Zupa krem z selera to jedna z moich ulubionych zup. Niechętnie zabierałem się po raz pierwszy za jej przygotowanie, bowiem korzeń selera to dość specyficzne w smaku warzywo. Dla wielu osób seler jest również nie do przyjęcia z uwagi na jego alergenne właściwości. Gdy jednak dasz radę się z nim zaprzyjaźnić odwdzięcza się on wszystkim, co ma w sobie najlepsze. Ta zupa krem jest tego świetnym przykładem. I wbrew pozorom to nie seler dominuje w jej smaku, lecz jedna z polskich klasycznych przypraw. Zresztą, przekonajcie się sami. Naprawdę warto.
ZUPA KREM Z SELERA PRZEPIS
SKŁADNIKI
seler korzeniowy[FMP]
dwa ziemniaki
cebula
kminek w ziarnach
300 ml bulionu jarzynowego
150 ml mleka
sól, pieprz
ZUPA KREM Z SELERA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pokrój w dość grubą kostkę obranego ze skórki selera oraz ziemniaki. Tych warzyw po pokrojeniu powinno być mniej więcej tyle samo. Dodatkowo obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.
2. Na patelni rozgrzej nieco oleju, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Od razu dodaj łyżeczkę kminku, który nada zupie fantastycznego smaku.
3. Smaż warzywa na średnim ogniu kilka minut, aż nieco zmiękną. Pamiętaj jednak, że nie powinny się one zrumienić.
4. W garnku zagotuj około 300 ml bulionu jarzynowego i 150 ml mleka. Dorzuć do garnka przesmażone warzywa. Gotuj całość około 25 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.
5. Przelej zawartość garnka do czaszy malaksera, a następnie zmiksuj całość dokładnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6. Do miseczek nałóż po kilka kawałków niebieskiego sera pleśniowego (dodaj taki, jaki lubisz), a następnie wypełnij je aksamitnym kremem z selera.
[/FMP]
ZUPA KREM Z SELERA PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj ozdobione drobno posiekanym szczypiorkiem.
Oto <<ośmiornica z makaronem w pomidorach>> super przepis, sprawdzony i uwielbiany.