Zapiekanka warzywna z białą kiełbasą i brukselką

Zapiekanka warzywna przygotowana z puree ziemniaczanego, mięsa z surowej białej kiełbasy, kawałków sera i blanszowanej krojonej brukselki.

Zapiekanka warzywna może nie wygląda olśniewająco, ale smakuje wyjątkowo. Nie jestem wielkim fanem zapiekanek, ponieważ zwykle są zbyt sycące i właśnie nie wyglądają za dobrze na talerzu. Ale raz na czas lubię zjeść coś w tym stylu. Połączenie świetnie doprawionej białej kiełbasy z warzywem, serem oraz puszystym puree ziemniaczanym okazało się strzałem „w dychę”. Podstawa to dobrej jakości i świetnie doprawiona surowa, biała kiełbasa. Równie ważne są dobre, mączyste ziemniaki, z których puree podkreśli smak zapiekanki.

Składniki

1 kilogram mączystych ziemniaków;
600 gramów białej, surowej kiełbasy;
300 gramów świeżej brukselki;
około 150 gramów sera żółtego;
masło;
mleko;
1 papryczka chilli;
garść posiekanego szczypiorku lub dymki;
sól, pieprz;

Zapiekanka warzywna przepis

Składnik najważniejszy naszego dania to oczywiście surowa, biała kiełbasa, lekko słonawa i pieprzna. Około 600 gramów wystarczy. Kiełbasę wyjmij z jelit i smaż bez tłuszczu na patelni kilka dobrych minut, aby zbrązowiała. Ważne, aby kiełbasę rozgnieść na patelni na dość drobne kawałeczki.

Około 300 gramów świeżej brukselki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie poszatkuj brukselkę w malakserze na dość grube kawałki i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aby nieco zmiękła. Gdy tak się stanie odcedź brukselkę.

Przygotuj starty na dużych oczkach tarki ser żółty (około 150 gramów), drobno posiekaną papryczkę chili, a także garść posiekanego szczypiorku lub dymki.

Jeden kilogram mączystych ziemniaków obierz i gotuj w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedź, dodaj do nich 2 łyżki masła i pół szklanki mleka. Ugnieć bardzo dobrze na aksamitne puree. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, a na dnie rozłóż cienką warstwę puree ziemniaczanego. Na puree nałóż połowę mięsa, tyle samo chilli i dymki, a następnie całość posyp połową startego sera. Nałóż na wierzch połowę brukselki, posól i popieprz.

Zapiekanka warzywna sposób podania

Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, czyli na początek puree ziemniaczane. Następnie nałóż mięso, chili, dymkę, ser żółty i brukselkę. Ponownie posól i popieprz. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę puree ziemniaczanego i kilka kawałków masła. Piecz zapiekankę warzywną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut, po czym przełóż na górą półkę na kilka minut, aby ładnie  zrumienić wierzch.

Gotową zapiekankę pozostaw na kilka minut, aż nieco „odpocznie”.


Wypróbuj również jak smakuje zapiekanka z bakłażanem i mięsem. Jest bardzo ciekawie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *