Zapiekanka rybna z warzywami na bogato

Zapiekanka rybna przyrządzona ze startych warzyw, startego sera, kawałków ryb oraz aksamitnego puree ziemniaczanego.

Zapiekanka rybna jest znakomitym daniem łączącym zdrowe ryby i warzywa. Zapewniam, że nawet jeśli nie jesteś fanem ryb, to w takiej formie z pewnością Ci zasmakują. Soczysta, pieczona ryba, chrupkie warzywa, a na górze puszyste w środku, z wierzchu zaś lekko chrupiące puree ziemniaczane. Czy może być lepiej? Nie sądzę. To bardzo szybkie w przygotowaniu danie, wymagające jednak pieczenia w piekarniku przez około 45 minut. Ale naprawdę warto czekać. Efekt smakowy tej zapiekanki pozytywnie Cię zaskoczy.

Składniki

200 gramów fileta z dorsza;
200 gramów wędzonego na zimno łososia;
150 gramów dobrze topiącego się sera (np. cheddar);
1 kilogram mączystych ziemniaków;
1 duża marchewka;
2 łodygi selera naciowego;
1 czerwona papryczka chilli;
natka pietruszki;
3 łyżki masła;
cytryna;
gałka muszkatołowa;
pół szklanki mleka;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Zapiekanka rybna przepis

Łososia wędzonego posiekaj w nieduże kawałki, dorsza pokrój w małą kostkę. Marchewkę, seler naciowy i papryczkę chilli wrzuć do miski malaksera i zetrzyj na małe kawałeczki, ale nie na miazgę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie rozłóż na jego spodzie starte w malakserze warzywa.

Na warzywach rozłóż starty na grubych oczkach tarki ser, a na nim rozsyp posiekaną natkę pietruszki, a także startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Na wierzchu rozłóż ryby. Całość popieprz świeżo zmielonym pieprzem, lekko posól (ostrożnie, ser jest słony), a następnie skrop oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj rękami zawartość naczynia żaroodpornego.

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź je. Dodaj masło i świeżo startą gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Wlej do ziemniaków nieco mleka i porządnie ugnieć ziemniaki, aby puree stało się idealnie puszyste. Tak przygotowane puree ziemniaczane rozłóż na wierzchu zapiekanki rybnej.

Na koniec ugnieć delikatnie puree, aby dobrze przylegało do ścianek naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę rybną do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż blachę z zapiekanką na górną półkę piekarnika i piecz dalsze 15 minut do zrumienienia się wierzchu (powinna utworzyć się chrupiąca skórka). Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika i daj jej odpocząć 2-3 minuty.

Smakuje naprawdę wybornie, a możliwość zamiany poszczególnych składników czyni to danie bardzo uniwersalnym.


A może pyszna i delikatna kasza gryczana z dorszem wędzonym?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *