Zapiekanka z tuńczykiem i papryką na makaronie

Zapiekanka z tuńczykiem to łatwy i szybki sposób na pożywny i zdrowy posiłek. Oprócz tuńczyka w puszce, świeżej papryki, startych pomidorów i makaronu do zapiekanki należy dodać trochę wyrazistego w smaku sera, aby zapiekanka nabrała wyjątkowego smaku.

Zapiekanka z tuńczykiem to łatwy i szybki sposób na pożywny i zdrowy posiłek. Oprócz tuńczyka w puszce, świeżej papryki, startych pomidorów i makaronu do zapiekanki należy dodać trochę wyrazistego w smaku sera, aby zapiekanka nabrała wyjątkowego smaku. Zapiekanka z tuńczykiem jest jadłem wybornym, choć takim wydawać się być nie może. Prawda, że tuńczyk z puszki, makaron orzo oraz trochę warzyw i sera nie czynią mojego dania niczym nadzwyczajnym. Ale jednak moja zapiekanka smakuje bosko. Tuńczyk bowiem w ostrej oliwie spoczywał co nadało mu charakteru, a i serem owczym w stylu pecorino posypana całość została. Bo to detale robią różnice. Przekonaj się.

Składniki

dwie puszki tuńczyka w oliwie na ostro (razem około 210 gramów netto)
150 gramów makaronu typu orzo
papryka czerwona
zielona papryka
3 pomidory lub domowy sos pomidorowy
kawałek twardego sera owczego
sól

Zapiekanka z tuńczykiem przepis

Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie usuń nasiona, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Tuńczyk w oliwie na ostro to naprawdę coś wyjątkowego. Szczególnie dla amatorów czegoś pikantnego. Dwie puszki tuńczyka będą w sam raz. Tuńczyka wyjmij z puszek, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej tam też odrobinę oliwy z puszki, w której spoczywała ryba.

Pokrój papryki w cienkie plasterki i dodaj do tuńczyka w naczyniu. Do tuńczyka dodaj pokrojone drobno uprzednio przygotowane pomidory. Oczywiście zamiast nich możesz użyć domowy sos pomidorowy.

Ugotuj „al dente” makaron. Zdecydowanie najlepszy będzie makaron w kształcie ziarenek ryżu. Odcedź makaron, a następnie  przełóż do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość zamieszaj.

Dla podniesienia smaku do Twojej zapiekanki z tuńczykiem dodaj startego twardego sera owczego. Może to być np. włoski pecorino, hiszpański manchego albo kreteńska grawiera. Po dodaniu sera wymieszaj składniki zapiekanki, a na koniec posyp ją jeszcze dodatkowo z wierzchu odrobiną tego samego sera.

Zapiekanka z tuńczykiem jak podawać

Zapiekanka z tuńczykiem winna teraz spędzić 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i pozostaw na około 5 minut, aby nieco „odpoczęła”. Podawaj kilka minut po upieczeniu na gorąco, albo w temperaturze pokojowej na drugi dzień. Smakuje tak samo dobrze.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *