Ziemniaki smażone z kiełbasą to odmiana popularnych w wielu rejonach Polski bratkartofli. Pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki kroi się na kawałki lub plastry, a następnie smaży na tłuszczu tak, aby w środku pozostały miękkie, z wierzchu zaś stały się chrupiące. Chrupiące, bo po prostu solidnie przysmażone. Znam i takich smakoszy, co to bratkartofle muszą mieć wręcz lekko przypalone, by lepiej smakowały. Moje ziemniaki smażone nie są ortodoksyjną wersją bratkartofli. Smażę je na niewielkiej ilości oliwy, a smaku dodają im węgierskie debreczynki. Jak przystało na przyzwoicie zbilansowany posiłek jako warzywo główne wskoczyły do dania brukselki. Całość smakuje fenomenalnie.


ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów ziemniaków sałatkowych;
  • 300 gramów debreczynek;
  • 300 gramów brukselki;
  • cebula;
  • natka pietruszki;
  • dymka;
  • sól, pieprz;

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

2. Brukselki pozbaw twardych końcówek, o ile takie posiadają.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

3. Może to i przesada, ale rozdzielenie brukselek na duże i małe ma sens, ponieważ czas ich gotowania będzie różny. Czy jest sens, aby część brukselek rozpadała się podczas jedzenia, a inne pozostawały twarde?

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

4. Ziemniaki obierz, posól i gotuj na średnim ogniu. Pamiętaj, że dobre bratkartofle wymagają dobrych ziemniaków. Dobrych, czyli sałatkowych, takich które nie rozpadną się na puree po ugotowaniu. Ziemniaki możesz również gotować nieobrane – Twój wybór. Po 10 minutach gotowania ziemniaków wrzuć do nich te duże brukselki.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

5. Gdy ziemniaki są „al dente” wrzuć do nich małe brukselki i gotuj wszystko jeszcze kilka minut. Warzywa nie mogą się rozpaść, więc nie przesadzaj z czasem gotowania. Pamiętaj, że będą jeszcze smażone.

UWAGA: Całkowity czas gotowania warzyw winien zamknąć się w 20 minutach.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

6. Ziemniaki i brukselkę odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Szczerze mówiąc najlepiej będzie, jeśli warzywa ugotujesz dzień wcześniej (np. wieczorem), a następnie przechowasz je w lodówce.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

7. Ziemniaki smażone smakują zdecydowanie lepiej, gdy dodać do nich kiełbasę, boczek lub generalnie wędzonkę. Ja użyłem pysznych węgierskich łagodnych debreczynek. Strukturą bardziej zbliżone do naszych parówkowych, z dodatkiem słodkiej mielonej papryki znakomicie nadają się do smażenia podkreślając smak dań. Pokrój kiełbasę w plasterki.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

8. Ziemniaki pokrój w plastry grubości pół centymetra lub kawałki, jakie lubisz. Posiekaj dymkę i natkę pietruszki, pokrój grubo obraną niedużą cebulę. Ziemniaki i brukselka najlepiej, jak będą zimne, takie prosto z lodówki, ale takie w temperaturze pokojowej też dadzą radę.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

9. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy lub innego tłuszczu, np. smalcu. Wrzuć od razu cebulę i debreczynki. Smaż na niezbyt dużym ogniu 2-3 minuty. Cebula nie powinna się przypalić, a debreczynki winny zdążyć nieco się wytopić i lekko zrumienić.

UWAGA: Nie dawaj za dużo tłuszczu, ponieważ bratkartofle nie mają w nim pływać. Tłuszcz ma za zadanie jedynie dodać smaku daniu i pozwolić na zrumienienie się składników, ale nie może uczynić dania zbyt ciężkim. Pamiętaj także, że sama kiełbasa zawiera także sporo tłuszczu.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

10. Wrzuć na patelnię posiekaną dymkę.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

11. Na patelnię przełóż pokrojone ziemniaki.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

12. Całość lekko posól (ostrożnie, bo kiełbasa może być dość słona) i posyp sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Przemieszaj delikatnie i smaż wszystko na średnim ogniu kilka minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

13. Na koniec wrzuć brukselkę. Podkręć ogień pod patelnią, aby składniki jeszcze lepiej się przyrumieniły, ale nie przypal ich! Wyłącz gaz pod patelnią i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką


ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ I BRUKSELKĄ

Podawaj od razu. Im cieplejsze, tym lepsze.

ZIEMNIAKI SMAŻONE z kiełbasą i brukselką

Przygotuj na deser łatwe CIASTO CZEKOLADOWE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *