Kuchnia azjatycka Zupy

ZUPA TAJSKA na OSTRO ale dla każdego

Zupa tajska na ostro

Zupa tajska na ostro brzmi trochę jak oksymoron. Czy ktoś jadł bowiem w Tajlandii coś nieostrego? Tajskie dania wypalają podniebienia i powodują występowanie siódmych potów u człowieka. Dla nas, Europejczyków, potrzeba jednak trochę litości, bo ostrość w naszym odczuciu, a ostrość u Tajów to dwie odmienne sprawy. Tytuł jednak musi wskazywać dość jasno w tym przypadku, że nie chodzi o popularną „tom kha gai”, czyli tajską zupę z kurczakiem, zwaną często zupą galangalową. Moja zupa tajska na ostro jest nieco inna, a przede wszystkim naprawdę ostra. Choć oczywiście stopień ostrości możesz regulować według własnego upodobania.


ZUPA TAJSKA NA OSTRO PRZEPIS

SKŁADNIKI

300 gramów piersi z kurczaka;[FMP]
1 puszka mleczka kokosowego;
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
600 ml domowego bulionu drobiowego;
2 łyżki sosu sojowego;
2 łyżki sosu rybnego;
1 limonka;
250 gramów pszennego makaronu MIE;
pęczek świeżej kolendry;
pędy bambusa w puszce;
papryczka chilli;
dymka;
1 -2 szalotki;


ZUPA TAJSKA NA OSTRO SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa tajska na ostro składniki

2. Przygotowywanie zupy tajskiej rozpocznij od… przygotowania porządnego bulionu drobiowego. Możesz to zrobić teraz, ale równie dobrze wcześniej, a bulion zamrozić. Dowiedz się jak zrobić pyszny <<tajski bulion drobiowy>>. Potrzebować będziesz około 600 ml takiego czystego bulionu.

wywar drobiowy w garnku

3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim garść suchego makaronu pszennego MIE. Jeżeli Ci się trochę przypali nie przejmuj się, będzie lepiej smakować. Resztę makaronu odłóż na bok. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, bambus odsącz z zalewy,

dodatki do tajskiej zupy

4. Do garnka wlej pół puszki mleczka kokosowego i zagotuj go. Wtedy wsyp kurkumę i dodaj pastę curry. Ilość zadanej pasty curry wpłynie na ostrość Twojej zupy. Im więcej pasty, tym zupa będzie miała pomarańczowy, czy wręcz czerwony kolor i będzie coraz ostrzejsza. Ja tym razem dodałem jedynie 1 łyżeczkę pasty curry, więc moja zupa (jak się okaże) będzie żółta i „nie aż taka ostra”. Wymieszaj przyprawy i gotuj mleczko na małym ogniu 3 minuty, aż nieco zgęstnieje, a przyprawy uwolnią aromaty.

PORADA-> Zupa w oryginale powinna mieć piękny, pomarańczowy kolor od pasty curry. Wtedy jednak będzie naprawdę ostra. Wyważ, czy dodać więcej pasty curry, czy tez mielonej kurkumy. Alternatywnie zastosuj średnio ostrą pastę curry. To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

w garnku gotuje się mleczko kokosowe z przyprawami

5. Moja zupa tajska na ostro musi zawierać kurczaka. Wrzuć do zupy zatem pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka.

ZUPA TAJSKA na OSTRO

6. Od razu dolej drugą połowę mleczka kokosowego. Wlej również gorący bulion drobiowy oraz sos rybny i sos sojowy, a następnie gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut.

Zupa tajska na ostro

7. W międzyczasie ugotuj makaron MIE według wskazań na opakowaniu.

makaron gotuje się w garnku

8. Przygotuj dodatki do zupy. W Tajlandii o ostatecznym smaku zupy często zdecydują właśnie dodatki. A zatem posiekaj dymkę, pokrój chilli, posiekaj w piórka szalotkę, przygotuj limonkę.

pokrojone składniki do zupy tajskiej

9. Świeża kolendra jest również absolutnie niezbędna. Doda zupie świetnego aromatu, smaku i orzeźwi ją. Niczym nie da się zastąpić kolendry. Jeżeli jej nie lubisz po prostu nie rób tej zupy. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do zupy posiekaną kolendrę, wyciśnij sok z limonki.

Zupa tajska na ostro[/FMP]


ZUPA TAJSKA NA OSTRO PROPOZYCJA PODANIA

Do miski nałóż sporo ugotowanego makaronu, wlej zupę z kurczakiem, na wierzch połóż dymkę, szalotkę, pędy bambusa, papryczkę chili oraz usmażony makaron. 

Zupa tajska na ostro


(2) Komentarze

  1. blank
    says:

    racja – celna uwaga 😉

  2. blank
    P says:

    Proszę Pana – nie oksymoron, a pleonazm (masło maślane) 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.