Zielone papryczki na oliwie krótko smażone to fantastyczna przekąska z Półwyspu Iberyjskiego. Pimientos de Padron, bo tak nazywają się te papryczki rosnące w gminie Padron w Hiszpanii. Są bardzo smaczne, łagodne w smaku, choć legenda głosi, że raz na czas można natrafić na siarczyście ostrą sztukę. Piszę „legenda”, bo ja jadłem te papryczki już wielokrotnie i na żadną ostrą póki co nie natrafiłem. Te maleńkie zielone papryczki to obowiązkowa hiszpańska przystawka (tapas), którą można dostać w wielu rejonach Hiszpanii, jest naprawdę bardzo popularna. Do ich przyrządzenia potrzeba jedynie oliwy z oliwek i morskiej soli gruboziarnistej. Ale pamiętaj, ogonki muszą pozostać do samego końca…


ZIELONE PAPRYCZKI PADRON

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów papryczek z Padron;
  • oliwa z oliwek;
  • sól morska gruboziarnista;

SMAŻONE ZIELONE PAPRYCZKI PADRON PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 250 gramów papryczek z Padron na osobę, dobrą oliwę z oliwek oraz sól gruboziarnistą.

świeże papryczki Padron z kartonowym pojeminku

2. Zielone papryczki opłucz pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Jak się przekonasz podczas smażenia papryczki będą i tak dość „wybuchowe”. Obecność wody w rozgrzanej oliwie byłaby bardzo niewskazana.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

3. Na patelni rozgrzej dość dobrze oliwę, ale nie chodzi tutaj o doprowadzenie jej do temperatury dymienia (190 stopni w przypadku oliwy). Chodzi o podgrzanie jej do takiej temperatury, która spowoduje natychmiastowe smażenie papryczek. Oliwy powinno być tyle, by pokryła ledwie co dno patelni.

rozgrzewanie oliwy na patelni

4. Na rozgrzaną oliwę wrzuć papryczki. Na początku staraj się nimi nie ruszać, po prostu pozostaw je smażące się.

smażenie małych papryczek na patelni

5. Po upływie 1 minuty papryczki powinny być już lekko zrumienione ze spodu i możesz je wtedy obrócić. Jeżeli nie są, smaż je kolejną minutę i dopiero wtedy odwróć.

małe zielone papryczki smażą się na patelni

6. Papryczki w sumie nie powinny smażyć się dłużej, aniżeli 3 minuty (mniej więcej). Nie pozwól, aby wszystkie popękały, bo wtedy nic z nich już nie zostanie.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON


ZIELONE PAPRYCZKI PADRON

Usmażone zielone papryczki przełóż do naczynia (najlepiej casueli) wyłożonego serwetką i posyp gruboziarnistą solą. Zajadaj łapiąc każdą papryczkę za ogonek.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

Padrony podane z ALBONDIGAS – będzie uczta – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *