Wielkanoc Zapiekanki

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

Zapiekanka z bakłażanem to danie nieco podobne do greckiej musaki, jednakże bez beszamelu, za którym nie przepadam. Ma w sobie również całkiem sporo cech wspólnych z włoską parmigianą. W mojej zapiekance brak ziemniaków, beszamelu i innych dość „ciężkich” składników, co wyraźnie odróżnią ją od obu wspomnianych wyżej dań. Dzięki temu powstało danie smaczne, wiosenne, dietetyczne i pogodne, jak klimat Morza Śródziemnego. To danie proste, ale z charakterem. I chyba całkiem nieźle wygląda, no nie?


ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM PRZEPIS

SKŁADNIKI

2 duże bakłażany;
300 gramów chudego mięsa wołowego;[FMP]
200 gramów sera taleggio lub mozzarelli;
500 ml pasaty pomidorowej;
duży pęczek natki pietruszki;
2 średnie cebule;
2-3 ząbki czosnku;
2 łodygi selera naciowego;
1 czerwona papryczka chilli;
sól, pieprz;


ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

2. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około pół centymetra, nie grubsze. Plastry bakłażana układaj następnie na kratce grillowej w warstwy. Każdą z warstw posól dość obficie solą gruboziarnistą. Pozostaw bakłażany na około 30 minut – na koniec ugnieć je delikatnie, ale dość zdecydowanie, aby pozbawić je jak najwięcej goryczki.

posypane solą plastry bakłażana

3. Pokrój 1 cebule i 2 łodygi selera naciowego – oba składniki w drobną kostkę. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć: cebulę, seler naciowy i posiekany czosnek. Smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (warzywa nie powinny się przyrumienić).

smażenie soffritto

4. Mięso zmiel w maszynce, natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć na patelnię mięso, a następnie dobrze rozgnieć je najlepiej widelcem. Smaż wszystko około 10 minut, aż mięso zbrązowieje (nie dopuść do jego przesuszenia – czas smażenia zawsze zależy od zawartości tłuszczu w mięsie). W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

na patelni smażą się drobno pokrojone warzywa i zmielone mięso wołowe

5. Do przesmażonego mięsa wrzuć posiekaną natkę pietruszki, 400 ml pasaty pomidorowej, listek laurowy, do smaku zioła prowansalskie i oregano. Posól, popieprz, całość dobrze wymieszaj.

PORADA-> Zamiast pasaty lepiej jest użyć domowego przecieru pomidorowego, o ile oczywiście takim dysponujesz.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

6. Duś sos około 10 minut na wolnym ogniu. Na koniec, gdy nieco odparuje, dopraw go ostatecznie – gdy sos jest zbyt kwaśny dodaj łyżeczkę miodu.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

7. Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pozostałe 100 ml pasaty pomidorowej i wyłóż spód plastrami bakłażana tak, aby każdy kolejny plaster warzywa zachodził nieco na następny.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

8. Na plastry bakłażana nałóż sos mięsny. Następnie przygotuj kolejną warstwę bakłażana i ponownie sosu mięsnego. Tak przygotowaną zapiekankę z bakłażanem wstaw zapiekankę do piekarnika na 30 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

9. W międzyczasie przygotuj ser taleggio krojąc go w plastry, oczyść listki świeżej bazylii i pokrój ostrą papryczkę chilli.

pokrojony w plastry ser taleggio , posiekane czerwone chili i pęczek bazylii[/FMP]

10. Zapiekankę wyjmij z piekarnika; nałóż na wierzch ser, listki bazylii i papryczkę chili. Wstaw zapiekankę z bakłażanem do piekarnika na 15 minut  – na ostatnie 2 minuty przestaw grzałkę piekarnika w pozycję „grill”.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem

11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej „odpocząć” kilka minut. Następnie pokrój ją na żądaną ilość porcji. Zapiekanka z bakłażanem i mięsem jest gotowa.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem


ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM SPOSÓB PODANIA

Smakuje wyśmienicie podana od razu po upieczeniu, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje całkiem nieźle.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem


Wypróbuj również jak genialnie smakuje <<zapiekanka rybna z warzywami>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.