Zapiekanka z bakłażanem to danie nieco podobne do greckiej musaki, jednakże bez beszamelu, za którym nie przepadam. Ma w sobie również całkiem sporo cech wspólnych z włoską parmigianą. W mojej zapiekance brak ziemniaków, beszamelu i innych dość „ciężkich” składników, co wyraźnie odróżnią ją od obu wspomnianych wyżej dań. Dzięki temu powstało danie smaczne, wiosenne, dietetyczne i pogodne, jak klimat Morza Śródziemnego. To danie proste, ale z charakterem. I chyba całkiem nieźle wygląda, no nie?


ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

SKŁADNIKI

2 duże bakłażany;
300 gramów chudego mięsa wołowego;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj

14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej „odpocząć” kilka minut. Następnie pokrój ją na żądaną ilość porcji. Zapiekanka z bakłażanem i mięsem jest gotowa.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem


ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM SPOSÓB PODANIA

Smakuje wyśmienicie podana od razu po upieczeniu, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje całkiem nieźle.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem


A może zjesz ZAPIEKANKĘ RYBNĄ? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *