Zapiekanka z bakłażanem to danie nieco podobne do greckiej musaki, jednakże bez beszamelu, za którym nie przepadam. Ma w sobie również całkiem sporo cech wspólnych z włoską parmigianą. W mojej zapiekance brak ziemniaków, beszamelu i innych dość „ciężkich” składników, co wyraźnie odróżnią ją od obu wspomnianych wyżej dań. Dzięki temu powstało danie smaczne, wiosenne, dietetyczne i pogodne, jak klimat Morza Śródziemnego. To danie proste, ale z charakterem. I chyba całkiem nieźle wygląda, no nie?
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 duże bakłażany;
300 gramów chudego mięsa wołowego;[FMP]
200 gramów sera taleggio lub mozzarelli;
500 ml pasaty pomidorowej;
duży pęczek natki pietruszki;
2 średnie cebule;
2-3 ząbki czosnku;
2 łodygi selera naciowego;
1 czerwona papryczka chilli;
sól, pieprz;
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około pół centymetra, nie grubsze. Plastry bakłażana układaj następnie na kratce grillowej w warstwy. Każdą z warstw posól dość obficie solą gruboziarnistą. Pozostaw bakłażany na około 30 minut – na koniec ugnieć je delikatnie, ale dość zdecydowanie, aby pozbawić je jak najwięcej goryczki.
3. Pokrój 1 cebule i 2 łodygi selera naciowego – oba składniki w drobną kostkę. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć: cebulę, seler naciowy i posiekany czosnek. Smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (warzywa nie powinny się przyrumienić).
4. Mięso zmiel w maszynce, natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć na patelnię mięso, a następnie dobrze rozgnieć je najlepiej widelcem. Smaż wszystko około 10 minut, aż mięso zbrązowieje (nie dopuść do jego przesuszenia – czas smażenia zawsze zależy od zawartości tłuszczu w mięsie). W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Do przesmażonego mięsa wrzuć posiekaną natkę pietruszki, 400 ml pasaty pomidorowej, listek laurowy, do smaku zioła prowansalskie i oregano. Posól, popieprz, całość dobrze wymieszaj.
PORADA-> Zamiast pasaty lepiej jest użyć domowego przecieru pomidorowego, o ile oczywiście takim dysponujesz.
6. Duś sos około 10 minut na wolnym ogniu. Na koniec, gdy nieco odparuje, dopraw go ostatecznie – gdy sos jest zbyt kwaśny dodaj łyżeczkę miodu.
7. Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pozostałe 100 ml pasaty pomidorowej i wyłóż spód plastrami bakłażana tak, aby każdy kolejny plaster warzywa zachodził nieco na następny.
8. Na plastry bakłażana nałóż sos mięsny. Następnie przygotuj kolejną warstwę bakłażana i ponownie sosu mięsnego. Tak przygotowaną zapiekankę z bakłażanem wstaw zapiekankę do piekarnika na 30 minut.
9. W międzyczasie przygotuj ser taleggio krojąc go w plastry, oczyść listki świeżej bazylii i pokrój ostrą papryczkę chilli.
[/FMP]
10. Zapiekankę wyjmij z piekarnika; nałóż na wierzch ser, listki bazylii i papryczkę chili. Wstaw zapiekankę z bakłażanem do piekarnika na 15 minut – na ostatnie 2 minuty przestaw grzałkę piekarnika w pozycję „grill”.
11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej „odpocząć” kilka minut. Następnie pokrój ją na żądaną ilość porcji. Zapiekanka z bakłażanem i mięsem jest gotowa.
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM SPOSÓB PODANIA
Smakuje wyśmienicie podana od razu po upieczeniu, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje całkiem nieźle.
Wypróbuj również jak genialnie smakuje <<zapiekanka rybna z warzywami>>.