Zupa grzybowa z zielonych gąsek to moja nowość. To zupa, która przebojem weszła na mój stół i być może zagości na stałe i na Waszych stołach. Zielone gąski, inaczej zwane po prostu zielonkami, to bardzo smaczne grzyby, które występują dość późną jesienią. Najczęściej używane są jako farsz do pierogów lub właśnie na pyszną zupę grzybową. Moja zupa, oprócz gąsek, zawiera również sporo warzyw dzięki czemu ma pełniejszy smak. Jeżeli kupisz świeże, aromatyczne gąski zapach tej zupy grzybowej będzie przyjemnie drażnił Twoje kubki smakowe jeszcze długo po jej zjedzeniu.


ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYCH GĄSEK

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów świeżych zielonych gąsek;
  • 1 duża marchewka;
  • 1 duża pietruszka;
  • mały kawałek selera;
  • mały kawałek pora;
  • 1 cebula;
  • 3 duże ziemniaki;
  • masło;
  • śmietana 18 % kwaśna;
  • 2 liście laurowe;
  • 5 kulek ziela angielskiego;
  • natka pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYCH GĄSEK PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa grzybowa z zielonych gąsek składniki

2. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, włóż do garnka. Zalej je zimną wodą do 2 litrów, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i tyle samo lekko utłuczonych ziaren kolorowego pieprzu. Doprowadź do wrzenia, następnie skręć gaz do minimum i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut.

obrane i pokrojone ziemniaki w garnku

3. Pokrój w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Obierz czosnek, posiekaj w półplasterki pora.

pokrojone warzywa korzeniowe oraz cebula

4. Na patelni rozgrzej nieco masła i oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek i pora. Smaż około 3 minut, aż jarzyny się lekko zeszklą.

smażenie drobno pokrojonej cebuli

5. Wrzuć marchewkę, pietruszkę i selera; smaż wszystko na średnim ogniu około 5 minut.

smażenie pokrojonych warzyw

6. Oczyść grzyby; te większe pokrój w grube kawałki, małe pozostaw w całości. Wrzuć na patelnię. Duś wszystko około 5-8 minut, pod koniec pod przykryciem.

smażenie grzybów i warzyw

7. Posiekaj i wrzuć na patelnię garść natki pietruszki.

smażenie grzybów i warzyw

8. Przełóż zawartość patelni do garnka z ziemniakami; uzupełnij wrzątkiem do uzyskania pożądanej konsystencji zupy.

Zupa grzybowa z zielonych gąsek

9. Jeżeli potrzebujesz wzmocnić smak grzybów w zupie to teraz jest dobry moment – wrzuć do niej 2-3 nieduże suszone podgrzybki. Od tego momentu gotuj zupę jeszcze około 5-8 minut.

Zupa grzybowa z zielonych gąsek

10. W szklance rozpuść łyżkę mąki w minimalnej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki śmietany i wymieszaj wszystko. Zahartuj chochelką zupy i przelej wszystko do garnka. Zamieszaj i gotuj zupę jeszcze 2 minuty.

Zupa grzybowa z zielonych gąsek


ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYCH GĄSEK

Świetnie smakuje podana od razu po ugotowaniu, ale na drugi dzień zupa nabiera szczególnego smaku.

Zupa grzybowa z zielonych gąsek

Spróbuj pyszny SOS KURKOWY przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “ZUPA GRZYBOWA z zielonych gąsek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *