zupa pieczarkowa z koprem włoskim

Zupa pieczarkowa z koprem włoskim to zupełnie inna bajka, aniżeli tradycyjna zupa pieczarkowa. Jasne, możesz zrobić zwykła zupę pieczarkową, ale zawsze warto uprzednio otworzyć swoją lodówkę na oścież. Możesz tam znaleźć na przykład koper włoski i parę innych warzyw, które leżą odłogiem w samotności zapychając od dłuższego czasu kąty lodówki. Pora im ulżyć. Mając taki arsenał wystarczy, że ruszysz głową i okaże się, że możesz ugotować coś znacznie ciekawszego, bogatszego w smaku i lepszego, niż zwykła zupa pieczarkowa. Uwolnij swój umysł od sztampowego myślenia.


ZUPA PIECZARKOWA Z KOPREM WŁOSKIM

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego;
  • 500 gramów pieczarek;
  • 200 gramów kopru włoskiego;
  • nieduża marchewka;
  • pietruszka;
  • kawałek cukinii;
  • duża cebula;
  • suszony tymianek;
  • 3 garści makaronu zacierka;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

ZUPA PIECZARKOWA Z KOPREM WŁOSKIM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

2. Koper włoski (fenkuł) pokrój w drobną kostkę. Podobnie uczyń z cebulą uprzednio ją obrawszy oczywiście.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

3. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

4. Koper włoski i cebulę przesmaż na złoto na oliwie.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

5. Do przesmażonych warzyw wrzuć pieczarki. Dodaj sól i pieprz.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

6. Suszony tymianek znakomicie podkreśli smak grzybów, więc nie żałuj go. Dodaj według uznania.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

7. Smaż warzywa, aż pieczarki lekko zrumienią się.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

8. Warzywa przełóż z patelni do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj zupę na wolnym ogniu 15 minut.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

9. Marchewkę, pietruszkę i cukinię zetrzyj na dużych pczkach tarki i wrzuć do zupy. Dolej bulionu lub wody jeżeli zupa jest za gęsta. Gotuj kolejne 10 minut.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

10. Wrzuć makaron zacierkę i gotuj kolejne kilka minut.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

11. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody łyżeczkę mąki, a następnie dodaj 2 łyżki śmietany i dobrze rozmieszaj. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, dobrze wymieszaj i wlej do garnka z zupą.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim


ZUPA PIECZARKOWA Z KOPREM WŁOSKIM

Zupę podawaj doprawioną natką kopru włoskiego, czyli fenkuła.

zupa pieczarkowa z koprem włoskim

Gdy wolisz tradycyjną ZUPĘ PIECZARKOWĄ kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *