Zupa krem ze szparagów to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych dań ze szparagów w szczycie sezonu na nie, czyli w okresie maj-czerwiec. Szparagi mają wielu amatorów; są bogate w witaminy, błonnik, a w smaku niezwykle. Smakosze mogą wybierać pomiędzy szparagami białymi i zielonymi, które zdecydowanie różnią się smakiem między sobą. Nie każdemu smak szparagów odpowiada, dlatego mój moja zupa krem ze szparagów został nieco „podrasowany”. Myślę, że ta wersja zasmakuje każdemu.


KREM ZE SZPARAGÓW

SKŁADNIKI:

  • pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów);
  • kilka cienkich zielonych szparagów;
  • słodka śmietanka;
  • duży ziemniak;
  • cytryna;
  • 1 mała cebula;
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;

KREM ZE SZPARAGÓW PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki (jak przygotować domowy bulion warzywny dowiesz się <<TUTAJ>>).

Zupa krem ze szparagów z grzankami składniki

2. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj w kostkę.

starta skórka z cytryny

3. W niedużym garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli.

w garnku smaży się drobno pokrojona cebula

4. Wlej do garnka 800 ml gorącego bulionu warzywnego, wrzuć ziemniaka i odrobinę startej skórki z cytryny.

Zupa krem ze szparagów z grzankami

5. Zetrzyj do smaku trochę gałki muszkatołowej, przykryj garnek i gotuj wszystko na wolnym ogniu 10 minut.

ścieranie gałki muszkatołowej do zupy

6. Z białych szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie obierz szparagi przy pomocy obieraczki do warzyw. Obierki i zdrewniałe końcówki możesz zamrozić – przydadzą się do przygotowywania wywaru ze szparagów przy pierwszej nadarzającej się okazji.

obieranie białych szparagów

7. Obrane białe szparagi pokrój w małe kawałeczki i wrzuć do gotującej się zupy.

Zupa krem ze szparagów z grzankami

8. Wciśnij nieco soku z cytryny – pamiętaj, że zawsze możesz dodać cytryny w razie potrzeby, ale gdy „przedobrzysz” uratować smak będzie dużo trudniej. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę 10 minut.

wciskanie soku z cytryny do zupy

9. W międzyczasie umyj zielone szparagi, osusz je, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki.

krojenie zielonych szparagów

10. Szparagi przekrój wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.

pokrojone zielone szparagi

11. Do zupy wlej około 80-100 ml słodkiej 30 % śmietany – zupa jest kwaskowa od cytryny, zatem słodka śmietana doskonale zrównoważy jej smak.

Zupa krem ze szparagów z grzankami

12. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową – zupa powinna mieć zrównoważony smak, lekko cytrynowy, łagodny, ale z lekką nutą ostrości.

Zupa krem ze szparagów

13. Wyłącz gaz pod garnkiem; zmiksuj zupę blenderem bardzo dokładnie, aby stała się aksamitna i gładka.

Zupa krem ze szparagów

14. Do małego garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzuć przygotowane wcześniej kawałki zielonych szparagów. Gotuj je 3 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, aby nie straciły pięknego, zielonego koloru.

w garnku blanszują się kawałki zielonych szparagów


ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW Z GRZANKAMI

Smakuje doskonale z domowymi grzankami, udekorowana zielonymi szparagami i skropiona Twoim ulubionym olejem (np. lnianym).

Zupa krem ze szparagów z grzankami


2 thoughts on “Zupa KREM ze SZPARAGÓW z grzankami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *