zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa jest przez Polaków uwielbiana. Chyba każdy z nas taką zupę kojarzy z kuchnią węgierską. Z jednej strony to dobrze, bo kuchnia węgierska jest bardzo smaczna, z drugiej to bardzo źle. Źle, bo większość Polaków tradycyjną zupę węgierską po prostu masakruje. Koncentrat pomidorowy, kluski, pieczarki, cukinia to tylko niektóre składniki, jaki lądują w naszych zupach gulaszowych robionych na węgierską modłę. Błagam Was, rodacy, odpuście. Jeżeli chcecie zrobić prawdziwą zupę gulaszową przepis znajdziecie <<TUTAJ>>. Jeżeli zaś chcecie od oryginalnego przepisu nieco odejść mimo wszystko nie przesadzajcie. Odstępstwa, jak poniżej będą OK. Inne już nie.


ZUPA GULASZOWA

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów łopatki lub karczku wołowego;
  • 2 cebule;
  • marchewka;
  • pietruszka;
  • seler;
  • żółta papryka;
  • czerwona papryka;
  • duży pomidor;
  • wędzona słonina;
  • smalec z mangalicy;
  • czosnek;
  • mielona słodka papryka;
  • ostra papryka;
  • kminek;
  • 2-3 kiście laurowe;
  • 3 ziemniaki;
  • sól;

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

zupa gulaszowa

2. Mięso pokrój w dość drobną kostkę, podobnie jak słoninę. Jeżeli wolisz użyj wieprzowiny zamiast wołowiny. To częsta praktyka stosowana na Węgrzech zwłaszcza, ponieważ wieprzowina jest tańsza i szybciej się gotuje.

zupa gulaszowa

3. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.

zupa gulaszowa

4. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu, a następnie wrzuć cebulę i słoninę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a słonina wytopi.

zupa gulaszowa

5. Dorzuć marchewkę, seler i pietruszkę. Dodaj łyżeczkę kminku i smaż 3-4 minuty, aż warzywa nabiorą smaku.

zupa gulaszowa

6. Wrzuć na patelnię mięso i smaż wszystko na średnim ogniu kolejne 5 minut.

zupa gulaszowa

7. Papryki pozbaw białych błonek i pestek. Umyj i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidora natnij „na krzyż”, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij z niego skórę.

zupa gulaszowa

8. Gdy mięso się zrumieni zdejmij patelnię z gazu. Wsyp 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj, aby tłuszcz połączył się z papryką.

zupa gulaszowa

9. Wstaw patelnię z powrotem na gaz. Podsmaż 20 sekund, a następnie wlej na patelnię 2 szklanki gorącej wody. Wymieszaj wszystko, aby powstał jednolity sos.

zupa gulaszowa

10. Wrzuć na patelnię pokrojonego w drobną kostkę pomidora, 2 listki laurowe i 3-4 ząbki czosnku. Dodaj sól i ostrą paprykę do smaku.

zupa gulaszowa

11. Przełóż zawartość patelni do dużego garnka, dodaj pokrojoną świeżą paprykę, uzupełnij gorącą wodą i gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

zupa gulaszowa

12. Gdy mięso jest miękkie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

zupa gulaszowa

13. Dodaj do smaku mieloną, słodką paprykę i trochę kminku.

zupa gulaszowa

14. Gotuj zupę około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

zupa gulaszowa

15. Zupę doprawisz najlepiej ostrą pastą paprykową, jak na zdjęciu. Kupisz ją na Węgrzech, albo w Polsce w sklepach z żywnością węgierską. W Krakowie np. w <<węgierskie specjały>>.

zupa gulaszowa


ZUPA GULASZOWA NA WĘGIERSKĄ MODŁĘ

Podawaj gorącą z pszennym pieczywem ozdobioną zieloną papryką.

zupa gulaszowa


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *