Zupa fasolowa Jokai jest w całych Węgrzech zupą bardzo popularną. Od razu uprzedzam, że zupa jest naprawdę sycąca, a składniki, które zawiera bardzo konkretne. To zupa dla prawdziwych twardzieli. Jej bazą jest wędzona golonka. To właśnie na wywarze z niej buduje się smak zupy, a dodaje się do niej (oprócz oczywiście tejże golonki) paprykowaną węgierską kiełbasę i fasolę. Przynajmniej raz w roku, zimą, zjedzenie tej niesamowitej, przepysznej zupy powinno być obowiązkowe.


ZUPA FASOLOWA JOKAI

SKŁADNIKI

golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma;
300 gramów drobnej, suszonej fasolki;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

17. Wlej do zupy uprzednio zahartowaną gęstą, kwaśną śmietanę. Ile? Według uznania. Ja do takiej ilości zupy dodaję zwykle 2-3 łyżki śmietany.

Zupa fasolowa Jokai


ZUPA FASOLOWA JOKAI

To potężna dawka mocy i smaku. Nawet nie pomyślisz o dokładce…

Zupa fasolowa Jokai


Spróbuj także ZUPY FASOLOWEJ z Prowansji przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “ZUPA fasolowa JOKAI prosto z Węgier”

  1. tradycyjnie dziękuję za komentarz 🙂 odpowiadam w skrócie.
    1. Zupę gotowałem w bograczu o pojemności 8 litrów i fasolki naprawdę nie było za dużo 😉
    2. Tak, jarzyny w 10 minut się nie ugotują, ale będą „na ząbek”. Takie właśnie lubię.
    3. Rezygnację z zasmażki można rozważyć.
    4. Co do golonki pełna zgoda. Peklowana i wędzona zawsze będzie zbyt słona w takiej zupie nawet po wymianie wody z moczenia na świeżą.
    5. Co do pozostałych składników kwestia własnego uznania.
    6. Co do kiełbasy zgoda, że najlepsza od chłopa. Najlepiej od węgierskiego chłopa, wtedy będzie paprykowana 😉 Można taką kupić np. w Węgierskich Specjałach w Krakowie (szukaj w dziale: „te miejsca polecam”).
    pozdrawiam serdecznie smakosza i znawcę kuchni węgierskiej 🙂

  2. Dzien dobry .Zupa bardzo smaczna pod warunkiem dokonania paru poprawiek .
    1 przez 10min zadne warzywa nie beda miekke chyba ze rzeczywiscie pokrojone w mega drobiutką kosteczke wrecz posiekane .Inaczej musza sie pogotowac nieco dluzej ok 20 min wiec prosze uzac bo gdy wrzucicie je za pozno to mieso moze sie rozgotowac i wyjdzie papka nie Jokai 😀
    Golonke mozna dostac na targu /rynku tzw od chlopa .Trzeba pytac o TYLKO wedzoną nie peklowaną bo peklowana sie zupelnie nie nadaje !(polecam przygotowywac golonke w szybkowarze)
    Tyle co podaje autor fasolki to conajmniej polowa tego lub mniej inaczej wyjdzie wam fasolka po bretonsku 😀
    zasmazke z maki pomijamy zupelnie bo psuje i tlumiona tylko smak (jak w kazdym sosie rowniez) poza tym i tak dodaje sie smietany .
    Proponuje dolozyc pare pokrojnych papryk swiezych nada to smak papryki bo tylko w proszku to nie ten smak .
    Uzyjcie tez paru papryczek chilli marynowanych np firmy tao Tao bo ma ona swieze papryczki nie tak jak inne formy suszone i pakowane w zalewe a do tego dodaje sie sztucznej kasaicyny w celu wyrownania pikantnosci .
    gdy ktos nie znajdzie golonki tylko wedzonej mozna uzyc ewentualnie zwyklej golonki ale dokupic wedzony boczek (nie parzony) w wrzucic kawal tego bicku wraz ze skorą zeby sie wygotowal .
    Zamiast octu jablkowego uzyjmy winnego z tego powodu ze kazdy kupny jablkowy jest oszukany i robiony na bazie zwyklego octu spirytusowego(niestety)
    Ilosc marchewki i pietruszki zmiejszcie zamiast tego dajcie wspomniane papryki swieze
    Kielbasa hmm tu jest zagwozdka bo prawie kazda jest oszukana mimo ze niby wiejska etc . Proponuje kupic tez od chlopa i nie przejmowac sie ze nie jest to paprykowa bo naszej zupie juz tej papryki dosc bedzie (swieza,w proszku ,chilii marynowane) wazne zeby kielabasa miaa w sobie tylko kiełbase 😉 i nic poza tym

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *