Zupa porowa z ziemniakami jest dosyć popularną zupą w kuchni francuskiej. Podduszone pory i mleko nadają tej zupie łagodności i wspaniałego słodkiego smaku, ziemniaki czynią ją bardziej pożywną. Pikanterii dodaje jej biały pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa. Zarówno pory, jak i grzanki do tej zupy koniecznie trzeba podsmażać na maśle. Oliwa lub inne oleje zwyczajnie nie nadadzą im tego charakterystycznego smaku. W końcu zupa porowa to zupa francuska (zwana również „zupa babską”), a we Francji masło to przecież podstawa kuchni.


ZUPA POROWA Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 duże pory;
  • 4-5 ziemniaków;
  • szklanka mleka;
  • bagietka na grzanki;
  • gałka muszkatołowa;
  • biały pieprz;
  • masło (najlepiej klarowane);
  • sól;

ZUPA POROWA Z ZIEMNIAKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże pory, 4-5 ziemniaków, szklankę mleka, bagietkę na grzanki (porządną, nie taką „napompowaną”), gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz masło (najlepiej klarowane).

Zupa porowa z ziemniakami składniki

2. Ziemniaki obierz i pokrój w dość drobną kostkę; pozostaw je w wodzie do czasu ich użycia.

obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki

3. Pory pozbaw zielonych części, przekrój wzdłuż do połowy grubości, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie półplasterki.

drobno posiekany por

4. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, po czym wrzuć pokrojone pory. Smaż 5 minut ciągle mieszając.

przesmażanie pokrojonego pora

5. Wlej na patelnię szklankę wrzącej wody, zmniejsz ogień, przykryj naczynie i duś pory 10 minut.

na patelni smaży się posiekany por

6. W międzyczasie pokrój bagietkę na kromki.

pokrojona na kromki bagietka

7. Podduszone pory przełóż do garnka, dolej 1200 ml wrzącej wody oraz szklankę mleka.

Zupa porowa z ziemniakami

8. Dopraw solą, sporą ilości białego pieprzu i świeżo startą gałką muszkatołową. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

Zupa porowa z ziemniakami i grzankami

9. Na osobnej patelni rozpuść masło klarowane i rozłóż kromki bagietki. Smaż na wolnym ogniu.

na patelni smażą się kromki bagietki na grzanki

10. Do zupy wrzuć ziemniaki. Gotuj zupę max 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i jeszcze ewentualnie białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa porowa z ziemniakami i grzankami

11. Grzanki przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze max 2 minuty.

Zupa porowa z ziemniakami i grzankami


ZUPA POROWA Z ZIEMNIAKAMI I GRZANKAMI

Idealnie smakuje podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeżeli wolisz możesz przed podaniem zupę zmiksować.

Zupa porowa z ziemniakami i grzankami

A może duszona WIEPRZOWINA z PORAMI? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *