Zupa fasolkowa, czyli mix żółtej fasolki szparagowej i mamuta smakuje niezwykle, bo do jej przygotowania użyłem kilku trików. Oprócz żółtej fasolki użyłem również żółtego mamuta, dzięki czemu zupa stała się niezwykle jednolita kolorystycznie. By jednak zupa fasolkowa nie była jednolicie również smakowo dodałem do niej mnóstwo świeżych ziół. Nie tylko wzbogaciły one jej smak, ale przede wszystkim przełamały żółty kolor w lekką zieleń. Tak przygotowana zupa zaskakuje więc po dwakroć. Kolorem i smakiem. Jest naprawdę niepowtarzalna. Zrób, by się o tym przekonać.


ZUPA FASOLKOWA

SKŁADNIKI

2 ćwiartki z kurczaka;
jarzyna jak do rosołu;[FMP]
duży pęczek koperku;
duży pęczek natki pietruszki;
300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
300 gramów żółtego mamuta;
kilka ziemniaków;
gęsta kwaśna śmietana;
mielona kurkuma;
suszony cząber;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej składniki

2. Mięso umyj i włóż do garnka. Zalej 1,5 litrami zimnej wody. Po zagotowaniu usuń szumowiny i dodaj wszystkie warzywa, jak do rosołu.

gotowanie wywaru z kurczaka

3. Od razu dodaj przyprawy: sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj wywar z kurczaka na małym ogniu około 80 minut.

przyprawy z moździerzu

4. Podczas, gdy wywar się gotuje przygotuj warzywa.

żółta fasolka mamut i ziemniaki na stole

5. Fasole pozbaw końcówek i pokrój na nieduże kawałki (tzw. na jeden kęs). Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojona fasolka

6. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z wywaru i usuń warzywa. Czysty wywar przecedź do garnka i zagotuj.

ugotowany wywar z kurczaka

7. Wrzuć do wywaru pokrojone fasolki oraz ziemniaki.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej

8. Dopraw zupę płaską łyżeczką kurkumy.

doprawianie zupy kurkumą

9. Dodaj do zupy również 1-2 łyżeczki suszonego cząbru do smaku. Zupa fasolkowa już teraz złapała obłędny kolor. Gotuj zupę 15 minut.

doprawiona suszonym cząbrem zupa

10. Posiekaj naprawdę dużą ilość natki pietruszki i koperku.

duże pęczki koperku i natki pietruszki

11. W szklance zahartuj 2-3 łyżki śmietany i wlej ją do zupy.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej

12. Z zupy wyjmij trochę ugotowanych ziemniaków. Ugnieć je i włóż uzyskane puree do zupy, aby ją nieco zagęścić.

ugotowane ziemniaki z misce[/FMP]

13. Na koniec zagotuj zupę i dopraw w razie potrzeby. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć posiekane zioła.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej


ZUPA FASOLKOWA

Podawaj w temperaturze pokojowej. Na osobnym talerzu możesz podać ugotowanego chwilę wcześniej kurczaka.

Zupa fasolkowa z żółtej fasolki szparagowej


Wypróbuj również duszone ŻEBERKA z fasolką szparagową przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *