Zupa jarzynowa z kiełbasą powstała jako alternatywa dla poświątecznego bigosu. Niejednokrotnie spotykamy się z sytuacją, kiedy w lodówce zalegają nam zbędne produkty i warzywa, które często ostatecznie lądują w koszu. Nie dopuszczajcie do tego, nie marnujcie żywności. Wystarczy otworzyć lodówkę i wyjąć wszystko to, co za chwilę się zepsuje, jeżeli nie zostanie spożytkowane. Ja daję Wam przepis, a Wy wyczarujcie swoją własną odlotową zupę. Na przykład zupę jarzynową z kiełbasą. Użyjcie po prostu tych składników, których chcecie się pozbyć z lodówki.


ZUPA JARZYNOWA Z KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI

500 ml domowego wywaru drobiowego
kawałek kiełbasy śląskiej lub paprykowanej[FMP]
plaster boczku
duża cebula
trochę kiełbasy parówkowej
mała marchewka
trochę pietruszki
kawałek cukinii
seler naciowy
garść pieczarek
garść mrożonego zielonego groszku
sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj swoje składniki na zupę, którą zaraz zrobisz na bazie mojego przepisu. Powinno to być trochę warzyw i wędlin. Proporcje zależą od Ciebie i/albo od zawartości Twojej lodówki.

Zupa jarzynowa z kiełbasą składniki

2. Jasne, że nie mam na co dzień w lodówce kiełbasy BIO parówkowej z Austrii. Podobnie, jak debreczynki paprykowanej. Przed Świętami przywiozłem je z Wiednia. W natłoku innych produktów świątecznych poniosły jednak klęskę i pozostały nietknięte w lodówce. Teraz wreszcie przyszła na nie pora.

kiełbasa parówkowa z Austrii Pariser

3. Pokrój w drobną kostkę fenkuła i cebulę.

na desce w kuchni leży drobno posiekana cebula i fenkuł

4. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę, koper włoski i pokrojony w kostkę boczek. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.

drobno pokrojony w kostkę boczek na talerzyku

5. Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię. Dodaj nieco soli i pieprzu. Smaż na nieco większym ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią. Nie przypal pozostałych warzyw!

na dużej patelni smażą się drobno pokrojone warzywa i pieczarki

6. Dodaj na patelnię pokrojoną w półplastry parówkową. Smaż całość jeszcze 2-3 minuty.

dodawanie kiełbasy do smażących się na patelni warzyw

7. Przełóż zawartość patelni do garnka z podgrzanym wywarem drobiowym.

Zupa jarzynowa z kiełbasą

8. Zetrzyj na dużych oczkach tarki trochę marchewki, pietruszki i cukinię.

tarcie na dużych oczkach tarki warzyw korzeniowych

9. Na opróżnioną przed chwilą patelnię wrzuć pokrojoną debreczynkę. Podsmaż ją, aż się zrumieni i puści nieco papryki.  Wtedy dodaj starte warzywa. Dodaj sól, pieprz i smaż wszystko 7-8 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną i oddadzą smak.

na dużej patelni smażą się starte warzywa i kiełbasa w plastrach

10. Przełóż zawartość patelni do garnka z wywarem i wcześniej przesmażonymi składnikami.

Zupa jarzynowa z kiełbasą

11. Wrzuć do zupy groszek. Dolej do garnka tyle gorącej wody, aby uzyskać satysfakcjonującą Cię gęstość zupy.

Zupa jarzynowa z kiełbasą

12. Dodaj 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Gotuj zupę jarzynową z kiełbasą na wolnym ogniu maksimum 10 minut.

Zupa jarzynowa z kiełbasą[/FMP]

13. Gdy zupa jarzynowa z kiełbasą jest gotowa dopraw ją solą i pieprzem (jeśli potrzeba). Ja znalazłem w lodówce jeszcze trochę ugotowanego makaronu, więc i on wzbogacił moją zupę.

Zupa jarzynowa z kiełbasą


ZUPA JARZYNOWA Z KIEŁBASĄ

Podawaj z kromką świeżego i pieczywa.

Zupa jarzynowa z kiełbasą


Przygotuj świetną SAŁATKĘ SZWAJCARSKĄ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *