Żeberka duszone z warzywami i słodką papryką

Żeberka wieprzowe duszone z warzywami, a konkretnie z fasolką szparagową, papryką, pomidorami i świeżymi grzybami doprawione na koniec kwaśną śmietaną.

Żeberka duszone z warzywami w sosie lekko paprykowym to bardzo przyjemne danie, idealne na koniec lata. Gdy jednak zastosować warzywa sezonowe można się nim zajadać przez cały rok. Któż z nas nie lubi soczystych żeberek wieprzowych, zwłaszcza pieczonych, albo właśnie duszonych. Wszelkie dodatki do nich nadają im tylko jeszcze lepszego smaku. Dlatego tak naprawdę nie jest ważne, jakich warzyw do tego dania użyjesz. Liczy się sposób jego przygotowania i końcowy smak. A warzywa? Jakich nie dodasz zawsze wzbogacą to przepyszne danie. Szczerze mówiąc ja dodałem to, co akurat miałem w domu. Pamiętaj. Twoja kuchnia, Twój wybór. Otwórz lodówkę i do dzieła.

Składniki

1,5 kilograma żeberek wieprzowych;
500 gramów fasolki szparagowej;
200 gramów kurek (opcja);
2 białe papryki;
2 dojrzałe pomidory;
mały seler;
3 ząbki czosnku;
1 duża cebula;
słodka, mielona papryka;
kminek mielony;
sól, pieprz;

Przepis na żeberka duszone z warzywami

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki według uznania. Posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką. Smaż żeberka na dość mocnym ogniu na oleju, aby się dobrze zrumieniły. Przesmażone żeberka przełóż do garnka, dolej nieco gorącej wody i dodaj posiekany czosnek. Posól, popieprz, przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu około godziny.

Podczas gdy mięso się dusi przygotuj warzywa. Fasolkę pozbaw końcówek, seler obierz i pokrój w kostkę, pomidory sparz, pozbaw skórek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pokrój w kostkę białą paprykę, oczyść kurki, posiekaj drobno cebulę.

Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z garnka. Następnie przecedź sos przez sito, dopraw go solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze kminkiem i mieloną papryką.

Włóż do garnka z sosem z powrotem mięso, dodaj pokrojoną paprykę, a następnie dodaj fasolkę szparagową. Wrzuć również kawałek pokrojonego w kostkę korzenia selera i starte pomidory.

Na osobnej patelni przesmaż na maśle cebulę z kurkami i również wrzuć do garnka. W razie potrzeby dolej nieco gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i duś żeberka z warzywami około 15 do 20 minut.

Żeberka duszone z warzywami sposób podania

Gdy żeberka duszone z warzywami są gotowe wlej zahartowaną kwaśną śmietanę. Jedna, czy dwie łyżki porządnej śmietany uwydatnią smak dania. Tak przygotowane żeberka duszone z warzywami najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Podawaj na ciepło np. z kromką wiejskiego chleba.


A co powiesz na smakowity i sprawdzony przepis na pieczone żeberka wieprzowe? Wypróbuj mój znakomity przepis, który kochają setki osób.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *