Zimowa zupa jarzynowa z kaszą jaglaną podana

Zimowa zupa jarzynowa przygotowana z dodatkiem startych i przesmażonych warzyw korzeniowych oraz kaszy jaglanej.

Zimowa zupa jarzynowa to moja odpowiedź na brak warzyw w okresie jesienno zimowym. W zimie nie ma zbyt wielu świeżych warzyw, ale i z tych, które są dostępne można upichcić całkiem niezłą zupę. Moja zupa zbudowana jest na bazie tradycyjnych polskich warzyw. Dodatkami są ziemniaki i kasza jaglana. Co może być intrygującego w takiej zupie spytasz.  A ja odpowiadam: smak. Jest pyszny smak przesmażonych warzyw oraz sporej ilości ziół i innych przypraw. Zajrzyj do przepisu, bo klnę się, że zupy tej warto spróbować.

Składniki

3 duże ziemniaki;
szklanka kaszy jaglanej;
2 marchewki;
1 pietruszka;
kawałek selera;
1 łodyga selera naciowego;
1 duża cebula;
1-2 ząbki czosnku;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
suszone oregano;
suszone zioła prowansalskie;
słodka, mielona papryka;
ostra, mielona papryka;
oliwa z oliwek;
masło klarowane;
sól, pieprz;

Zimowa zupa jarzynowa przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże ziemniaki, szklankę kaszy jaglanej, 2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera, jedną łodygę selera naciowego, dużą cebulę. Do garnka wlej dwie szklanki wrzącej, lekko osolonej wody, a następnie wsyp niecałą szklankę kaszy jaglanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż wchłonie wodę, a następnie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na tym samym palniku, na którym się gotowała, na kilkanaście minut, aby kasza „doszła”.

Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na dużych oczkach tarki albo w malakserze, a selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła klarowanego i wrzuć posiekane seler naciowy i cebulę. Zeszklij je, a następnie wrzuć na patelnię starte w malakserze warzywa. Dodaj zmiażdżony duży ząbek czosnku. Dopraw warzywa swoimi ulubionymi przyprawami. Ja dodałem suszone oregano i zioła prowansalskie, sporo. Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Warzywa posól, popieprz i duś na wolnym ogniu, aby nieco zmiękły (5 do 10 minut).

Zawartość patelni przełóż do dużego garnka i dolej wrzątku tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Następnie dodaj do zupy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Dopraw odrobiną słodkiej i ostrej papryki mielonej. Jeśli trzeba dodaj jeszcze tych samych przypraw, co na początku. Ewentualnie dolej jeszcze wrzątku, gdy zupa jest za gęsta. Gotuj zupę około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zimowa zupa jarzynowa sposób podania

Nałóż zupę na talerz, dodaj do niej ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i ozdób natką pietruszki. Zupa jest idealna na chłodniejsze dni, ale również latem, podana w temperaturze pokojowej, smakuje znakomicie. Latem jednak proponuję ją jednak nieco wzbogacić. Czym? Zależy od Ciebie.


Wypróbuj także przepis na zupę z mamuta i dowiedz się, jak świetnie smakuje letnia zupa jarzynowa przygotowana na kurzych skrzydełkach.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *