Ziemniaki smażone, które Wam dzisiaj prezentuję różnią się nieco od klasycznych frytek, chociaż sama zasada przygotowywania obydwu jest podobna. Zapraszam na smażone łódeczki wykrojone z nieobranych ziemniaków. Klasyczne frytki smaży się na łoju wołowym albo na smalcu, a łódeczki podobnie. W tych pierwszych specjalizują się Belgowie i Holendrzy, w tych drugich Amerykanie i Grecy, którzy do ich smażenia używają jednak oczywiście oliwy z oliwek. I to właśnie od tych ostatnich zaczerpnąłem i przedstawiam Wam prosty przepis na ziemniaki smażone. Jedna uwaga: temperatura dymienia oliwy to 180 stopni. Smażenie ziemniaków na oliwie daje świetny efekt smakowy, ale staraj się nie zbliżać do wskazanej powyżej temperatury.


ZIEMNIAKI SMAŻONE SKŁADNIKI:

3 duże ziemniaki sałatkowe;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

7. Gdy ziemniaki smażone są już miękkie w środku i jednocześnie pięknie rumiane na zewnątrz zdejmij je z patelni i odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki smażone ze skórką łódeczki


ZIEMNIAKI SMAŻONE

Zajadaj solo lub jako dodatek do dań, posypane solą morską i suszonym oregano. Prawdziwy smak Krety.

Ziemniaki smażone ze skórką łódeczki

Zobacz mój przepis na klasyczne FRYTKI DOMOWE przepis  <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *