Zupa na cielęcinie ma cudne właściwości. Jest lekko kleista, tyko lekko tłustawa jeśli użyć odpowiedniego kawałka mięsa i niezwykle zdrowa. Wychowywany byłem w czasach, kiedy cielęcina była swoistym panaceum. Cielęcina, jak i wszelkie wywary na niej były wręcz zalecane np. osobom chorym na cukrzycę. Dzisiaj dietetycy całkowicie zmienili pogląd na te sprawy, ja jednak nadal wierzę w zbawienną moc cielęciny. Choćby dlatego, że moja mama (i dzięki temu i ja) jada ją od 50 lat. Czyli przez cały czas, gdy zmaga się z cukrzycą. I Pomimo ogromu lat na karku nadal ma się dobrze. Tak, jak i ja.


ZUPA NA CIELĘCINIE

SKŁADNIKI:

  • gicz cielęca o wadze 1,5 kilograma;
  • 1 noga cielęca (kości);
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • 1 brokuł;
  • 1 żółta cukinia;
  • 3-4 ziemniaki;
  • natka pietruszki;
  • pęczek koperku;
  • 2 czerwone papryczki chilli;
  • ziele angielskie;
  • liście laurowe;
  • gęsta kwaśna śmietana;
  • maka pszenna;
  • sól, pieprz;

ZUPA NA CIELĘCINIE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso musi być z kością, a warzyw naprawdę sporo. Kości „puszczą kleik”, delikatne mięso będzie uzupełnieniem zupy, a warzywa smakiem i dopełnieniem. Cudo.

Zupa na cielęcinie składniki

2. Seler, marchewkę, pietruszkę umyj i obierz. Mięsa jest sporo, warzyw na wywar również niech nie brakuje.

obrana jarzyna do rosołu

3. Cebulę obierz i opal nad ogniem, a ziarna pieprzu, ziele angielskie i sól gruboziarnistą utrzyj w moździerzu.

starte w moździerzu przyprawy

4. Mięso i kości dobrze umyj, włóż do garnka i zalej wodą, aby ledwie je przykryła. Gdy woda zawrze usuń szumowiny i włóż jarzynę oraz starte przyprawy oraz liście laurowe. Gotuj mięso około 1,5 godziny (do miękkości) na wolnym ogniu.

w dużym garnku gotuje się rosół

5. W międzyczasie przygotuj warzywa, które stanowić będą o treści zupy. Brokuła podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki.

obrane warzywa na stole gotowe do zupy

6. Gdy wywar cielęcy jest gotowy wyjmij mięso i pozostaw do przestygnięcia oraz usuń jarzynę. Wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka.

UWAGA: Gdy wywar jest dla Ciebie zbyt tłusty możesz usunąć delikatnie nadmiar tłuszczu znajdujący się na jego powierzchni.

ugotowany w dużym garnku rosół

7. Gdy wywar się zagotuje wrzuć do niego pokrojone ziemniaki.

ziemniaki pokrojone w kostkę dodawane są do zupy

8. Wrzuć do wywaru również starte cukinię i marchewki.

starte warzywa

9. Na koniec wrzuć różyczki brokuła. Zagotuj, zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

w wywarze mięsnym gotują się różyczki brokuła

10. W międzyczasie oddziel mięso od kości i pokrój je dość drobno. Mięsa będzie za dużo, aby w całości dodać je do zupy, więc możesz przygotować na jego bazie kolejny, inny obiad, albo zrobić galaretkę odlewając nieco wywaru.

siekanie ugotowanej cielęciny

11. Gdy warzywa są już „al dente” zdejmij garnek z ognia i miksuj blenderem zupę przez około 5-10 sekund. Wszystko zależy od tego, jak gładką zupę chcesz otrzymać. Ja lubię, aby warzywa zagęściły nieco zupę, ale żeby i ich odpowiednia część pozostała w całości. Ot taki mix. Wrzuć do garnka pokrojone mięso i zagotuj. Sprawdź, czy gęstość zupy jest taka, jak oczekujesz.

Zupa na cielęcinie

12. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody płaską łyżeczkę mąki, a następnie wlej do niej 2 łyżki śmietany. Dobrze zamieszaj, zahartuj 1-2 chochelkami gorącej zupy i wlej śmietanę do zupy. Zagotuj, dopraw do smaku w razie potrzeby, wyłącz gaz pod garnkiem.

zabielanie zupy śmietaną

13. Posiekaj koperek i natkę pietruszki i wrzuć je do zupy.

zioła do zupy

14. Odrobina ostrej chilli z pewności nie zepsuje smaku pysznej zupy na cielęcinie.

Zupa na cielęcinie


ZUPA NA CIELĘCINIE WARZYWAMI WYPEŁNIONA

Podaj na ciepło, na letnio, w południe, czy wieczorem. Smakuje zawsze wyśmienicie.

Zupa na cielęcinie

Co powiesz na CIELĘCINĘ w SOSIE CHRZANOWYM? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *