Żeberka duszone z warzywami w sosie lekko paprykowym to bardzo przyjemne danie, idealne na koniec lata. Gdy jednak zastosować warzywa sezonowe można się nim zajadać przez cały rok. Któż z nas nie lubi soczystych żeberek wieprzowych, zwłaszcza pieczonych, albo właśnie duszonych. Wszelkie dodatki do nich nadają im tylko jeszcze lepszego smaku. Dlatego tak naprawdę nie jest ważne, jakich warzyw do tego dania użyjesz. Liczy się sposób jego przygotowania i końcowy smak. A warzywa? Jakich nie dodasz zawsze wzbogacą to przepyszne danie. Szczerze mówiąc ja dodałem to, co akurat miałem w domu. Pamiętaj. Twoja kuchnia, Twój wybór. Otwórz lodówkę i do dzieła.


ŻEBERKA DUSZONE Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma żeberek wieprzowych;
  • 500 gramów fasolki szparagowej;
  • 200 gramów kurek (opcja);
  • 2 białe papryki;
  • 2 dojrzałe pomidory;
  • mały seler;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • słodka, mielona papryka;
  • kminek mielony;
  • sól, pieprz;

ŻEBERKA DUSZONE Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

żeberka duszone z warzywami składniki

2. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki według uznania. Posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką.

przyprawione żeberka wieprzowe pokrojone na małe kawałki

3. Smaż żeberka na dość mocnym ogniu na oleju do zrumienienia.

na patelni smażą się kawałki żeberek wieprzowych

4. Przesmażone żeberka przełóż do garnka, dolej nieco gorącej wody i dodaj posiekany czosnek. Posól, popieprz, przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu około godziny.

w garnku duszą się żeberka wieprzowe

5. W międzyczasie przygotuj warzywa. Fasolkę pozbaw końcówek, seler obierz i pokrój w kostkę, pomidory sparz, pozbaw skórek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pokrój w kostkę białą paprykę, oczyść kurki, posiekaj drobno cebulę.

fasolka szparagowa w isce

6. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z garnka.

żeberka duszone z warzywami

7. Sos przecedź przez sito, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze kminkiem i mieloną papryką..

sos paprykowy w garnku

8. Włóż do garnka z sosem z powrotem mięso, dodaj pokrojoną paprykę.

duszenie żeberek z warzywami

9. Wrzuć do garnka fasolkę szparagową.

dodawanie fasolki szparagowej do mięsa w garnku

10. Wrzuć również kawałek pokrojonego w kostkę korzenia selera.

żeberka duszone z warzywami

11. Dodaj starte pomidory.

żeberka duszone z warzywami

12. Na osobnej patelni przesmaż na maśle cebulę z kurkami i również wrzuć do garnka. W razie potrzeby dolej nieco gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i duś całość około 15 – 20 minut.

żeberka duszone z warzywami

13. Gdy całość jest gotowa wlej zahartowaną kwaśną śmietanę. Jedna, czy dwie łyżki porządnej śmietany uwydatnią smak dania.

żeberka duszone z warzywami

14. Tak przygotowane żeberka duszone z warzywami najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

żeberka duszone z warzywami


ŻEBERKA DUSZONE Z WARZYWAMI

Podawaj na ciepło np. z kromką wiejskiego chleba.

żeberka duszone z warzywami

A co powiesz na ŻEBERKA BBQ? Przepis znajdziesz << TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *