i mleczka kokosowego. Dzięki dodatkowi chilli, dymki, szalotki i świeżej  kolendry jej aromat jest niepowtarzalny. Zupa tajska na ostro brzmi trochę jak pleonazm. Czy ktoś jadł bowiem w Tajlandii coś nieostrego? Tajskie dania wypalają podniebienia i powodują występowanie siódmych potów u człowieka. Dla nas, Europejczyków, potrzeba jednak trochę litości, bo ostrość w naszym odczuciu, a ostrość u Tajów to dwie odmienne sprawy. Tytuł jednak musi wskazywać dość jasno w tym przypadku, że nie chodzi o popularną „tom kha gai”, czyli tajską zupę z kurczakiem, zwaną często zupą galangalową. Moja zupa tajska na ostro jest nieco inna, a przede wszystkim naprawdę ostra. Choć oczywiście stopień ostrości możesz regulować według własnego upodobania.

Składniki

300 gramów piersi z kurczaka;
1 puszka mleczka kokosowego;
1 lub 2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
600 ml domowego bulionu drobiowego;
2 łyżki sosu sojowego;
2 łyżki sosu rybnego;
1 limonka;
250 gramów pszennego makaronu MIE;
pęczek świeżej kolendry;
pędy bambusa w puszce;
papryczka chilli;
dymka;
2 szalotki;

Zupa tajska na ostro przepis

Przygotowywanie zupy tajskiej zacznijmy od przygotowania porządnego bulionu drobiowego. Możesz to zrobić teraz, ale równie dobrze wcześniej, a bulion zamrozić. Dowiedz się jak zrobić pyszny  tajski bulion drobiowy. Potrzebować będziesz około 600 ml takiego czystego bulionu.

Smażymy makaron na chrupiąco

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim garść suchego makaronu pszennego MIE. Jeśli Ci się trochę przypali nie przejmuj się, będzie lepiej smakować. Resztę makaronu odłóż na bok. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, bambus odsącz z zalewy,

Przygotowujemy zupę tajską

Do garnka wlej pół puszki mleczka kokosowego i zagotuj go. Następnie wsyp kurkumę i dodaj pastę curry (dowiedz się co to jest pasta curry). Ilość pasty curry wpłynie na ostrość Twojej zupy. Im więcej pasty, tym zupa będzie miała pomarańczowy, czy wręcz czerwony kolor i będzie coraz ostrzejsza. Ja tym razem dodałem jedynie 1 łyżeczkę pasty curry, więc moja zupa (jak się okaże) będzie żółta i „nie aż taka ostra”. Wymieszaj przyprawy i gotuj mleczko na małym ogniu 3 minuty, aż nieco zgęstnieje, a przyprawy uwolnią aromaty.

Kurczak w roli głównej

Moja zupa tajska na ostro musi zawierać kurczaka, dlatego teraz wrzuć  do zupy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka.Od razu dolej drugą połowę mleczka kokosowego. Wlej również gorący bulion drobiowy oraz sos rybny i sos sojowy, a następnie gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut. W międzyczasie ugotuj pozostały makaron MIE według wskazań na opakowaniu.

Zupa tajska na ostro propozycja podania

Na koniec przygotuj dodatki do zupy. W Tajlandii o ostatecznym smaku zupy często zdecydują właśnie dodatki. A zatem posiekaj dymkę, pokrój chilli, posiekaj w piórka szalotkę, a także przygotuj limonkę.

Świeża kolendra jest również absolutnie niezbędna. Przede wszystkim doda zupie świetnego aromatu, smaku i orzeźwi ją. Niczym nie da się zastąpić kolendry. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do zupy posiekaną kolendrę, wyciśnij sok z limonki.

Do miski nałóż sporo ugotowanego makaronu, wlej zupę z kurczakiem, na wierzch połóż dymkę, szalotkę, pędy bambusa, papryczkę chili oraz usmażony makaron.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *