Zupa fasolkowa, czyli mix żółtej fasolki szparagowej i mamuta smakuje niezwykle, bo do jej przygotowania użyłem kilku trików. Po pierwsze oprócz żółtej fasolki użyłem również żółtego mamuta oraz kurkumy, dzięki czemu zupa stała się niezwykle bogata w smak. By jednak zupa fasolkowa nie była jednolicie żółta dodałem również do niej mnóstwo świeżych ziół. Nie tylko wzbogaciły one jej smak, ale przede wszystkim przełamały żółty kolor w lekką zieleń. Tak przygotowana zupa zaskakuje więc po dwakroć. Kolorem i smakiem. Jest naprawdę niepowtarzalna. Zrób, by się o tym przekonać.


ZUPA FASOLKOWA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki z kurczaka;
  • jarzyna jak do rosołu;
  • duży pęczek koperku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
  • 300 gramów żółtego mamuta;
  • kilka ziemniaków;
  • gęsta kwaśna śmietana;
  • mielona kurkuma;
  • suszony cząber;
  • sól, pieprz;

ZUPA FASOLKOWA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej składniki

2. Mięso umyj i włóż do garnka. Zalej 1,5 litrami zimnej wody. Po zagotowaniu usuń szumowiny i dodaj wszystkie warzywa, jak do rosołu.

gotowanie wywaru z kurczaka

3. Od razu dodaj przyprawy: sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj wywar z kurczaka na małym ogniu około 80 minut.

przyprawy z moździerzu

4. Podczas, gdy wywar się gotuje przygotuj warzywa.

żółta fasolka mamut i ziemniaki na stole

5. Fasole pozbaw końcówek i pokrój na nieduże kawałki (tzw. na jeden kęs). Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojona fasolka

6. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z wywaru i usuń warzywa. Czysty wywar przecedź do garnka i zagotuj.

ugotowany wywar z kurczaka

7. Wrzuć do wywaru pokrojone fasolki oraz ziemniaki.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej

8. Dopraw zupę płaską łyżeczką kurkumy.

doprawianie zupy kurkumą

9. Dodaj do zupy również 1-2 łyżeczki suszonego cząbru do smaku. Zupa fasolkowa już teraz złapała obłędny kolor. Gotuj zupę 15 minut.

doprawiona suszonym cząbrem zupa

10. Posiekaj naprawdę dużą ilość natki pietruszki i koperku.

duże pęczki koperku i natki pietruszki

11. W szklance zahartuj 2-3 łyżki śmietany i wlej ją do zupy.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej

12. Z zupy wyjmij trochę ugotowanych ziemniaków. Ugnieć je i włóż uzyskane puree do zupy, aby ją nieco zagęścić.

ugotowane ziemniaki z misce

13. Na koniec zagotuj zupę i dopraw w razie potrzeby. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć posiekane zioła.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej


ZUPA FASOLKOWA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Podawaj w temperaturze pokojowej. Na osobnym talerzu możesz podać ugotowanego chwilę wcześniej kurczaka.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej

Wypróbuj również duszone ŻEBERKA z fasolką szparagową przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *