Ziemniaki smażone z kiełbasą to odmiana popularnych w wielu rejonach Polski bratkartofli. Pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki kroi się na kawałki lub plastry, a następnie smaży na tłuszczu tak, aby w środku pozostały miękkie, z wierzchu zaś stały się chrupiące. Chrupiące, bo po prostu solidnie przysmażone. Znam i takich smakoszy, co to bratkartofle muszą mieć wręcz lekko przypalone, by lepiej smakowały. Moje ziemniaki smażone nie są ortodoksyjną wersją bratkartofli. Smażę je na niewielkiej ilości oliwy, a smaku dodają im węgierskie debreczynki. Jak przystało na przyzwoicie zbilansowany posiłek jako warzywo główne wskoczyły do dania brukselki. Całość smakuje fenomenalnie.


ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów ziemniaków sałatkowych;
  • 300 gramów debreczynek;
  • 300 gramów brukselki;
  • cebula;
  • natka pietruszki;
  • dymka;
  • sól, pieprz;

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

warzywa i kiełbaski gotowe do smażenia

2. Brukselki pozbaw twardych końcówek, o ile takie posiadają.

oczyszczanie brukselki z nieczystości

3. Może to i przesada, ale rozdzielenie brukselek na duże i małe ma sens, ponieważ czas ich gotowania będzie różny. Czy jest sens, aby część brukselek rozpadała się podczas jedzenia, a inne pozostawały twarde?

brukselka

4. Ziemniaki obierz, posól i gotuj na średnim ogniu. Pamiętaj, że dobre bratkartofle wymagają dobrych ziemniaków. Dobrych, czyli sałatkowych, takich które nie rozpadną się na puree po ugotowaniu. Ziemniaki możesz również gotować nieobrane – Twój wybór. Po 10 minutach gotowania ziemniaków wrzuć do nich te duże brukselki.

ziemniaki przygotowane do ugotowania

5. Gdy ziemniaki są „al dente” wrzuć do nich małe brukselki i gotuj wszystko jeszcze kilka minut. Warzywa nie mogą się rozpaść, więc nie przesadzaj z czasem gotowania. Pamiętaj, że będą jeszcze smażone.

UWAGA: Całkowity czas gotowania warzyw winien zamknąć się w 20 minutach.

gotowanie ziemniaków i brukselki

6. Ziemniaki i brukselkę odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Szczerze mówiąc najlepiej będzie, jeśli warzywa ugotujesz dzień wcześniej (np. wieczorem), a następnie przechowasz je w lodówce.

Ziemniaki smażone z kiełbasą

7. Ziemniaki smażone smakują zdecydowanie lepiej, gdy dodać do nich kiełbasę, boczek lub generalnie wędzonkę. Ja użyłem pysznych węgierskich łagodnych debreczynek. Strukturą bardziej zbliżone do naszych parówkowych, z dodatkiem słodkiej mielonej papryki znakomicie nadają się do smażenia podkreślając smak dań. Pokrój kiełbasę w plasterki.

krojenie debreczynek na plasterki

8. Ziemniaki pokrój w plastry grubości pół centymetra lub kawałki, jakie lubisz. Posiekaj dymkę i natkę pietruszki, pokrój grubo obraną niedużą cebulę. Ziemniaki i brukselka najlepiej, jak będą zimne, takie prosto z lodówki, ale takie w temperaturze pokojowej też dadzą radę.

Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką

9. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy lub innego tłuszczu, np. smalcu. Wrzuć od razu cebulę i debreczynki. Smaż na niezbyt dużym ogniu 2-3 minuty. Cebula nie powinna się przypalić, a debreczynki winny zdążyć nieco się wytopić i lekko zrumienić.

UWAGA: Nie dawaj za dużo tłuszczu, ponieważ bratkartofle nie mają w nim pływać. Tłuszcz ma za zadanie jedynie dodać smaku daniu i pozwolić na zrumienienie się składników, ale nie może uczynić dania zbyt ciężkim. Pamiętaj także, że sama kiełbasa zawiera także sporo tłuszczu.

smażenie plastrów kiełbasy

10. Wrzuć na patelnię posiekaną dymkę.

Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką

11. Na patelnię przełóż pokrojone ziemniaki.

Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką

12. Całość lekko posól (ostrożnie, bo kiełbasa może być dość słona) i posyp sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Przemieszaj delikatnie i smaż wszystko na średnim ogniu kilka minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią.

Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką

13. Na koniec wrzuć brukselkę. Podkręć ogień pod patelnią, aby składniki jeszcze lepiej się przyrumieniły, ale nie przypal ich! Wyłącz gaz pod patelnią i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką


ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ I BRUKSELKĄ

Podawaj od razu. Im cieplejsze, tym lepsze.

Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką

Przygotuj na deser łatwe CIASTO CZEKOLADOWE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *