Zupa fasolkowa z fasolki szparagowej na kurczaku

Zupa fasolkowa przygotowana na bazie delikatnego domowego wywaru drobiowego z dodatkiem fasolki szparagowej, mamuta i ziemniaków.v

Zupa fasolkowa, czyli mix żółtej fasolki szparagowej i mamuta smakuje niezwykle, bo do jej przygotowania użyłem kilku trików. Oprócz żółtej fasolki użyłem również żółtego mamuta, dzięki czemu zupa stała się niezwykle jednolita kolorystycznie. Aby jednak zupa fasolkowa nie była jednolita również smakowo dodałem do niej mnóstwo świeżych ziół. Nie tylko wzbogaciły one jej smak, ale przede wszystkim przełamały żółty kolor lekką zielenią. Tak przygotowana zupa zaskakuje więc po dwakroć. Kolorem i smakiem. Jest naprawdę niepowtarzalna. Zrób, by się o tym przekonać.

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka;
jarzyna jak do rosołu;
duży pęczek koperku;
duży pęczek natki pietruszki;
300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
300 gramów żółtego mamuta;
kilka ziemniaków;
gęsta kwaśna śmietana;
mielona kurkuma;
suszony cząber;
sól, pieprz;

Zupa fasolkowa przepis

Mięso umyj i włóż do garnka. Zalej 1,5 litrami zimnej wody. Po zagotowaniu usuń szumowiny i dodaj wszystkie warzywa, jak do rosołu. Od razu dodaj również przyprawy: sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj wywar z kurczaka na małym ogniu około 80 minut. Podczas gdy wywar się gotuje przygotuj warzywa. Fasole pozbaw końcówek i pokrój na nieduże kawałki (tzw. na jeden kęs). Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z wywaru i usuń warzywa. Czysty wywar przecedź do garnka i zagotuj. Wrzuć do wywaru pokrojone fasolki oraz ziemniaki, a następnie dopraw zupę płaską łyżeczką kurkumy. Dodaj do zupy również 1-2 łyżeczki suszonego cząbru do smaku. Zupa fasolkowa już teraz nabrała obłędnego koloru. Gotuj zupę 15 minut.

Zupa fasolkowa propozycja podania

W szklance zahartuj 2-3 łyżki śmietany, a następnie wlej ją do zupy. Z zupy wyjmij trochę ugotowanych ziemniaków. Ugnieć je i włóż uzyskane puree do zupy, aby ją nieco zagęścić. Posiekaj naprawdę dużą ilość natki pietruszki i koperku. Zagotuj zupę i dopraw w razie potrzeby, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec wrzuć posiekane zioła. Podawaj w temperaturze pokojowej. Na osobnym talerzu możesz podać ugotowanego chwilę wcześniej kurczaka.


Wypróbuj również przepis na duszone żeberka z warzywami. Siła smaku, warto. Podobnie jak zupa z fasolki szparagowej z cząbrem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *