Zupa kalafiorowa po indyjsku to określenie może nieco na wyrost na moje małe „dzieło” kulinarne. Jednak gdy Wasze podniebienia poczują smak aromatycznych przypraw, chrupiącego kalafiora, słodkich batatów i kwaskowej limonki odczujecie niewymowną przyjemność w spożywaniu tej zupy. Kierujcie się zawsze Waszym smakiem przy wyborze bulionu – bazy tej zupy. Gdy użyjecie wywaru drobiowego winien on być raczej delikatnym, niezbyt tłustym i niezbyt intensywnym w smaku, żeby nie zabił smaku całości. Zupa kalafiorowa po indyjsku to eksplozja smaku, ale też niezły wyciskacz siódmych potów z uwagi na jej słuszną moc.


ZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 litr domowego wywaru drobiowego lub warzywnego;
  • 1 kalafior;
  • 1-2 bataty;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • grzyby shimeji;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1-2 limonki;
  • mielona kurkuma;
  • 1 porządna łyżka kolendry w ziarnach;
  • jedna duża łyżka kminu rzymskiego w ziarnach;
  • pieprz w ziarnach do smaku;
  • sól;

ZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa kalafiorowa po indyjsku składniki

2. Kalafiora umyj, pozbaw głąba i podziel na różyczki.

dzielenie kalafiora na różyczki

3. Bataty obierz i pokrój w niedużą kostkę.

krojenie marchewki na małe kawałki

4. Wywar doprowadź do wrzenia, a następnie wlej do niego mleczko kokosowe.

wlewanie mleczka kokosowego do garnka z wywarem drobiowym

5. Wrzuć do garnka przekrojoną wzdłuż na połowę papryczkę chilli oraz obrany i starty imbir. Imbiru niezbyt dużo, około 1 małej łyżeczki, w przeciwnym razie zupa będzie nie tyla za ostra (i tak będzie…), o ile za kwaśna.

doprawianie wywaru w garnku

6. Wciśnij również od razu sok z jednej limonki. Pozostaw zupę na gazie, aby zawrzała – w międzyczasie przygotuj przyprawy.

wciskanie soku z limonki do garnka z mleczkiem kokosowym

7. Do mojej zupy użyłem mieszanki ziaren kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu. To fantastyczne połączenie przypraw, za którym wręcz przepadam. Jeżeli znasz lepsze połączenie przypraw nie wahaj się ich użyć.

suche przyprawy na talerzyku

8. Przyprawy wrzuć na suchą patelnię i praż kilkadziesiąt sekund, aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zdejmij wtedy przyprawy z patelni i przełóż do moździerza. Pozostaw na chwilę, aż przestygną.

prażenie suchych przypraw na patelni

9. Gdy zupa się zagotuje wrzuć do niej grzyby shimeji. Wiem, trudno je kupić; podpowiem, że w jednej z sieci cash & carry dostępne są przez większość czasu bez problemu. Zanim wrzucisz grzyby do zupy pozbaw je twardych korzonków.

grzyby w dłoni

10. Wrzuć do zupy różyczki kalafiora.

gotowanie kalafiora

11. Batatów dodaj tyle, by osiągnąć pożądaną gęstość zupy – nie dawaj za dużo, bo zupa będzie za słodka.

Zupa kalafiorowa po indyjsku

12. Przestudzone przyprawy zmiażdż w moździerzu i wsyp do garnka z zupą.

przyprawy zmiażdżone w moździerzu

13. Na koniec przypraw zupę mieloną kurkumą i solą.

Zupa kalafiorowa po indyjsku

14. Gotuj zupę 10 minut, aż kalafior będzie „al dente”.

UWAGA: nie rozgotuj warzyw.

Zupa kalafiorowa po indyjsku

15. Gdy zupa kalafiorowa po indyjsku jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć dużą garść posiekanej świeżej kolendry.

Zupa kalafiorowa po indyjsku

16. Tuż przed podaniem wciśnij do zupy sok z drugiej limonki. Zupa kalafiorowa po indyjsku powinna być wyraźnie aromatyczna, dość pikantna, ale i kwaskowa w przełamaniu ze słodyczą. Wszystkie smaki winny być wyczuwalne.

Zupa kalafiorowa po indyjsku


ZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU

To potężna dawka witamin, w dodatku rozgrzewająca i niezwykle bogata w smak.

Zupa kalafiorowa po indyjsku

Wolisz tradycyjna ZUPĘ KALAFIOROWĄ? Zdobądź przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *