Zupa rybna z łososiem po tajsku jest łatwa i szybka do przyrządzenia, o ile dysponujesz wcześniej przygotowanym wywarem rybnym. Na przednówku warzyw nie ma za wiele, dlatego z powodzeniem możesz użyć w mojej zupie rybnej warzyw mrożonych. Też dadzą radę. Zupę zamiast śmietaną doprawiam mleczkiem kokosowym, a odrobina ostrej papryczki, świeżej kolendry i soku z limonki nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Dla uzupełnienia do zupy możesz wrzucić kilka krewetek. Całość smakuje naprawdę świetnie.


ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM PO TAJSKU

SKŁADNIKI:

  • 1,3 litra domowego wywaru rybnego;
  • 250 gramów surowego łososia bez skóry;
  • 10 sztuk ugotowanych, obranych krewetek;
  • opakowanie mrożonek „zupa kalafiorowa”;
  • 1 opakowanie mrożonek „9 składników”;
  • 100 ml mleczka kokosowego;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • czerwona ostra papryczka chilli;
  • limonka lub cytryna;
  • sos rybny;

ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM PO TAJSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jak zdobyć dobrej jakości, a niedrogiego łosia dowiesz się <<TUTAJ>>. Oczywiście zamiast warzyw mrożonych (dowolnych zresztą) możesz użyć świeżych według własnego uznania.

Zupa rybna z łososiem po tajsku składniki

2. Zagotuj w garnku domowy wywar rybny przygotowany według przepisu <<TUTAJ>>. Jest niesamowicie pyszny, a zupa na nim przygotowana będzie niepowtarzalna.

domowy wywar rybny z papryką na krewetkach

3. Do wywaru wrzuć mrożone warzywa i gotuj je 10 minut.

gotowanie zupy rybnej

4. Podczas, gdy warzywa się gotują pokrój łososia w kostkę według własnego uznania i przygotuj pozostałe składniki.

pokrojony filet z łososia

5. Blenduj warzywa w zupie 1-2 sekundy tak, aby tylko część z nich zmiksować. Pozostałe niech zostaną w całości. Dzięki temu zupa nieco się zagęści i nabierze jeszcze lepszego smaku.

blendowanie zupy

6. Wlej do zupy mleczko kokosowe, zagotuj zupę, a następnie zdejmij ją z gazu. Zupa jest właściwie gotowa, trzeba ją tylko wykończyć.

wlewanie mleczka kokosowego do zupy rybnej

7. Dodaj do zupy posiekaną świeżą kolendrę.

świeża kolendra ląduje w zupie

8. Wciśnij sok z cytryny do smaku, a także dopraw sosem rybnym według uznania.

wyciskanie soku z cytryny do zupy

9. Wrzuć nieco posiekanej czerwonej ostrej papryczki chilli.

dodanie posiekanej papryczki chilli do zupy

10. Na koniec wrzuć pokrojonego w kawałki łososia oraz krewetki. Zamieszaj delikatnie zupę i pozostaw na kilka minut, aż krewetki się zagrzeją, a ryba zetnie. Nie ma potrzeby dania gotować, bowiem w gorącej zupie ryba dojdzie jak należy i nie będzie przesuszona.

Zupa rybna z łososiem po tajsku


ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM PO TAJSKU

Podawaj posypaną świeżą kolendrą, papryczką chilli i skropioną dodatkowo mleczkiem kokosowym.

Zupa rybna z łososiem po tajsku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *