Zupa fasolowa Jokai jest w całych Węgrzech zupą bardzo popularną. Od razu uprzedzam, że zupa jest naprawdę sycąca, a składniki, które zawiera bardzo konkretne. To zupa dla prawdziwych twardzieli. Jej bazą jest wędzona golonka. To właśnie na wywarze z niej buduje się smak zupy, a dodaje się do niej (oprócz oczywiście tejże golonki) paprykowaną węgierską kiełbasę i fasolę. Całość podbić należy paprykowaną zasmażką i gęstą, kwaśną śmietaną. Sytuację „ratują” nieco warzywa korzeniowe, które uzupełniają skład zupy. Przynajmniej raz w roku, zimą, zjedzenie tej niesamowitej, przepysznej zupy powinno być obowiązkowe.


ZUPA FASOLOWA JOKAI

SKŁADNIKI:

  • golonka wędzona o wadze do 1,5 kilograma;
  • 300 gramów drobnej, suszonej fasolki;
  • 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej;
  • 1 duża cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 marchewki;
  • 2-3 pietruszki;
  • kawałek selera;
  • liście laurowe, ziele angielskie;
  • smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
  • mielona słodka papryka;
  • mielona ostra papryka;
  • ocet jabłkowy;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól;

ZUPA FASOLOWA JOKAI PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą tej ciekawej zupy jest wędzona golonka. U nas niełatwo jest ją dostać, więc jeżeli masz możliwość kup takową będąc na Węgrzech lub poproś kogoś, kto tam jedzie. Być może w Twojej okolicy jest jakiś sklep oferujący węgierskie produkty – warto się zainteresować i popytać.

golonko wędzone

2. Węgierska golonka wędzona ma bardzo specyficzny smak i jeżeli nawet znajdziesz gdzieś w Polsce wędzoną „po naszemu” zupa fasolowa Jokai i tak daleka będzie od oryginału. Przed gotowaniem zupy należy ją moczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Jeżeli tego nie zrobisz wywar będzie bardzo słony i nie pomoże nawet usunięcie nadmiaru soli  z powierzchni wywaru po ugotowaniu golonki.

UWAGA: Oferowane w Polsce golonki wędzone zwykle nie wymagają moczenia, bowiem nie są tak obficie solone, jak te węgierskie.

wędzone golonko

3. Suszoną fasolkę również należy moczyć przez noc, a przynajmniej przez 8 godzin. I również w zimnej wodzie.

w garnku moczy się biała fasolka

4. Na drug dzień włóż golonkę do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ponieważ wędzona golonka jest twarda może to potrwać nawet 2 godziny.

UWAGA: Aby golonka wędzona zmiękła należy ją gotować około 2 godzin.

w dużym garnku gotuje się wędzona golonka

5. Nawet jeżeli dobrze wymoczysz golonkę i tak na powierzchni wywaru podczas gotowania może zbierać się nieco soli z golonki. Nie usuwaj jej, ponieważ wraz z nią usuniesz smak wywaru. Trochę soli w takim wielkim garze wywaru na pewni Ci nie zaszkodzi zwłaszcza, że do zupy trafią również warzywa korzeniowe, które część tej soli zabsorbują.

w garnku gotuje się wędzona golonka

6. Namoczona fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą.

ugotowana biała fasolka na sicie

7. Gdy golonka jest miękka wyjmij ją z garnka i odstaw, aby nieco przestygła. Do wywaru włóż zaś fasolkę i gotuj ją na wolnym ogniu do miękkości (około 1 godziny).

w garnku gotuje się biała fasolka

8. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki zupy.

warzywa korzeniowe kiełbasa paprykowana

9. Warzywa korzeniowe obierz i pokrój w niedużą kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki.

pokrojona kiełbasa i pokrojone warzywa korzeniowe

10. Gdy fasolka zmięknie wrzuć do zupy pokrojone warzywa i kiełbasę. Gotuj całość około 10 minut.

Zupa fasolowa Jokai

11. Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego.

na patelni topi się smalec z mangalicy

12. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklij ją, a następnie wrzuć obrany i posiekany ząbek czosnku. Następnie wsyp 2-3 łyżki mąki pszennej i przesmaż całość „na jasno” (nie przypal).

przyrządzanie zasmażki

13. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki i mieszaj dokładnie, aby tłuszcz połączył się z przyprawą. Gdy tak się stanie wstaw patelnię z powrotem na gaz i wlej na nią 1 chochelkę wywaru z garnka. Zamieszaj, zagotuj i zaczekaj chwilkę, aż zasmażka zgęstnieje.

zasmażka z mieloną papryką

14. Gotową zasmażkę przelej do zupy. Zupę zamieszaj i dopraw do smaku ostrą mieloną papryką.

Zupa fasolowa Jokai

15. Przestudzone mięso z golonki obierz z kości i skóry, posiekaj i również dodaj do zupy.

Zupa fasolowa Jokai

16. Dopraw zupę octem jabłkowym, ewentualnie octem winnym.

Zupa fasolowa Jokai

17. Wlej do zupy uprzednio zahartowaną gęstą, kwaśną śmietanę. Ile? Według uznania. Ja do takiej ilości zupy dodaję zwykle 2-3 łyżki śmietany.

Zupa fasolowa Jokai


ZUPA FASOLOWA JOKAI

To potężna dawka mocy i smaku. Nawet nie pomyślisz o dokładce…

Zupa fasolowa Jokai

Spróbuj także ZUPY FASOLOWEJ z Prowansji przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “ZUPA fasolowa JOKAI prosto z Węgier”

  1. tradycyjnie dziękuję za komentarz 🙂 odpowiadam w skrócie.
    1. Zupę gotowałem w bograczu o pojemności 8 litrów i fasolki naprawdę nie było za dużo 😉
    2. Tak, jarzyny w 10 minut się nie ugotują, ale będą „na ząbek”. Takie właśnie lubię.
    3. Rezygnację z zasmażki można rozważyć.
    4. Co do golonki pełna zgoda. Peklowana i wędzona zawsze będzie zbyt słona w takiej zupie nawet po wymianie wody z moczenia na świeżą.
    5. Co do pozostałych składników kwestia własnego uznania.
    6. Co do kiełbasy zgoda, że najlepsza od chłopa. Najlepiej od węgierskiego chłopa, wtedy będzie paprykowana 😉 Można taką kupić np. w Węgierskich Specjałach w Krakowie (szukaj w dziale: „te miejsca polecam”).
    pozdrawiam serdecznie smakosza i znawcę kuchni węgierskiej 🙂

  2. Dzien dobry .Zupa bardzo smaczna pod warunkiem dokonania paru poprawiek .
    1 przez 10min zadne warzywa nie beda miekke chyba ze rzeczywiscie pokrojone w mega drobiutką kosteczke wrecz posiekane .Inaczej musza sie pogotowac nieco dluzej ok 20 min wiec prosze uzac bo gdy wrzucicie je za pozno to mieso moze sie rozgotowac i wyjdzie papka nie Jokai 😀
    Golonke mozna dostac na targu /rynku tzw od chlopa .Trzeba pytac o TYLKO wedzoną nie peklowaną bo peklowana sie zupelnie nie nadaje !(polecam przygotowywac golonke w szybkowarze)
    Tyle co podaje autor fasolki to conajmniej polowa tego lub mniej inaczej wyjdzie wam fasolka po bretonsku 😀
    zasmazke z maki pomijamy zupelnie bo psuje i tlumiona tylko smak (jak w kazdym sosie rowniez) poza tym i tak dodaje sie smietany .
    Proponuje dolozyc pare pokrojnych papryk swiezych nada to smak papryki bo tylko w proszku to nie ten smak .
    Uzyjcie tez paru papryczek chilli marynowanych np firmy tao Tao bo ma ona swieze papryczki nie tak jak inne formy suszone i pakowane w zalewe a do tego dodaje sie sztucznej kasaicyny w celu wyrownania pikantnosci .
    gdy ktos nie znajdzie golonki tylko wedzonej mozna uzyc ewentualnie zwyklej golonki ale dokupic wedzony boczek (nie parzony) w wrzucic kawal tego bicku wraz ze skorą zeby sie wygotowal .
    Zamiast octu jablkowego uzyjmy winnego z tego powodu ze kazdy kupny jablkowy jest oszukany i robiony na bazie zwyklego octu spirytusowego(niestety)
    Ilosc marchewki i pietruszki zmiejszcie zamiast tego dajcie wspomniane papryki swieze
    Kielbasa hmm tu jest zagwozdka bo prawie kazda jest oszukana mimo ze niby wiejska etc . Proponuje kupic tez od chlopa i nie przejmowac sie ze nie jest to paprykowa bo naszej zupie juz tej papryki dosc bedzie (swieza,w proszku ,chilii marynowane) wazne zeby kielabasa miaa w sobie tylko kiełbase 😉 i nic poza tym

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *