Zupa pomidorowa z lanym ciastem w wersji zimowej

Zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i świeżej bazylii podana z lanym ciastem.

Zupa pomidorowa według niniejszego przepisu to moja odpowiedź na brak pysznych pomidorów w zimie. Dopóki nie będą dostępne pyszne, słodziutkie pomidory gruntowe trzeba sobie jakoś radzić przy przyrządzaniu „pomidorówki”. Połączenie mocnego koncentratu pomidorowego i domowych pomidorów (latem w słoiki zapakowanych) daje naprawdę dobre rezultaty. Przy braku domowych pomidorów te z puszki też dadzą radę. Do tego proponuję pyszne bazyliowe lane ciasto. Oczywiście pomidorową można zajadać również z ryżem, makaronem itd itp. Co, kto lubi. Ja lubię z lanym ciastem, a dodatkowo moja pomidorowa musi być dosyć gęsta.

Składniki

1,5 litra wywaru drobiowego;
300 ml domowego sosu pomidorowego;
100 gramów koncentratu pomidorowego;
1 cebula;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
1 duże, wiejskie jajko;
świeża bazylia;
suszone oregano;
sól, pieprz;

Zupa pomidorowa w wersji zimowej przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 100 gramów koncentratu pomidorowego, puszkę pomidorów bez skóry, 1 cebulę, 1,5 litra wywaru drobiowego (lubię w pomidorowej posmak mięsa). Jeśli mam dodaję również buteleczkę lub mały słoik domowego przecieru pomidorowego.

W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie zeszklij ją. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając od czasu do czasu smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut. Do garnka dodaj pomidory z puszki, po czym rozgnieć je widelcem. Jeśli masz dodaj buteleczkę lub słoiczek domowego przecieru pomidorowego (przepis na przecier pomidorowy). Wtedy smak zupy będzie jeszcze bogatszy. Wlej do garnka odrobinę wywaru i duś wszystko około 15 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Do masy pomidorowej przelej pozostały wywar, posól, popieprz i gotuj na wolnym ogniu kolejne 15 minut (jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodaj pół łyżeczki cukru). Gdy zupa już będzie gotowa w kubeczku rozmieszaj łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i zamieszaj dokładnie. Wlej chochelkę zupy do kubeczka, wymieszaj i przelej jego zawartość do zupy.

Zupa pomidorowa zimowa sposób podania

W osobnym kubeczku wymieszaj 1 jajko z 2 łyżkami mąki. Dodaj sporą garść posiekanych liści świeżej bazylii i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj ciasto tak, aby nie było grudek. Wlewaj powoli ciasto do zupy tak, aby uzyskać odpowiedniej wielkości lane ciasto (Ty decydujesz, czy wolisz mniejsze, czy większe kluski). Podawaj od razu, musi dobrze rozgrzać.


Przekonaj się, że również zimowa zupa fasolowa może smakować tak samo dobrze, jak zupa pomidorowa w wersji zimowej. Bo czemu by nie?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *