Boże Narodzenie Grzyby Świąteczny obiad Wołowina

ZRAZY WOŁOWE w sosie grzybowym

zrazy wołowe nadziewane szynką i ogórkiem

Zrazy wołowe według przepisu poniżej to danie zbliżone do klasycznych zrazów wielkopolskich, jednakże z nieco inną nutą smakową. Decyduje o tym niezwykłe nadzienie. Od jakości wołowiny zależy w tym daniu wiele, ale i szynka winna być tych „najwyższych lotów”. Chodzi tu szczególnie o to, by szynka ta była wędzona naturalnym dymem, dzięki czemu sos grzybowy zyska niesamowitego smaku. Zrazy wołowe to danie doskonałe na specjalne okazje. Na co dzień wymaga bowiem zbyt dużo pracy i zajmuje sporo czasu.


ZRAZY WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM PRZEPIS

SKŁADNIKI

5 cienkich plastrów wołowiny[FMP]
2 duże ogórki kiszone
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
około 50 gramów suszonych podgrzybków
ostra musztarda
mąka pszenna
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz


ZRAZY WOŁOWE W SOSIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jakie mięso najlepsze? Pytaj rzeźnika o zrazówkę, będzie wiedział o co chodzi.

składniki na zrazy wołowe nadziewane szynką

2. Grzyby mocz we wrzątku przez 15 minut, po czym gotuj około 20 minut na bardzo wolnym ogniu.

suszone grzyby moczą się w garnku

3. Plastry mięsa umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z obu stron, a następnie z jednej strony posmaruj 1 łyżką musztardy. Na musztardę nałóż 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i kawałek pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego.

dwa płaty wołowiny faszerowane szynką i ogórkiem

4. Zrazy wołowe zawiń jak rolady. Następnie owiń je sznurkiem kuchennym, aby nie rozpadły się podczas obróbki cieplnej i obtocz w mące.

w mące obtaczane są rolady wołowe

5. Smaż zrazy wołowe na patelni na mocnym ogniu na niewielkiej ilości oliwy, aż ładnie się zrumienią.

smażenie rolad wołowych

6. Zrumienione mięso przełóż do garnka, a następnie dodaj podgotowane grzyby wraz z wodą z ich gotowania. Dolej około 1 szklanki gorącej wody tak, aby zrazy zostały prawie przykryte. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Duś zrazy wołowe na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 do 2 godzin (aż mięso będzie miękkie). Jeżeli potrzeba podlewaj mięso co jakiś czas odrobiną gorącej wody.

Zrazy wołowe

7. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je  garnka, a sos zmiksuj dokładnie blenderem. Zmiksowany sos przetrzyj przez sitko. W szklance rozpuść 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj łyżkę śmietany, zamieszaj. Wlej nieco sosu, zahartuj i przetrzyj wszystko przez sito.

Zrazy wołowe

8. Sos o niezwykłym aromacie szynki (ta oddała swój aromat do sosu w trakcie duszenia) winien lekko zgęstnieć. Dopraw go do smaku, jeżeli potrzeba.

idealnie gładki sos grzybowy w garnku[/FMP]


ZRAZY WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM SPOSÓB PODANIA

Podawaj np. z kaszą gryczaną polaną aromatycznym sosem grzybowym i duszoną, czerwoną kapustą (<<modra kapusta przepis>>). 

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką


Zobacz tradycyjny <<przepis na rolady śląskie>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.