Obejrzano: 600
4 0
Czas czytania:1 Minuty, 52 Sekundy

Zupa krem z pora udowadnia, że nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy tego charakterystycznego w smaku warzywa mogą się do niego przekonać. Kluczem jest po pierwsze wybór właściwych porów, a po drugie sposób przygotowania tej pysznej zupy. Efekt finalny to łagodny, aksamitny krem, który przyjemnie łechce podniebienie. Krem z pora przygotowuje się szybko i łatwo. Nie traćcie zatem czasu i bierzcie się do roboty. Bo warto.


PRZEPIS NA KREM Z PORA

SKŁADNIKI

kilka porów
duży ziemniak
elementy z kurczaka na rosół
jarzyna do rosołu
słodka śmietanka
sól, pieprz


KREM Z PORA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zwróć uwagę, aby Twoje pory miały jak najwięcej jasnozielonej części. Będą wtedy delikatniejsze w smaku od tych z długą białą częścią.

zupa krem z pora składniki

2. Przygotuj wywar drobiowy. W tym celu elementy z kurczaka umyj i włóż do garnka. Następnie dodaj obraną marchewkę, kawałek pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Posól, dodaj pieprz w ziarenkach i gotuj około godziny na wolnym ogniu.

rosół drobiowy w garnku

3. Otrzymany rosół przecedź przez gazę. Ugotowane elementy kurczaka możesz zjeść już teraz, chyba że mięso z kurczaka dodasz na koniec do zupy jako dodatek. Wywar drobiowy nie powinien być za mocny w smaku, bo zakłóci smak kremu z pora. Najlepiej jest połączyć go z gorącą wodą w osobnym naczyniu do uzyskania pożądanego smaku wywaru.

wywar drobiowy w garnku

4. Z porów odkrój liście i korzenie. Następnie pokrój je w plasterki. Ziemniaka obierz i pokrój w niedużą kostkę.

pokrojone drobno ziemniaki i pory na desce kuchennej

5. Wywar na zupę zagotuj, a następnie wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj je 10-15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, a krem z pora nabierze smaku.

zupa krem z pora w garnku

6. Zdejmij garnek z zupą z palnika i miksuj blenderem na gładką zupę krem z pora.

blendowaniu zupy na krem

7. Następnie ponownie postaw garnek na palnik i wlej do zupy śmietanę. Sam musisz ocenić, ile jej dać. Moim zdaniem wystarczą 2-4 łyżki, aby wzmocnić smak kremu z pora, ale nie zabić go.

zupa krem z pora

8. Na koniec zupę dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą i gałką muszkatołową według uznania. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj ją 1-2 minuty na wolnym ogniu.

w garnku gotuje się zupa


KREM Z PORA SPOSÓB PODANIA

Podawaj z grzankami (poznaj <<przepis na grzanki z szynką i serem>>) i ewentualnie z kawałkami kurczaka, na bazie którego powstał wywar do Twojego kremu z pora. Całość ozdób natką pietruszki.

zupa krem z pora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.