Zupa egipska z warzywami kminem pachnąca

Zupa egipska zawiera pokrojone świeże papryki i pomidory z czosnkiem, które są gotowane w domowym wywarze z dodatkiem przyprawy zahtar oraz z bulgurem.

Nie mam pojęcia, czy w Egipcie jada się taką zupę, ale wiem, że zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w pasie Afryki Północnej zahtar jest jedną z najpopularniejszych przypraw. To właśnie zahtar, czyli mieszanka mielonych owoców sumaka, prażonych nasion sezamu i suszonego, sproszkowanego tymianku, jest bohaterem tej zupy. Po raz pierwszy z zahtarem spotkałem się właśnie w Egipcie i stąd pomysł, aby tę zupę nazwać: „zupa egipska”. Składniki tej zupy są dość pospolite, ale to właśnie zastosowane przyprawy decydują o jej wyjątkowości.

Składniki

1,2 litra domowego wywaru jarzynowego;
po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej;
8-10 pomidorków koktajlowych;
puszka pomidorów bez skóry;
1 czerwona cebula;
2 ząbki czosnku;
garść (około 100 gramów) bulguru;
przyprawy: zahtar, sumak, papryka wędzona oraz kmin rzymski;
świeża kolendra;
sól, pieprz;

Zupa egipska przepis

Przygotuj wszystkie składniki zupy: po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej, 8-10 pomidorków koktajlowych, puszkę pomidorów bez skóry, jedną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, garść (około 100 gramów) bulguru oraz przyprawy: zahtar, sumak, paprykę wędzoną, a także kmin rzymski.

Papryki pozbaw nasion, wyczyść, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę, a pomidory wyjmij z puszki i przełóż do miski.

Na patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć od razu cebulę, papryki oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż wszystko około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelnię dodaj 1 łyżkę zahtaru, po 1 łyżeczce papryki wędzonej, kminu rzymskiego i sumaku i smaż całość około 1 minuty, aż uwolnią się aromaty z przypraw. Następnie wrzuć na patelnię przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Smaż wszystko kolejne dwie minuty.

Zupa egipska sposób podania

Zawartość patelni przełóż do garnka z 1,2 litra gotującego się bulionu warzywnego. Oczywiście patelnię następnie przelej niewielką ilością bulionu, aby zebrać wszystkie smaki. Dodaj do zupy pomidory z puszki oraz bulgur.

Gotuj zupę na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i jeśli potrzeba dodatkowo zahtarem. Zupa egipska jest gotowa. Podawaj od razu ozdobioną listkami świeżej kolendry.


Spróbuj tunezyjskie wrapy z falafelami na ostro przepis smakowity.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *