Zupa brokułowa z fenkułem według poniższego przepisu to idealnie zrównoważony, niepowtarzalny smak. Przeciwnicy kopru włoskiego powinni zdecydowanie tym razem mu odpuścić, ponieważ nielubiany przez nich posmak anyżu znika podczas gotowania. Zupa w smaku jest zatem łagodna, nie nachalna smakowo, jak i zapachowo. Oczywiście najlepiej jest zrobić ją na bulionie warzywnym, ja jednak preferuję bulion drobiowy do zup. Z tego względu mój przepis zawiera drób. Jeśli wolisz zupę bezmięsną użyj po prostu bulionu warzywnego. W obu przypadkach moja zupa brokułowa po prostu rządzi.
Składniki
ćwiartka kurczaka;
jarzyna, jak do rosołu;
1 brokuł;
bulwa kopru włoskiego;
1 duży batat (słodki ziemniak);
sól, pieprz;
Zupa brokułowa z fenkułem przepis
Z kurczaka i jarzyn ugotuj bulion drobiowy. Oczywiście możesz to zrobić wcześniej, o ile nie będziesz dodawać do zupy kurczaka. W przeciwnym razie lepsze walory smakowe zupy z pewnością uzyskasz używając jako bazy świeżego bulionu drobiowego i kurczaka, na którym tenże powstał.
Batata obierz i pokrój w grubą kostkę, koper włoski pokrój w paski, a brokuła podziel na różyczki.
Z bulionu drobiowego wyjmij kurczaka i przecedź bulion, aby pozostał czysty. Wlej do garnka około 1,2 litra bulionu i zagotuj. Dodaj posiekanego fenkuła i gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Wrzuć do garnka pokrojonego w kostkę batata. Wrzuć również brokuła. Koper włoski gotuje się najdłużej, batat błyskawicznie. Z brokułem bywa różnie. Jeśli jest młody i świeży krótko, jak batat. Jeżeli jest twardszy gotuj go od początku z fenkułem. Batata zawsze dawaj na ostatnie 10 minut. Dla wzmocnienia brokułowego smaku zupy możesz do gotowania wrzucić również głąb z brokuła.
Według mojego przepisu zupa powinna się gotować nie dłużej niż 20 minut łącznie. W tym czasie wszystkie warzywa (dorzucane do garnka według ich czasu gotowania) powinny stać się miękkie, a zupa brokułowa stać się pyszna. Gdy zupa jest gotowa wyjmij przed jej zmiksowaniem głąb z brokuła, o ile oczywiście wcześniej wylądował w garnku.
Zupa brokułowa z fenkułem sposób podania
Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zmiksuj zupę blenderem tak, aby stała się jednolita i gładka. Gęstość zupy zależy od Twoich preferencji. Świetnie smakuje podana ze szpeclami (małe kluseczki w stylu lanego ciasta) i ugotowanym kurczakiem. Delikatny kleksik gęstej śmietany podkreśli jej smak.
Przygotuj coś wyjątkowego, wykorzystaj przepis na risotto z fenkułem.