Zupa gulaszowa jest przez Polaków uwielbiana. Chyba każdy z nas taką zupę kojarzy z kuchnią węgierską. Z jednej strony to dobrze, bo kuchnia węgierska jest bardzo smaczna, z drugiej to bardzo źle. Źle, bo większość Polaków tradycyjną zupę węgierską po prostu masakruje. Koncentrat pomidorowy, kluski, pieczarki, cukinia to tylko niektóre składniki, jakie lądują w naszych zupach gulaszowych robionych na węgierską modłę. Błagam Was, rodacy, odpuście. Jeżeli chcecie zrobić prawdziwą zupę gulaszową przepis znajdziecie <<TUTAJ>>. Jeżeli zaś chcecie od oryginalnego przepisu nieco odejść mimo wszystko nie przesadzajcie. Odstępstwa, jak poniżej będą OK. Inne już nie.


ZUPA GULASZOWA

SKŁADNIKI

800 gramów łopatki lub karczku wołowego;
2 cebule;
marchewka;[FMP]
pietruszka;
seler;
żółta papryka;
czerwona papryka;
duży pomidor;
wędzona słonina;
smalec z mangalicy;
czosnek;
mielona słodka papryka;
ostra papryka;
kminek;
2-3 kiście laurowe;
3 ziemniaki;
sól;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

zupa gulaszowa składniki

2. Mięso pokrój w dość drobną kostkę, podobnie jak słoninę. Jeżeli wolisz użyj wieprzowiny zamiast wołowiny. To częsta praktyka stosowana na Węgrzech zwłaszcza, ponieważ wieprzowina jest tańsza i szybciej się gotuje.

pokrojona w kostkę wołowina i wędzona słonina

3. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.

pokrojone drobno warzywa korzeniowe oraz cebula

4. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu, a następnie wrzuć cebulę i słoninę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a słonina wytopi.

wytapianie pokrojonej w drobną kostkę wędzonej słoniny

5. Dorzuć marchewkę, seler i pietruszkę. Dodaj łyżeczkę kminku i smaż 3-4 minuty, aż warzywa nabiorą smaku.

smażenie pokrojonych warzyw korzeniowych

6. Wrzuć na patelnię mięso i smaż wszystko na średnim ogniu kolejne 5 minut.

smażenie warzyw korzeniowych oraz wołowiny

7. Papryki pozbaw białych błonek i pestek. Umyj i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidora natnij „na krzyż”, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij z niego skórę.

pokrojona drobno żółta papryka oraz pomidory

8. Gdy mięso się zrumieni zdejmij patelnię z gazu. Wsyp 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj, aby tłuszcz połączył się z papryką.

przyprawianie przesmażonego mięsa mieloną papryką

9. Wstaw patelnię z powrotem na gaz. Podsmaż 20 sekund, a następnie wlej na patelnię 2 szklanki gorącej wody. Wymieszaj wszystko, aby powstał jednolity sos.

Zupa gulaszowa

10. Wrzuć na patelnię pokrojonego w drobną kostkę pomidora, 2 listki laurowe i 3-4 ząbki czosnku. Dodaj sól i ostrą paprykę do smaku.

zupa gulaszowa

11. Przełóż zawartość patelni do dużego garnka, dodaj pokrojoną świeżą paprykę, uzupełnij gorącą wodą i gotuj zupę gulaszową na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

zupa gulaszowa

12. Gdy mięso jest miękkie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

dodawwanie pokrojonych w kostkę ziemniaków do zupy

13. Dodaj do smaku mieloną, słodką paprykę i trochę kminku.

Zupa gulaszowa

14. Gotuj zupę około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

zupa gulaszowa

15. Zupę gulaszową doprawisz najlepiej ostrą pastą paprykową, jak na zdjęciu. Kupisz ją na Węgrzech, albo w Polsce w sklepach z żywnością węgierską. W Krakowie np. w <<węgierskie specjały>>.

ostra węgierska pasta paprykowa[/FMP]


ZUPA GULASZOWA

Podawaj gorącą z pszennym pieczywem ozdobioną zieloną papryką.

zupa gulaszowa


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *