Nie mam pojęcia, czy w Egipcie jada się taką zupę, ale wiem, że zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w pasie Afryki Północnej zahtar jest jedną z najpopularniejszych przypraw. To właśnie zahtar, czyli mieszanka mielonych owoców sumaka, prażonych nasion sezamu i suszonego, sproszkowanego tymianku, jest bohaterem tej zupy. Po raz pierwszy z zahtarem spotkałem się właśnie w Egipcie i stąd pomysł, aby tę zupę nazwać: „zupa egipska”. Składniki tej zupy są dość pospolite, ale to właśnie zastosowane przyprawy decydują o jej wyjątkowości.


ZUPA EGIPSKA SKŁADNIKI

1,2 litra domowego wywaru jarzynowego;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

10. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i jeżeli potrzeba dodatkowo zahtarem. Zupa egipska jest gotowa.

zupa egipska z warzywami kuminem pachnąca


ZUPA EGIPSKA Z WARZYWAMI

Podawaj od razu przyozdobioną listkami świeżej kolendry.

zupa egipska z warzywami kuminem pachnąca


Spróbuj także TUNEZYJSKICH wrapów z KIEŁBASKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *