Zupa jarzynowa z pesto to jedna z moich letnich propozycji. Włoch ze świeżych warzyw zrobiłby zapewne swoją minestrone, a ja proponuję „spolszczony” odpowiednik, czyli… No jasne, to zupa jarzynowa z pesto. Choć nazwy inne zupa dokładnie ta sama. Tym bardziej, że do jarzynowej proponuję akcent włoski w postaci domowego pesto, które doskonale wzbogaca jej smak. Rzeczone pesto lepiej jest zrobić nieco wcześniej. Bo choć jest ono pyszne zaraz po przygotowaniu, to jednak lepiej smakuje, gdy składniki „przegryzą się”. Ja przyrządzam pesto na godzinę przed jego konsumpcją i pozostawiam na wierzchu, aby nabrało smaku. Uwierz, zupa jarzynowa z pesto jest wyborna. Nawet na upalne dni, pod warunkiem, że podasz ją w temperaturze pokojowej.


ZUPA JARZYNOWA Z PESTO

SKŁADNIKI:

  • spora garść liści bazylii;
  • garstka parmigiano reggiano;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 100 ml oliwy extra vergine;
  • szczypta soli;
  • 1,5 litra domowego bulionu warzywnego;
  • 1 spora żółta cukinia;
  • 2-3 ziemniaki;
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 500 gramów świeżego bobu;
  • jedna marchewka;
  • 1-2 łodygi selera naciowego;
  • 1 cebula;

ZUPA JARZYNOWA Z PESTO PRZYGOTOWANIE:

1. Moje pesto do zupy jarzynowej tylko niewiele różni się od tego oryginalnego liguryjskiego (genovese). Wystarczy spora garść liści bazylii, garstka parmigiano reggiano, 1 ząbek czosnku, około 100 ml oliwy extra vergine i szczypta soli.

Zupa jarzynowa z pesto

2. Wszystkie składniki pesto włóż do miski blendera i zmiksuj. Jeżeli jest za gęste dolej jeszcze nieco oliwy. Pesto winno być lekko lejące się. Gotowe pesto przelej do miseczki i odłóż na bok.

Zupa jarzynowa z pesto

3. Składniki „jarzynówki”: 1 spora żółta cukinia, 2-3 ziemniaki, 300 gramów zielonej fasolki szparagowej, jedna marchewka, 2 ząbki czosnku, 1-2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 500 gramów bobu.

Zupa jarzynowa z pesto

4. Bób opłukaj i przełóż do miski. Fasolkę szparagową oczyść z włókien, umyj i przełóż do drugiej miski. Do trzeciej miski wrzuć umytą i pokrojoną w spore kawałki cukinię. Wreszcie do ostatniej miski wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę składniki soffritto (marchewka, cebula, seler naciowy, czosnek).

Zupa jarzynowa z pesto

5. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć posiekane czosnek, marchewkę, seler i cebulę. Smaż wszystko na małym ogniu około 8 minut dość często mieszając.

UWAGA:  To klasyczne soffritto, czyli włoska baza do wielu dań. Smaż na małym ogniu i dopilnuj, by warzywa się nie zrumieniły.

Zupa jarzynowa z pesto

6. W międzyczasie na wrzącą, osoloną wodę wrzuć bób i gotuj 5 minut od zawrzenia.

Zupa jarzynowa z pesto

7. W garnku rozgrzej łącznie 1,5 litra bulionu warzywnego i wody (w proporcji według własnych preferencji) – przełóż do garnka zawartość patelni i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj na średnim ogniu 5-7 minut.

Zupa jarzynowa z pesto

8. Do zupy dorzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotuj następne 5 minut.

Zupa jarzynowa z pesto

9. W międzyczasie odcedź bób, a gdy lekko przestygnie (lub gdy masz żelazne palce…) wyłuskaj go z łupinek.

Zupa jarzynowa z pesto

10. Do zupy dorzuć cukinię – gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą „al dente” (nie doprowadź, aby się rozgotowały!). Powinno to zająć jeszcze około 5 minut. Jeżeli trzeba dolej w tym momencie jeszcze nieco wody lub bulionu warzywnego.

Zupa jarzynowa z pesto

11. Na koniec wrzuć wyłuskany bób, zamieszaj całość, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut, aż nieco przestygnie.

Zupa jarzynowa z pesto


ZUPA JARZYNOWA Z PESTO

Wlej zupę na talerze, a na wierzchu rozłóż po 2 łyżki pesto. Zamieszaj delikatnie zupę. Jeżeli trzeba dosól do smaku.

Zupa jarzynowa z pesto

Spróbuj również nieco innej ZUPY JARZYNOWEJ – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *