Zupa pieczarkowa w podstawowej wersji to dowód na to, że im prostsze dania, tym lepsze. W większości przypadków zapewne tak jest. Moja zupa pieczarkowa jest tak prosta, że czasem zastanawiam się, czy w ogóle warto przepis przekazywać na forum publicznym. Potraktujcie go zatem jako przypomnienie, że zupa pieczarkowa wciąż istnieje (jeżeli dawno nie jedliście to jest najlepszy moment, żeby sobie o niej przypomnieć). Albo jako bazę do własnych kulinarnych eksperymentów. Jeżeli nie chcecie eksperymentować zróbcie pieczarkową według mojego przepisu i zajadajcie się nią, bo jest super. Jedna rada – użyjcie brązowych pieczarek, a smak zupy będzie wyjątkowy, ponieważ są one bardziej aromatyczne od tych zwykłych.


ZUPA PIECZARKOWA

SKŁADNIKI:

  • około 1,5 litra domowego wywaru jarzynowego;
  • 600 gramów brązowych pieczarek;
  • kilka ziemniaków;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • natka pietruszki;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

ZUPA PIECZARKOWA PRZYGOTOWANIE:

1. Dobry wywar warzywny lub drobiowy to podstawa każdej porządnej zupy. Bezwzględnie warto ZAWSZE używać wcześniej przygotowanego wywaru we własnej kuchni.

gotowanie wywaru z kurczaka

2. Bazą tej prostej zupy są oczywiście pieczarki. Potrzebne będzie około 600 gramów, najlepiej tych brązowych, które są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych. Możesz oczywiście zrobić mix jednych i drugich. Po ich oczyszczeniu pokrój je na kawałki, ćwiartki lub plasterki – jak lubisz.

pokrojone pieczarki

3. Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż się zeszkli.

smażenie drobno posiekanej cebuli

4. Do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojone pieczarki; całość lekko posól, popieprz i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas.

smażenie pokrojonych pieczarek

5. Przygotuj pęczek natki pietruszki; obierz kilka ziemniaków, pokrój je w niedużą kostkę i ugotuj (nie rozgotuj – 7 minut powinno wystarczyć).

obrane ziemniaki i pęczek natki pietruszki

6. Do garnka z 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego zetrzyj na dużych oczkach tarki jedną marchewkę i wrzuć przesmażone pieczarki. Gotuj zupę 15 minut.

Zupa pieczarkowa

7. Do zupy wrzuć garść posiekanej natki pietruszki.

Zupa pieczarkowa

8. Dodaj do zupy ugotowane ziemniaki. Dopraw ją w miarę potrzeby (sól, pieprz).

Zupa pieczarkowa


ZUPA PIECZARKOWA

W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody łyżkę mąki, dodaj jedną kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % śmietany, wymieszaj, zahartuj zupą i wlej do garnka. Gotuj 2 minuty. Zupa pieczarkowa jest gotowa.

zupa pieczarkowa

Wypróbuj również moje PIECZARKI FASZEROWANE – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *