Zrazy wołowe według przepisu poniżej to danie zbliżone do klasycznych zrazów wielkopolskich, jednakże z nieco inną nutą smakową. Decyduje o tym niezwykłe nadzienie. Od jakości wołowiny zależy w tym daniu wiele, ale i szynka winna być tych „najwyższych lotów”. Chodzi tu szczególnie o to, by szynka ta była wędzona naturalnym dymem, dzięki czemu sos grzybowy zyska niesamowitego smaku. Zrazy wołowe to danie doskonałe na specjalne okazje. Na co dzień wymaga bowiem zbyt dużo pracy i zajmuje sporo czasu.
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM PRZEPIS
SKŁADNIKI
5 cienkich plastrów wołowiny[FMP]
2 duże ogórki kiszone
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
około 50 gramów suszonych podgrzybków
ostra musztarda
mąka pszenna
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki. Jakie mięso najlepsze? Pytaj rzeźnika o zrazówkę, będzie wiedział o co chodzi.
2. Grzyby mocz we wrzątku przez 15 minut, po czym gotuj około 20 minut na bardzo wolnym ogniu.
3. Plastry mięsa umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z obu stron, a następnie z jednej strony posmaruj 1 łyżką musztardy. Na musztardę nałóż 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i kawałek pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego.
4. Zrazy wołowe zawiń jak rolady. Następnie owiń je sznurkiem kuchennym, aby nie rozpadły się podczas obróbki cieplnej i obtocz w mące.
5. Smaż zrazy wołowe na patelni na mocnym ogniu na niewielkiej ilości oliwy, aż ładnie się zrumienią.
6. Zrumienione mięso przełóż do garnka, a następnie dodaj podgotowane grzyby wraz z wodą z ich gotowania. Dolej około 1 szklanki gorącej wody tak, aby zrazy zostały prawie przykryte. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Duś zrazy wołowe na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 do 2 godzin (aż mięso będzie miękkie). Jeżeli potrzeba podlewaj mięso co jakiś czas odrobiną gorącej wody.
7. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je garnka, a sos zmiksuj dokładnie blenderem. Zmiksowany sos przetrzyj przez sitko. W szklance rozpuść 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj łyżkę śmietany, zamieszaj. Wlej nieco sosu, zahartuj i przetrzyj wszystko przez sito.
8. Sos o niezwykłym aromacie szynki (ta oddała swój aromat do sosu w trakcie duszenia) winien lekko zgęstnieć. Dopraw go do smaku, jeżeli potrzeba.
[/FMP]
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM SPOSÓB PODANIA
Podawaj np. z kaszą gryczaną polaną aromatycznym sosem grzybowym i duszoną, czerwoną kapustą (<<modra kapusta przepis>>).
Zobacz tradycyjny <<przepis na rolady śląskie>>.