Zupa cytrynowa z brokułem przygotowana na indyku to idealny pomysł na posiłek, gdy kilka najbliższych dni zapowiada się upalnie. To dobry czas, by siegnąć po lekką zupę cytrynową z dodatkiem młodego brokuła i podudzia z indyka, na którym przygotowuje się wywar na tę zupę. Pracy przy takiej zupie niewiele, a ta jest odświeżająca, pożywna i co tu dużo mówić po prostu smaczna. Podudzie z indyka to dobry wybór na przyrządzenie wywaru, jeżeli akceptujesz smak indyka. Wywar z indyka ma bowiem nieco inny smak, aniżeli z kurczaka. Jeśli jednak wolisz przygotuj go np. na kurczaku. Ważne, by wywar był lekki, by zupa cytrynowa z brokułem dała orzeźwienie w upalny dzień.


ZUPA CYTRYNOWA Z BROKUŁEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzia z indyka;
  • marchewka;
  • pietruszka;
  • seler;
  • natka pietruszki;
  • 1 brokuł;
  • 3 jajka;
  • 1 cytryna;
  • 150 gramów ryżu;
  • sól, pieprz;

ZUPA CYTRYNOWA Z BROKUŁEM PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włóż umyte duże podudzie z indyka (około 500 gramów). Wlej zimnej wody (tyle, aby uzyskać żądaną ilość wywaru), dodaj małą marchewkę, pietruszkę, mały kawałek selera, trochę ziarenek pieprzu, łyżeczkę soli i sporo natki pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a wywar smaczny i klarowny.

wywar jarzynowy

2. Ugotowane mięso wyjmij z garnka i pozostaw, aby lekko przestygło. Wywar przecedź przez gazę i wlej z powrotem do garnka. Zagotuj.

cedzeine wywaru

3. Do przyrządzenia zupy potrzebne jeszcze są: brokuł, 3 jajka, cytryna, 150 gramów ryżu.

brokuł cytryna jajka i ryż na stole

4. Do garnka z wywarem wrzuć brokuła podzielonego na różyczki. Gotuj około 10 minut, aż brokuł będzie „al dente”. Po tym czasie wyłącz gaz pod garnkiem i odstaw garnek na bok.

różyczki brokuła gotujące się w wywarze

5. Mięso z podudzia oddziel od kości, pozbaw skóry i podziel na małe kawałki.

ugotowane podudzie z indyka

6. W osobnym naczyniu gotuj ryż (1 miarka ryżu na dwie miarki wrzącej, lekko osolonej wody). Gdy woda się wygotuje wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut, aż ryż spęcznieje.

ugotowany ryż w garnku

7. Do małej miseczki wbij trzy żółtka jajek, wyciśnij do nich sok z połowy cytryny. Mieszaj cały czas, aby żółtka się nie ścięły.

łączenie soku z cytryny z żółtkami jajek

8. Do masy jajeczno cytrynowej wlej chochelkę letniego wywaru. Cały czas mieszając połącz wszystko. Masa nie może się ściąć.

ZUPA CYTRYNOWA z brokułem

9. Zahartowaną masę jajeczną wlej do letniej zupy, zamieszaj i dopraw zupę do smaku solą, jeżeli potrzeba.

ZUPA CYTRYNOWA z brokułem


ZUPA CYTRYNOWA Z BROKUŁEM

Nałóż na talerz ryż, wlej zupę z brokułami, a na wierzchu rozłóż kawałki mięsa. Prosto, pysznie, odświeżająco.

ZUPA CYTRYNOWA z brokułem

Przepis na POTRAWKĘ  z INDYKA znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “ZUPA CYTRYNOWA z brokułem”

  1. @Ewa: zupa nie musi być letnia. ważne by nie gotowała się. najlepiej zrobić tak, jak napisałem, czyli odstawić gotową na bok i w tym czasie przygotować jajka. wystarczą 2 minuty poza ogniem, a jajka się nie zetną, spokojnie 😉

  2. Fajny pomysł na lekką i zdrową zupę letnią. Ja zazwyczaj unikam zup z jajkiem z obawy,że jajka się zetną. Czy przy wlewaniu masy jajecznej zupa też musi być letnia ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *