Obejrzano: 58
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 48 Sekundy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów być musi raz na czas. Ilu kucharzy tyle przepisów na zupę grzybową. Ja zapraszam na klasyczną wersję. Moja zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonała na Wigilię. Jadam ją na tę uroczystą kolację rokrocznie od bardzo wielu lat. Nie wyobrażam sobie po prostu kolacji wigilijnej bez niej. Podaję ją zawsze z makaronem łazanki. Nie ma jednak jakichkolwiek przeszkód, aby tą pyszną zupą zajadać się przez cały okres zimowo-wiosenny. Bo w lecie jednak zupa ze świeżych grzybów powinna wieść prym.


ZUPA GRZYBOWA Z SUSZONYCH GRZYBÓW

SKŁADNIKI

50 gramów suszonych podgrzybków;[FMP]
jarzyny, jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, opalona cebula);
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
masło;
sól, pieprz;


ZUPA GRZYBOWA Z SUSZONYCH GRZYBÓW PRZEPIS

1. Mocz przez około 1 godziny około 70 gramów suszonych grzybów w około 800 ml przegotowanej, gorącej wody. Następnie gotuj grzyby w tej samej wodzie na bardzo wolnym ogniu przez około pół godziny (do miękkości – nie doprowadź do wygotowania się wywaru, bo on jest tutaj najcenniejszy).

2. W międzyczasie jarzyny jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, opalona cebula) obierz, zalej 1,5 litrem zimnej wody, dopraw ziarnistym pieprzem kolorowym. Gotuj do miękkości warzyw, tj. około 45 minut od zagotowania. Na koniec dopraw solą. Wywar powinien być klarowny i smaczny, ale niekoniecznie idealnie doprawiony, ponieważ ma to być baza do zupy, zatem ostatecznie doprawiać będziesz właśnie zupę.

gotowanie wywaru jarzynowego

3. Ugotowane grzyby wyjmij z wywaru i pozostaw do przestygnięcia. Pora „wykończyć” Twoją zupę grzybową.

Zupa grzybowa

4. Przecedź wywar z warzyw i wlej do ugotowanych grzybów. Ja miałem jeszcze szklankę zamrożonego wywaru z suszonych grzybów pozostałego z poprzedniego gotowania „grzybowej”. Dodałem go więc do wywaru jarzynowego i wlałem całość do bieżącego wywaru grzybowego. Wspaniale wzmocnił smak zupy. Zupę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grzybowa

5. W szklance rozpuść 1 płaską łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dolej 2 kopiate łyżki gęstej, kwaśnej 18% śmietany, zahartuj zupą i wlej do garnka.

Zupa grzybowa

5. Wyłącz gaz i dodaj do zupy 1 łyżkę masła.

Zupa grzybowa[/FMP]


ZUPA GRZYBOWA Z SUSZONYCH GRZYBÓW SPOSÓB PODANIA

Smakuje najlepiej z makaronem łazanki, który jest obowiązkowym do niej dodatkiem.

Zupa grzybowa


Spróbuj ZUPY GRZYBOWEJ z zielonych gąsek <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.