Krem z dyni na początek sezonu dyniowego to pozycja obowiązkowa. Dzisiaj proponuję wersję z nutą cynamonu i imbiru, okraszoną oryginalnym styryjskim olejem z pestek dyni i chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Zupa jest niewiarygodnie aromatyczna, bardzo smaczna i myślę, że smakować będzie każdemu. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, o ile dysponujesz wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym. Zupa cudownie wypełnia aromatem całą kuchnię w jesienne, chłodne wieczory. Pozycja obowiązkowa dla każdego smakosza.


KREM Z DYNI

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia piżmowa o wadze 1,5 kilograma;
  • 1 średnia marchewka;
  • 800 ml <<domowego wywaru jarzynowego>>;
  • 1 cebula;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
  • pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki;
  • laska cynamonu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka startego imbiru;
  • pestki dyni styryjskiej lub zwykłe;
  • olej z pestek dyni styryjskich;

KREM Z DYNI PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój i obierz ze skórki dynię o wadze około 1,5 kilograma. Najlepsza moim zdaniem jest dynia piżmowa. Jest nieco droższa od pozostałych, ale ma bardzo aksamitną strukturę, jest słodziutka no i prawie w ogóle nie ma pestek.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

2. Każdy z kawałków dyni oczyść ze środków, obierz ze skóry i pokrój w kostkę wielkości około dwóch centymetrów.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

3. Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dorzuć laskę kory cynamonowej.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

4. Smaż 30 sekund, po czym dorzuć drobno posiekany ząbek czosnku i łyżkę startego, świeżego imbiru. Smaż następne 30 sekund.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

5. Na patelnię wrzuć posiekaną dynię oraz pokrojoną w kostkę lub talarki średnią marchewkę. Wymieszaj dokładnie, aby cebula z przyprawami oblepiła dokładnie warzywa. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

6. Wlej około 800 ml wywaru warzywnego i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

7. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę kory cynamonowej i zmiksuj zupę blenderem. Gdy zupa krem z dyni jest za gęsta możesz dolać jeszcze wywaru warzywnego. Dopraw do smaku w razie potrzeby (sól, pieprz, świeży imbir).

Zupa KREM Z DYNI z imbirem


ZUPA KREM Z DYNI Z IMBIREM

Podawaj polany łyżeczką oleju z pestek dyni i posypany prażonymi pestkami dyni.

Zupa KREM Z DYNI z imbirem

A jak zrobić MUS DYNIOWY dowiesz się <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “Zupa KREM Z DYNI z imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *