Zimowa zupa grzybowa fenkułem i makaronem

Zimowa zupa grzybowa przygotowana z trzech rodzajów grzybów i fenkuła przygotowana na bazie wywaru z kurczaka.

Zimowa zupa grzybowa to rzecz całkiem przyjemna i prosta, a bardzo smaczna. Gdy zimowa nostalgia za leśnymi grzybami nastąpi, a sędziwy mróz trzaska pod butami (wiem, poniosło mnie) przeprosić się trzeba z grzybami pospolitymi. Z lekką pogardą traktowane na co dzień boczniaki i pieczarki jawią się wtedy jako nasz wybawca. Oczywiście, takiego aromatu i smaku jak świeże grzyby leśne nam nie dadzą. Ale za to dadzą wielką frajdę i dla przykładu całkiem dobrą zupę. Wystarczy parę trików, dobre składniki i w ciągu 30 minut można zajadać się super zupą grzybową. Naprawdę polecam.

Składniki

6 skrzydełek z kurczaka;
jarzyna jak do rosołu;
500 gramów pieczarek brązowych;
250 gramów boczniaków;
150 gramów białych grzybów Shimeji;
mała bulwa kopru włoskiego;
50 gramów makaronu nitki jak do rosołu;
natka pietruszki;
suszone płatki chili;
suszony tymianek;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Zimowa zupa grzybowa przepis

Ze skrzydełek i jarzyny gotuj rosół drobiowy.

Podczas gdy rosół się gotuje pokrój pieczarki i boczniaki na kawałki, z grzybów Shimeji odkrój korzonki. Pokrój w drobną kostkę cebulę i koper włoski. Koniecznie zachowaj jego natkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz fenkuł. Smaż na niezbyt mocnym ogniu kilka minut, aby się lekko zeszkliły.

Wrzuć na patelnię pieczarki, a następnie dodaj sól, pieprz, płatki chili oraz trochę suszonego tymianku do smaku. Dorzuć na patelnię boczniaki i smaż całość około 10 minut na niezbyt mocnym ogniu.

Z ugotowanego rosołu przecedź do nowego garnka około 1 litra wywaru, a następnie wrzuć do niego przesmażone grzyby i warzywa. Gotuj zupę 20 minut. Po tym czasie dodaj do zupy makaron nitki oraz grzyby Shimeji i gotuj zupę kolejne 10 minut.

Zimowa zupa grzybowa sposób podania

W kubku rozpuść kopiatą łyżeczkę mąki w zimnej wodzie, a następnie dodaj około 100 ml kwaśnej śmietany. Dobrze wymieszaj, zahartuj zupą i wlej całość do garnka. Zagotuj zimową zupę grzybową, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

Podawaj gorącą najlepiej z dodatkiem kromki świeżego pieczywa. Zupę ozdób obowiązkowo natką kopru włoskiego o lekko anyżkowym smaku. Prosta, ale pyszna zupa.


Wypróbuj także wyjątkowy przepis na pieczarki faszerowane podane w aksamitnym sosie śmietanowym. Bardzo interesujące i niezwykle smakowite.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *